Projekt

Obecné

Profil

Podání #32695

otevřený

Upozornění na chybu v hospodaření při přípravě průzkumu veřejného mínění

Přidáno uživatelem Honza Hora před více než 3 roky(ů). Aktualizováno před více než 3 roky(ů).

Stav:
Nový
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
-
Začátek:
12.09.2020
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

Ahoj,

na základě shody PKS a předsedy ZK na MHMP předkládám vaší pozornosti situaci, kdy došlo k chybě při přípravě objednávky průzkumu veřejného mínění, placeného z rozpočtové položky zastupitelského klubu.

Shrnutí: Na schůzce hospodářů PKS (Jaromír Beránek), PZK (Eva Horáková) a osoby pověřené zastupitelským klubem na MHMP (Jiří Hoskovec) k zajištění přípravě průzkumu 3.3.2020 došlo k nedorozumění. Třetí jmenovaný pochopil informace jako pokyn provést objednávku, ale přitom neexistoval schválený záměr dle pravidel hospodaření. Vzhledem k tomu, že v době objednání (22. 4. 2020) již byla známa cena 121 tis. Kč včetně DPH, tento záměr mělo schvalovat Krajské fórum Praha, což se nestalo.

Zároveň nepřítomní členové PKS měli zastaralou informaci, že cena průzkumu bude nižší než 100 tis. Kč. Na situaci jsme (PKS) přišli až ve chvíli, kdy jsme obdrželi fakturu od dodavatele za provedený průzkum. Dále jsme postupovali tak, že dodavateli byla faktura uhrazena z rozpočtové položky Výdaje klubu zastupitelů MHMP a z již schváleného záměru 2020: Výdaje klubu zastupitelů MHMP na základě názoru PKS, že dodavatel nemá nést následky chyby u odběratele (nás).
K hmotné škodě pravděpodobně nedošlo. Průzkum byl žádaný ze strany ZK a výstup od dodavatele byl dodán v požadované kvalitě. Došlo ale jednoznačně k porušení pravidel hospodaření.

Návrh řešení:
Nyní stále čekáme i přes opakované žádosti na nasdílení rámcové smlouvy s dodavatelem, abychom ověřili, že následující postup je vhodný - zejména z důvodu tvrzení, že nebylo nutné provádět výběrové řízení.

  1. Krajskému fóru bude předložen k dodatečnému schválení záměr a výdaj do něj bude převeden.
  2. Zároveň na žádost PKS přislíbili členové PZK a Jiří Hoskovec, že absolvují školení pro hospodáře, abychom takovým chybám do budoucna předešli.

Prosím o prošetření situace, kontrolu, jestli jsou nápravná opatření dostatečná a případně návrhy dalších opatření, která je nutné nebo vhodné provést.

Děkujeme
PKS Praha

Průběh situace ze zápisů schůzek PKS:
11.2.2020
ZK prostřednictvím Viktora Mahrika oznamuje PKS záměr nechat připravit průzkum zaměřený na magistrát a jeho pirástké zastupitele
odhadovaná cena 40 - 60 tis. Kč
návrh ZK zaplatit ho z prostředků jím přidělených v rámci rozpočtu KS Praha
žádost PKS o informování průběhu přípravy zadání průzkumu a možnosti se připojit s dotazy zaměřené na KS Praha

25.2.2020
“PKS pověřuje Michala Zachara updatem informací o tom, jak pokračuje projekt BEHAVIO pro Prahu.”
Zdroj: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=684619#p684619

31.3.2020
Jirka H. údajně měl mít hotový okruhy průzkumu, na dotaz průběhu příprav a okruhů oznámil PKS (Michalu Zacharovi a Magdaleně Valdmanové), že je to nemusí zajímat
PKS se domluvilo na příští schůzi požádat Viktora o informaci, jak probíhá příprava průzkumu

“Behavio průzkum a dotazy na ZK MHMP - na další schůzce PKS probrat s Viktor Mahrik”
Zdroj: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=689588#p689588

12.5.2020
průzkum Behavio placený z rozpočtu ZK už proběhl, zítra (13.5.) se bude prezentovat první výstup, Míra podá info
hodil by se celopražský průzkum před senátními volbami, případně cílený přímo na Roberta”
Zdroj: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=700464#p700464

26.5.2020
diskutován výstup z průzkumu Behavio
Zdroj: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=707811#p707811

4.8.2020
ZK žádá schválení záměru na Behavio dle https://piroplaceni.pirati.cz/zadost/10136/ nad 100 tis. Kč bez předchozí dohody s PKS a schváleného záměru.
domluva, že ZK požádá KF Praha o dodatečného schválení záměru a faktury za Behavio, na fórum rozpravu vyhlásí Jan Hora po dodání zdůvodnění Jaromírem Beránkem, informace budou podávat Jaromír Beránek a Jiří Hoskovec

11.8.2020
platba pro Behavio se vyřeší dle telefonické konzultace s vedoucím kanceláře tak, že proplatíme dlužnou částku po splatnosti faktury ze záměru obecných výdajů pro zastupitelský klub (záměr 2020: výdaje klubu zastupitelů MHMP) a zároveň zahájíme rozpravu k dedikovanému záměru, do kterého pak po schválení převedeme platbu v rámci Piroplácení.
je potřeba připravit školení hospodářů pro nové lidi, předsednictvo ZK (dále jen PKZK) se bude účastnit, aby do budoucna ubylo chyb při přípravě záměrů a proplácení
Usnesení ke schválení v redmine https://redmine.pirati.cz/issues/32338: “PKS Praha apeluje na PZK Pirátů v ZHMP aby absolvovalo školení hospodářů a nastudovalo pravidla hospodaření a taktéž zajistilo proškolení členů strany, které pověřuje činnostmi s vlivem na hospodaření klubu. Zejména Jiřího Hoskovce.”

