Projekt

Obecné

Profil

Podání #32050

uzavřený

Žádost o projednání podpory pro analytické práce k volbám 2021 - varianty postupu

Přidáno uživatelem Ivan Bartoš před více než 3 roky(ů). Aktualizováno před více než 3 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Začátek:
15.07.2020
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

Milé RV předkládám vám usnesení včetně odůvodnění, které bylo schváleno na RP 13.7. [[[https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=707156#p707156]]]

Chtěl bys vás požádat o projednání a svolání mumble jednání RV, kterého bych se jako pověřený řešitel za RP zúčastnil. Dle mého názoru by bylo vhodné, aby mumble proběhl zároveň nebo v těsném sousledu se zahájením rozpravy. Prosím o navržení vhodného termínu.
Usnesení i odůvodnění taktéž přikládám jako samostatné PDF, kvůli grafickým prvkům.
Díky za váš čas i energii
Ivan

Usnesení RP:

Republikové předsednictvo pověřuje předsedu Ivana Bartoše, aby v RV představil a získal podporu pro analytické práce související s variantou samostatného postupu a variantou možné předvolební spolupráce s hnutím Starostové a nezávislí pro volby v roce 2021, na základě kterých může proběhnout debata na úrovni celostátního fóra o této variantě postupu.

Návrh postupu:
1) Představení na RP
2) Představení na RV
3) Hlasování RV o předložení návrhu usnesení celostátnímu fóru v referendu
4) příp. Zadání analytických prací
5) Předložení výsledků analýzy CF do 15.10.2020

Návrh usnesení pro RV a CF:

Celostátní fórum souhlasí s tím, aby republikové předsednictvo zajistilo v souladu s Pirátskou strategií analytické rozpracování varianty samostatného postupu a varianty možné předvolební spolupráce s hnutím Starostové a nezávislí pro volby do sněmovny konané v roce 2021, na základě čehož by proběhla diskuze na úrovni celostátního fóra o zvolené variantě postupu a tuto představilo CF nejpozději do 15.10. 2020.

Odůvodnění:

Proč zvažovat předvolební spolupráci?

Naším hlavním cílem je prosazovat Pirátský program a tento cíl se lépe naplňuje z vlády než z opozice. Pokud bychom vytvořili silný subjekt, který by měl reálnou šanci vyhrát, dokázali bychom jednak změnit aktuální směřování České republiky a jednak uplatnit naše zkušenosti ze samospráv, kde se podílíme na vládě v Praze, Brně a Ostravě a dalších městech a obcích. Hlavní výhodou potenciální spolupráce by byla možnost vytvořit reálného vyzyvatele ANO, který by pak přitáhl i některé nerozhodnuté voliče dalších stran. Z občanské společnosti zaznívají apely k tomu, aby strany úžeji spolupracovaly, například od Milionu Chvilek Demokracie. Stejně tak se na nás obracejí někdy přátelé, kteří na nutnost spolupráce poukazují a ptají se, proč nezvažujeme užší spolupráci s některou blízkou stranou.

Předvolební spolupráce může být i výhodná z pohledu celkového počtu mandátů. Aktuální roztříštěnost opozičních sil výrazně zvýhodňuje vládnoucí populistickou a autoritativně fungující stranu Andreje Babiše, který si může opoziční strany rozebrat. Podle posledního průzkumu KANTAR pro ČT se celkem 7 stran potácí kolem 5% klauzule a v důsledku deformací volebního systému dochází k penalizaci malých stran ve prospěch stran v čele. Tento efekt není zanedbatelný, protože za 1 % hlasů ve volbách dostane malá strana jako STAN přibližně 1,4 mandátu ve sněmovně, zatímco velká strana jako ANO dostane 2,6 mandátu, tedy skoro dvakrát více mandátů. Změnu volebního systému jsme se pokusili vyjednat přibližně před dvěma lety, několikrát se o ní hlasovalo, ale bez úspěchu. Proto je nutné pro vítězství ve volbách uzpůsobit strategii tomu, aby význam hlasu našich potenciálních voličů či partnerů nebyl penalizován.

V této situaci je k prosazení volebního programu Pirátů spolupráce nezbytná, spíše je otázka, jakou má mít podobě. Na úrovni poslanecké sněmovny jsme iniciovali jednak jednání předsedů klubů opozičních stran, díky čemuž se v poslední době lépe další opozici ovlivňovat agendu pléna. Za 3 roky ve sněmovně jsme měli možnost důkladně poznat ostatní strany a jejich zástupce.

Proč právě STAN?

