Projekt

Obecné

Profil

Podání #35853

uzavřený

Projednání zadání studie proveditelnosti NZP v ČR RP

Přidáno uživatelem Ales Jakl před téměř 3 roky(ů). Aktualizováno před asi 2 měsíce(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
-
Začátek:
18.04.2021
Uzavřít do:
30.04.2021
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

Návrh na členský podnět

Žádám o projednání členského podnětu k NZP

Aleš Jakl, Petra Mačková a kolektiv NZP

navrhují:

Nechat experty zpracovat studii proveditelnosti možností (daňová reforma, sociální reforma, reorganizace státních úřadů, předpisů a digitalizace), jak zvládnout budoucí společenské změny (rozvoj technologie, enviromentální výzva, demografický vývoj), která bude obsahovat 4-6 možných variant řešení, včetně 2 variant se zavedením základního nepodmíněného příjmu (nižší cca 4-6 tis.Kč měsíčně, vyšší 10-12 tis.Kč měsíčně).

Studie proveditelnosti pro Českou republiku bude analyzovat různá řešení z hlediska:

1) zdrojů financování a to jak možné daňové reformy současných zdrojů (úspory a reorganizace daňového systému), tak možného získání nových zdrojů (nové daně).
2) sociálních důsledků a změny situace lidí působením těchto daňových změn a vlivem na jejich chování v rodině, v občanské společnosti a na pracovním trhu.
3) možných pozitivních a negativních externalit navržených řešení, které nejsou na první pohled vidět (zdravotnictví, životní prostředí, bezpečnost, vzdělání, rozvoj společnosti nebo podnikání atp.).

Cílem zadání je co nejobjektivnější zjištění, jaká varianta může nejlépe naplnit očekávání s ohledem na celkovou efektivitu a plnění cílů pirátské politiky a určení, jaké místo má mít nepodmíněný základní příjem v Pirátském programu.

O tomto členském podnětu by mělo hlasovat CF v referendu.

Studii by mělo RP zadat (nabídkové řízení pro expertní organizace) do 2 měsíců od schválení podnětu CF a vyčlenit na její zpracování příslušnou částku v rozpočtu na rok 2022. Studie by měla být zpracována a zveřejněna do června 2022.


Soubory

Podnět NZP Jakl 2.odt (5.88 KB) Podnět NZP Jakl 2.odt Text návrhu Ales Jakl, 18.04.2021 15:00

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před téměř 3 roky(ů)

Zdravím, předsednictvo návrh probralo na svém zasedání a rozhodlo se, že vzhledem k aktuální vytíženosti kapacit RT Finance i dalších týmů podnět v tuto chvíli odložit a vrátit se k němu až po schválení volebního programu.

V diskuzi se objevili také náměty předat věc například Institutu.

Aktualizováno uživatelem Ales Jakl před téměř 3 roky(ů)

Díky za odpověď. Myslím, že zadání i provedení studie by nemělo zatěžovat RT ani RP, protože stačí vyčlenit potřebné finanční prostředky a zadání i samotnou studii mohou vytvořit odborné instituce, vybrané RP v nabídkovém řízení. Myslím taky, že lze studii rozdělit do několika dílčích částí a ty realizovat postupně. Nemáme problém počkat na další vyjádření po schválení programu, ale odkládat tu věc na neurčito není pro nás přijatelné vhledem k pozici NZP v našem dlouhodobém programu. Hodláme tu věc předložit i RV, až bude pod dovolbě v plné síle (-: Pokud bude negace komplexní, tak zkusíme podnět CF.

Aleš

Aktualizováno uživatelem Denisa Horáková před asi 2 měsíce(ů)

  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Také k dispozici: Atom PDF