Projekt

Obecné

Profil

Předběžná otázka #33016

uzavřený

Výklad pravidel pro členy a příznivce - pozastavení funkce

Přidáno uživatelem Lukáš Blažej před více než 3 roky(ů). Aktualizováno před více než 3 roky(ů).

Stav:
Odloženo
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
09.10.2020
Uzavřít do:
Spisová značka:
Datum podání:
09.10.2020

Popis

Dle § 9b PCP „Výkon funkce je může být pozastaven
a) dnem pozastavení členství
“.

Nejedná se o chybu při publikaci předpisu, neboť byl takto schválen: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=578&t=51846

První otázka tudíž je, zda je výkon funkce automaticky pozastaven dnem pozastavení členství, a pokud ne, tak kdo o pozastavení výkonu funkce rozhoduje.

Dle § 9b odst. 2 PCP „K výkonu funkce pozastavením uvolněné je povolán náhradník. Není-li k dispozici náhradník, je zahájena dovolba. Pokud je pozastavení výkonu funkce obnoveno před uplynutím funkčního období, osoba se vrátí k výkonu funkcí tam, kde neproběhla volba.“

Z tohoto ustanovení není zcela zřejmé, zda je dovolba jedním z typů volby (a po dovolbě by se původní člen k výkonu funkce nevracel), nebo zda byl použit jiný termín pro rozlišení mezi řádnou volbou a dovolbou (a po dovolbě by se původní člen k výkonu funkce vracel).

Druhá otázka proto je, zda se při zrušení pozastavení vrací člen do své funkce, pokud na tuto funkci proběhla dovolba.


Související úkoly

související s rozhodčí komise - Dlouhodobý úkol #24452: Předběžné otázky řešené RK s volebním obdobím od r. 2019DokončenPetr Springinsfeld

Akce

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před více než 3 roky(ů)

  • Datum podání nastaven na 09.10.2020

Ahoj, dovolím si napsat jako autor;

Pro některé funkce je členství ve straně podmínkou, pro některé ne.
Tam kde je členství podmínkou, byl záměr, aby pozastavení členství vedlo i k pozastavení funkce.
Je to blbě napsané, souhlasím.

Termín je použit pro rozlišení mezi řádnou volbou a doplňující volbou (dovolbou). Dovolba bývá na zbytek volebního období orgánu. Jsou to jiné § v JdŘ.
Nicméně vracet se neměl. (Měl jsem použít celý termín, kromě doplňující volby totiž také může proběhnout řádná volba (i když třeba neuplyne původní volební období).)
Dovolba je druh volby.

Aktualizováno uživatelem Petr Springinsfeld před více než 3 roky(ů)

  • Přiřazeno nastaven na Viktor Derka
  • Stav změněn z Nový na Čeká se na řešitele

Jako zpravodaje přiřazuji Viktora Derku.

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před více než 3 roky(ů)

  • Stav změněn z Čeká se na řešitele na Odloženo

Dne 26. 10. 2020 RK odložila tuto předběžnou otázku. Usnesení bylo přijato 5 hlasy pro (Derka, Daďourek, Ručka, Springinsfeld, Matušková), ve věci nehlasoval Lejčko.

Předběžná otázka

  1. Je výkon stranické funkce automaticky pozastaven dnem pozastavení členství, a pokud ne, tak kdo o pozastavení výkonu funkce rozhoduje?
  2. Vrací se po zrušení pozastavení člen do své funkce, pokud na tuto funkci proběhla dovolba?

Předběžná otázka se v souladu s § 11 odst. 3 Jednacího řádu Rozhodčí komise odkládá.

Odůvodnění

Předložená předběžná otázka se odmítá z důvodu souběhu s aktuálním případem, kdy stranickému funkcionáři v MS Most bylo pozastavené členství v důsledku neuhrazení členského příspěvku (více zde: [[https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=720023#p720023]]). Jednací řád Rozhodčí komise pro případy kolize stavu preferuje uskutečnění řízení o stížnosti, když zmocňuje Rozhodčí komisi odložit předběžnou otázku, která souvisí s jiným běžícím řízením před KK či RK. V souvislosti s tímto nelze přehlédnout, že MS Most je aktuálně prošetřováno ze strany KK (více zde: [[https://redmine.pirati.cz/issues/28073]]) a dále pak je zapojeno do stížnosti Lukáše Ryšavého (více zde: [[https://redmine.pirati.cz/issues/28747]]). Nelze proto vyloučit, že danou otázku bude nutné vyřešit v rámci některého z těchto řízení, a proto RK v duchu priority stížnostního řízení tuto předběžnou otázku odkládá.

Aktualizováno uživatelem Petr Springinsfeld před více než 3 roky(ů)

Také k dispozici: Atom PDF