Projekt

Obecné

Profil

Podání #32765

uzavřený

stanovisko k Šumavě

Přidáno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů). Aktualizováno před asi 3 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
f~jhc:p
Začátek:
17.09.2020
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

Ahoj,
dle domluvy ze včerejšího zasedání PKS prosím o zahájení jednání KF s tímto návrhem stanoviska (soubor proPKSaKF) a přiměřeně zkrácenou lhůtou na projednání.
Prosím též o uvedení následující důvodové zprávy do úvodního slova navrhovatele v tomto jednání KF:

"Přátelé,
v souboru Stanovisko_Sumava_proPKSaKF.pdf najdete dlouho avizované stanovisko k Šumavě, které jsme v našem volebním programu slíbili vydat. Prosím tedy o jeho schválení krajským fórem. Je to text programový, tedy veřejný, ale ne určený k přímé medializaci - můžeme následně o něm vydat zprávu.

Geneze textu byla následující:
V KF byla poptávka po utvoření naší pozice. Nadhodil jsem tedy několik tezí, které jsme společně na setkání KETu v 10 lidech (sic!) značně přepracovali a rozpracovali. Ne se vším souhlasím na 100 %, v několika bodech jsem ustoupil většině v sále. Předtím i potom jsem na několika setkáních KF a ve facebookové skupině informoval o tvorbě a vyzýval k zapojení. To se už moc nestalo, zřejmě všichni zainteresovaní byli už u vzniku.

Následně jsme uspořádali konferenci, kde jsme vyslechli spoustu moc zajímavých názorů od ředitele parku, předních českých vědců v oboru, místních starostů, ředitele regionální rozvojové agentury i lesníků spřízněných se současnou hejtmankou (https://jihocesky.pirati.cz/tiskove-zpravy/co-se-hejtmanstvi-nedari-pirati-usporadali-vlastnimi-silami-pestrou-rovnou-a-otevrenou-vymenu-nazoru-o-sumave/). Bohužel se většina z nich nedržela zadání a vyprávěla o svých tématech, místo aby měla připomínky k našemu stanovisku, jak se dalo čekat :-) Ale přecejen několik věcí se z toho dalo vzít, zejména důraz na dopravu a management cestovního ruchu.

Od té doby se nám i přes několik pokusů nepodařilo uspořádat plnohodnotné setkání KET, kde bychom zároveň neřešili program a měli čas toto společně zapracovat, provedl jsem to tedy nyní já. Ale kromě managementu cestovního ruchu a dopravy jsem od předkonferenčního stavu neudělal žádné zásadní změny, spíše formulační a aktualizační (pro zúčastněné u tvorby jsou změny vyznačené v druhém přiloženém pdf). Dopravu jsem dopsal společně s garantem Rudou, ty věci ohledně zatraktivnění méně navštěvovaných míst jsem si dovolil doplnit sám dle programu a dlouhodobě prezentovaného postoje členů KETu cestovní ruch.

(Sluší se zmínit, že většinu návrhů lesníka p. Klewara, které přednesl na konferenci, jsem nezahrnul: stipendia trvalým obyvatelům Šumavy na přírodovědné a lesnické SŠ obory považuji za zbytečná, jak bylo poukázáno už v diskusi; přednostní právo zaměstnání na správě NP pro místní považuju taky za nadbytečné a navíc právně problematické; výběr návštěvnických poplatků je ožehavé téma, do kterého nechci v závazném stanovisku zabíhat, mj. protože se k tomu bude nyní konat ve sněmovně kulatý stůl, až koronavirus dovolí, který může pirátskou pozici dále formovat. Posílení správou vykonávaných činností navazujících na lesnictví jsem zahrnul jen okrajově, protože mi z dalších konzultací vyplynulo, že přímo ta představa, o které mluvil p. Klewar, není reálná. Pokud by ovšem někdo na těchto věcech trval, uvítám alternativní návrhy stanoviska.)

Pro případnou neformální diskusi o jednotlivých bodech můžeme využít i google doc: https://docs.google.com/document/d/1bzQ172iqWe-H6SNeucARVRNCpWzAefn7xd4JX54MNzs/edit

Díky za váš čas,
Dan"


Soubory

Aktualizováno uživatelem Zuzana Kudláčková před více než 3 roky(ů)

Prosím předsednictvo aby hlasovalo pro toto usnesení:
Předsednictvo jihočeského krajského sdružení bere na vědomí Stanovisko k Šumavě tak, jak jej předložil Dan Leština a pověřuje Zuzanu Kudláčkovou zahájením jednání Jihočeského krajského fóra.

Aktualizováno uživatelem Zuzana Kudláčková před více než 3 roky(ů)

PRO

Aktualizováno uživatelem Zuzana Kudláčková před více než 3 roky(ů)

  • Přiřazeno nastaven na f~jhc:p

Aktualizováno uživatelem Michal Horák před více než 3 roky(ů)

PRO

Aktualizováno uživatelem Lukáš Mareš před více než 3 roky(ů)

Pro

Aktualizováno uživatelem Zuzana Kudláčková před více než 3 roky(ů)

PKS vzalo na vědomí. Jdu zahájit jednání

Aktualizováno uživatelem Václav Klecanda před asi 3 roky(ů)

  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Také k dispozici: Atom PDF