Projekt

Obecné

Profil

Podání #35198

uzavřený

Předschálení pravidel hospodaření koalice

Přidáno uživatelem Vojtěch Pikal před asi 3 roky(ů). Aktualizováno před asi 3 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Vysoká
Přiřazeno:
Začátek:
27.02.2021
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

Ahoj republikový výbore,

v souladu s uloženým úkolem #35054 a v tuto chvíli celostátním fórem schvalovaným Prováděcí předpisem ke koaliční smlouvě si dovoluji navrhnout ke schválení následující usnesení;

Republikový výbor schvaluje "Pravidla hospodaření koalice" podle přílohy.

Přiměřeně v souladu s § 6 (3) a) a g) žádám o projednání věci v referendu, neboť se jedná o dokument vyjednaný se třetí stranou.

Dokument byl členské základně a zejména krajským předsednictvům předložen k závěrečnému připomínkování zde: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=1480&t=56367

Účelem tohoto předpisu je napříč celou koalicí, hlavně pro krajská sdružení nastavit jednotná pravidla hospodaření. Tato jsou jistou podmnožinou našich pravidel hospodaření, ovšem musí se v nich vyznat nejen naší členové, ale i naši koaliční partneři, se kterými potřebujeme postupovat společně a podle jednoho metru.

Pokud pravidla nebudou schválena, postupuje se toliko podle koaliční smlouvy, kde je pravidlům nakládání se společnými prostředky věnován jeden článek ve finanční příloze.

A nyní k odůvodnění návrhu podrobně;

§ 1 Nastavuje základní smysl a fungování - koalice hospodaří v kampani průhledně hospodárně a zodpovědně. Všechno je v Piroplácení a stará se o to "finanční tým koalice".
§ 2 Definuje obecnou osobu Hospodáře, ukládá se chovat s nezbytnou loajalitou, pečlivě a s potřebnými znalostmi a v souladu s předpisy. Říká, že Hospodář je vedoucí hospodařícího týmu nebo ten koho tým či vedoucí pověří.
§ 3 Definuje zakázaná právní jednání jak je známe (jedna z podmínek vyjednávání těchto pravidel)
§ 4 Popisuje jak nabýváme dary, jestli a jak dary zvyšují vklad a rozpočet, že dary nad 100 000,- Kč se schvalují centrální koaliční radou (finanční) a prověřují (všechny). Dary kandidátů schvalujeme až nad 500 000,-. Pochybné dary vracíme nebo jinak nahradíme. Účelové dary se přijetím započítávají pro daný účel.
§ 5 Popisuje pravidla sestavení, schválení a změny volebního rozpočtu, a to i na krajské úrovni a to pro kraje kde bude krajská koaliční rada, i kde nebude.
§ 6 Se definuje pojem záměru a § 7 procesu jeho schvalování. Do 50 000,- schvaluje záměry hospodář, do 500 000,- příslušný volební štáb, nad 500 000,- příslušná koaliční rada. Příslušná koaliční rada může tyto limity libovolně snížit a schvalování lze také delegovat na jiný tým. (Takže si můžete místo základní třístupňové schvalovací matice vytvořit třeba i pětistupňovou.)
§ 8 popisuje výběrová řízení. U zakázek nad 100 000,- nabízí různé varianty výběrového řízení (poptávkové, porovnání ceníků, předchozí zkušenost, výběr z již spolupracujích,...) u zakázek nad 500 000,- ukládá provedení veřejného výběrového řízení. Je zde možnost výjimky kdy výběrové řízení nemá smysl za definovaných případů (již obsazená pozice, využití výsledků výběrka na obdobnou věc, neexistence alternativ, ...) po předchozím schválení centrální koaliční radou a oznámení koaličnímu auditorovi a kontrolním orgánům koalice. U každého žízení je třeba vést protokol a záznamy proč se postupovalo jak se postupovalo a proč bylo vybráno, co bylo vybráno.
§ 9 řeší schvalování objednávek (to je věc, na kterou u nás nejsme zvyklí - důležité je, že objednávky nad 200 000,- schvaluje štáb (nebo ten koho pověří) a nad 500 000,- centrální koaliční rada (věříme, že jich moc nebude).
§ 10 popisuje průhlednost hospodaření - veřejnost smluv a dokladů; opět jedna z podmínek vyjednání
§ 11 řeší oběh a vnitřní doručování dokladů
§ 12 podmínku volných licencí na dobrovolnicky dodaná nebo vytvořená díla
§ 13 proces nápravy pochybení a sankce zastavení peněz.

Myslím že se podařilo vyjednat předpis dostatečně srozumitelný, použitelný a flexibilní tak, aby mohl dobře sloužit sdružením při sestavování a plnění jejich volebního rozpočtu.


Související úkoly

předchází Republikové předsednictvo - Úkol #35054: Vyjednání pravidel hospodaření koaliceČeká se na 3.osobuVojtěch Pikal01.03.202101.03.2021

Akce

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před asi 3 roky(ů)

  • předchází Úkol #35054: Vyjednání pravidel hospodaření koalice přidán

Aktualizováno uživatelem Daniela Weissová před asi 3 roky(ů)

Pro

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před asi 3 roky(ů)

  • Přiřazeno nastaven na Exasistent RV

Představeno dnes na zasedání, prosím o zahájení jednání.

Aktualizováno uživatelem Exasistent RV před asi 3 roky(ů)

  • Přiřazeno změněn z Exasistent RV na Lukáš Černohorský

Aktualizováno uživatelem Exasistent RV před asi 3 roky(ů)

  • Přiřazeno změněn z Lukáš Černohorský na Janka Michailidu
  • Stav změněn z Nový na V řešení (diskutuje se)

zahájeno zde: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=248&t=56485, přes víkend běží hlasování

Aktualizováno uživatelem Exasistent RV před asi 3 roky(ů)

  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Dokončen

Navržené usnesení bylo přijato, viz: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=749958#p749958

Také k dispozici: Atom PDF