25.8.2020
Připomenutí dohody, že průzkum Behavio se má řešit vytvořením a schválením nového záměru, pod který se převede platba (https://piroplaceni.pirati.cz/zadost/10136/) provedena ze záměru provozu (Jaromír Beránek dodá textaci pro zahájení rozpravy pro schválení záměru)

1.9.2020
na schůzi PKS vyžádán Jiří Hoskovec z důvodu dotazů ze strany PKS na přípravu a průběh realizace průzkumu. Jiří je přítomen pouze online.
Jiří tvrdí, že cena 100 tis. Kč plus DPH (tedy celkem 121 tis. Kč) bylo domluveno s Jaromírem Beránkem a Evou Horákovou jako s hospodáři PKS a ZK na společné schůzi 3.3.2020
Míra komunikaci v rámci schůze 3.3.2020 vnímal jako informační, tedy pouze pouze tak, že je dost peněz v rozpočtu. Nikoliv jako pokyn, že je možné udělat závaznou objednávku průzkumu.
PKS znovu žádá ZK a Jiřího Hoskovce k dodání objednávky a rámcové smlouvy k průzkumu. Jiří Hoskovec slibuje zaslat. Zaslal objednávku ve formě emailové komunikace s pracovníky Behavia tentýž den. Smlouvu nikoliv.

4.9.2020
Požádán PKS o zaslání rámcové smlouvy i vedoucího MO

8.9.2020
ZK sděluje PKS, že MO, jehož součástí je Jiří Hoskovec, chce zaplatit 21 001,- Kč za průzkum, ale stále nikdo z PKS nemá k dispozici rámcovou smlouvu i přes opakované žádosti o její zaslání
Jaromír Beránek navrhuje schválit záměr na pouze na 100 tis. A zbytek si pořeší Jiří Hoskovec sám
PKS se domluvilo na svém jednání na návrh Michala Zachar na sepsání podkladů a podání ke Kontrolnímu týmu KS Praha, který dovodí a navrhne postup vyřešení i vzhledem k možným budoucím objednávkám nadlimitní částku 100.000,-Kč
podle závazné objednávky průzkumu v emailu od Jirky Hoskovce, Jirka objednal průzkum 100 tis. + DPH. Tedy znal celkovou konečnou částku již 22.4.2020.

Vyjádření Jaromíra Beránka
leden 2020
pojmenována potřeba zadání výzkumu pro účely zastupitelského klubu

6.2.2020
proběhla přípravná schůzka k vytipování vhodných tématických okruhů pro výzkum s účastí primátora, poradců primátora, Tomáše Mrkvičky a sociologů Jaromíra Mazáka a Marka Havrdy (s mojí účastí)

3.3.2020
proběhla krátká porada s Jiřím Hoskovcem a hospodářkou klubu Evou Horákovou ohledně objemu prostředků, které je klub ochoten na výzkum uvolnit (s mojí účastí) - bavíme se o maximální částce 100 - 150 tis. Kč vč. DPH

6.3.2020
proběhla první schůzka se zástupcem společnosti Behavio, Vojtěchem Prokešem (bez mé účasti)

15.4.2020
Jiřím Hoskovcem představen klubu rámec výzkumu (s mojí účastí)
v druhé polovině dubna finalizován po mailech výběr témat k testování, cena plnění stále není přesně známá (s mojí částečnou účastí)

2.-6.5.2020
proběhl sběr dat od respondentů (dozvídám se přesně až z další komunikace)

13.5.2020
proběhla online prezentace výstupů výzkumu (s mojí částečnou účastí), v pozvánce přeposlaný e-mail, kde jsem úplně na začátku konverzace našel tuto zmínku Tomáše Mrkvičky, na kterou reagoval i Jiří Hoskovec příslibem dotažení s Mikulášem: Výzkumy pro Prahu dělat Behavio může, jen s centrálou dosud nemají formalizovanou spolupráci (byť to je již rozhodnuté) a bylo by fajn to nejdřív formalizovat (Mikuláše už uháním)

15.5.2020
Jiří Hoskovec zaslal Behaviu žádost o doplnění témat

19.5.2020
května dodavatel zaslal požadované doplnění

5.6.2020
Jiří Hoskovec požádal dodavatel o zaslání faktury

10.6.2020
dodavatelem zaslána faktura na 100 tis. Kč + DPH, obratem žádám tajemníka klubu Jana Loužka o pomoc se zprocesováním platby dodavateli a dohlédnutím na dotažení úkolu (první okamžik, kdy se dozvídám o konečné ceně plnění)

3.8.2020
dodavatel zaslal upomínku k úhradě faktury - po ověření, že platba dosud neproběhla, obratem řeším s PKS

11.8.2020
po dohodě s Alešem Krupou podána žádost o proplacení z obecného záměru klubu s cílem urychleného proplacení faktury, které proběhlo ještě téhož dne v zájmu zachování dobrých vztahů s dodavatelem

1.9.2020
ze strany Jiřího Hoskovce po opakované upomínce přeposlán e-mail adresovaný dodavateli, kterým 22. dubna potvrdil objednávku za cenu 100 tis. Kč + DPH, v kopii byl pouze Tomáš Mrkvička

Aktualizováno uživatelem Honza Hora před více než 3 roky(ů)

Ahoj, dávám vědět update k tomuto tématu - následující usnesení bylo dnes přijato a předáno klubu: https://redmine.pirati.cz/issues/32729?issue_count=48&issue_position=1&next_issue_id=32716

Také k dispozici: Atom PDF