Projekt

Obecné

Profil

Podání #33128

uzavřený

žádost o surová data/doplňkovou analýzu k průzkumu Behavia o spolupráci se STAN

Přidáno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů). Aktualizováno před více než 3 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
-
Začátek:
17.10.2020
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

Milé RP a MO,
rád bych vás požádal o to, abyste požádali našeho dodavatele, společnost Behavio, aby nám poskytla surová data z výzkumu k voličským preferencím ohledně ne-/spolupráce s hnutím STAN ve volbách 2021, pokud je nemáme.
V obou případech prosím o jejich zaslání na můj email, ideálně ve formátu kompatibilním s jazykem R, který používají jak oni, tak já ve své práci.

Na datech bych rád otestoval některé hypotézy, které se ohledně této spolupráce vyslovují a se kterými pracuje i analýza předložená CF, které ale na datech otestovány zřejmě nebyly. Ohledně datové analýzy mám patřičné vzdělání a nyní tvoří velkou část mé práce. (Vybrané absolvované celosemestrální kurzy: Biostatistika, Moderní regresní metody, Pokročilé ordinační metody, Ecological modelling, Vizualizace dat, Functional traits in ecology, množství kurzů týkající se zpracování genetických dat...)

Mimo jiné bych rád vytvořil jednoduchý volební model pro oba zvažované scénáře. Ve společnosti Behavio totiž postupovali správně a zdrženlivě, a vypočetli pouze voličská jádra a potenciály pro obě varianty kandidatury. S tímto postupem zcela souhlasím. Problémem ale je, že je analýza hojně interpretována ve smyslu, že koalice oběma stranám ve výsledku přinese více mandátů. Pro to ale podpůrné výsledky nejsou zveřejněny, a naopak zveřejněná voličská jádra a potenciály jsou prakticky totožné pro samotné Piráty a pro případnou koalici, což tomu příliš nenasvědčuje. V textu předloženém CF se pouze pracuje s předpokladem, že koalice má větší pravděpodobnost, že potenciál naplní. To je možné a zdá se mi to i pravděpodobné, ale vůbec to tak být nemusí. A data pro to jsou k dispozici. Stačí se do nich podívat, jestli by koalici volilo více lidí než Piráty samotné a o kolik.
Jistě, že volební modely jsou nespolehlivé. Ale rozhodně jsou spolehlivější, než sečtení preference strany A a strany B s tím, že výsledek jsou preference koalice AB. A to se zřejmě přesně stalo ve streamu 6. (Jestli ne, prosím o vysvětlení, viz: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=721841#p721841).
Přitom máme relativně velmi dobrá data na to, jak čísla ve streamu 6 uvést na pravou míru.

Pokud není možné data vydat, alternativně prosím o spojení s relevantní osobou na straně dodavatele, se kterou bych tento postup mohl prodiskutovat a která by mohla tyto výpočty jednoduše provést. V případě potřeby na mé osobní náklady do výše několika tisíc korun. V základní verzi by ale výpočet neměl zabrat více než několik minut času pro někoho, kdo data dobře zná a již s nimi pracoval. Dohromady vč. konzultace a sepsání závěru odhaduji potřebný čas na straně dodavatele na cca dvě hodiny.

Děkuji za spolupráci na naplňování demokratického minima,
D

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

Rád bych doplnil, že na konci prezentace od Behavia, která je přílohou 1a analýzy, je věta: "Máme něco doplnit?
Neváhejte se na nás obrátit."
Věřím tedy, že jedno nebo druhé nebude problém.

Aktualizováno uživatelem Šárka Altman Galuszka před více než 3 roky(ů)

  • Stav změněn z Nový na V řešení (diskutuje se)

Aktualizováno uživatelem Šárka Altman Galuszka před více než 3 roky(ů)

  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Dokončen

Ahoj,

doručuji usnesení ze včerejšího jednání RP 40/2020 - https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=722882#p722882 (Majitelem dat je MO, potažmo editorský tým analýzy, proto RP odkazuje na ně, s poskytnutím dat nemá problém viz níže).

Republikové předsednictvo
1)nemá problém s provedením dalších analýz, pokud budou tyto k dispozici,
2)odkazuje na M. Ferjenčíka - vedoucího streamu 1 analýzy a editorský tým celé analýzy

Pro: Ivan Bartoš, Vojtěch Pikal, Radek Holomčík, Martin Kučera
Návrh byl přijat.

Také k dispozici: Atom PDF