STAN je jediná strana, se kterou zvažujeme spolupráci, a to s následujících důvodů:

Důvěryhodné osobnosti v celostátním vedení. STAN vede bývalý Kolínský starosta Vít Rakušan, který vystoupil i na našem celostátním fóru a ze samosprávy s ním máme dobré zkušenosti. Předsedou zastupitelského klubu je Jan Farský, který v Poslanecké sněmovně navrhl registr smluv. Faktem je, že personálně je STAN velmi různorodou stranou a nelze stejně pozitivně hodnotit všechny osobnosti (např. na několika městských částech v Praze nás s podporou STAN vyštípali, problematické kauzy některých exponovaných osobností), nicméně po zpracování analýz by bylo možné tyto třecí plochy řešit na celostátní a krajské úrovni.

Reálná spolupráce. Funkčnost reálné spolupráce je nezbytnou podmínkou. Aktuálně máme společnou předvolební koalici v Olomouckém kraji v krajských volbách a dohodu o podpoře kandidátů v senátních volbách. V Olomouckém kraji to vypadá velmi dobře, volby můžeme vyhrát. Vedle toho spolupracujeme se STAN v Poslanecké sněmovně. Konkrétní příklady: Prosazení veřejné evidence skutečných majitelů, nominace společného zástupce Filipa Matějky do Ústředního krizového štábu vlády, mimořádná schůze k vodě, školství (včetně spolupráce v Senátu), exekuce a insolvence. Na úrovni předsedů klubů proběhla výměna zkušeností.

Společní voliči. Podle průzkumů jsou druhou nejčastější volbou voličů STAN právě Piráti, proto má smysl zvažovat užší spolupráci (viz zde). Totéž platí i obráceně (u Pirátů mají podobnou četnost i zvažující ANO a ODS).

Největší programová blízkost. Další východisko této spolupráce je blízkost programu a vhodně se doplňující charakter obou stran. STAN je plně obsažen v liberálním středu, což je akční rádius Pirátské politiky. Spolupráce by pochopitelně vyžadovala zpracování podrobného průniku dlouhodobých programů a definování způsobu spolupráce na přípravě programu.

*Analýzy k vyhodnocení předpokladů výhodnosti předvolební spolupráce
*

Jsme hluboce přesvědčeni, že takto významné rozhodnutí o tom, zda začneme vyjednávat konkrétní podobu spolupráce, které potenciálně ovlivní celou Českou republiku, nemůžeme učinit bez rozpracování potřebných analýz. Spolupráce by měla být výhodná pro obě strany i pro ČR jako celek. Díky analýzám si bude moci každý udělat informovaný názor na výhodnost či nevýhodnost dalšího vyjednávání. Také budeme moci u rizik a problémů navrhnout již na začátku cesty k jejich řešení či zmírnění.

V rámci analytických materiálů bychom chtěli rozpracovat:

1) Zjištění preferencí voličů - jak by se postavili k případné spolupráci voliči a jaký by byly celkové preference a celkový potenciál a jeho struktura
2) Vyjádření a zpětná vazba z předvolební koalice v Olomouci, z klubu v PSP a Senátu, z krajů při tvorbě povolebních koalic
3) Rozpracování možností spolupráce na úrovni ČR, krajů a EP a formulace možných strategií ke zmírnění rizik
4) Analýza efektu kroužkování při společné kandidatuře - zvážení významu lokální známosti osobností a preferencí strany, strategie zmírňující riziko přeskákání našich lidí
5) Analýza programové kompatibility dlouhodobého a volebního programu
6) Rozpracované teze k vyjednávání modelu předvolební a povolební spolupráce

O vstupu do vyjednávání stejně jako o případné dohodě na předvolební a povolební spolupráci samotné by pak rozhodli členové na celostátním fóru.

Naopak pokud je byť zvažování spolupráce se STAN pro většinu členské základny nepřijatelné, je potřeba, abychom to zjistili pokud možno brzy a ušetřili tak energii vloženou do přípravy tohoto projektu a jednali solidně s potenciálním partnerem (princip fail fast).


Soubory

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

pro projednání

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před více než 3 roky(ů)

Není třeba hlasovat pro projednání, jedná se o materiál předložená republikovým předsednictvem jako oprávněným navrhovatelem.

Zahajte jednání.

Aktualizováno uživatelem Exasistent RV před více než 3 roky(ů)

  • Přiřazeno nastaven na Lukáš Černohorský

Víme o tom, věc si vzal na starost Lukáš Černohorský. Psali jsme si včera a dnes zahájí :)

Aktualizováno uživatelem Ivan Bartoš před více než 3 roky(ů)

Ahoj, děkuji. Bylo by dobré a přínosné, aby onen mnou zmiňovaný mumble, proběhl časově blízko k samotnému zahájení jednání.
Předešlo by to, myslím, významné části opakujících se dotazů (i když jsem se snažil celou logickou flow zahrnout do předloženého dokumentu a odůvodnění).
Dík
Ivan

Aktualizováno uživatelem Exasistent RV před více než 3 roky(ů)

Mimořádný mumble byl svolán na úterý, 21.7 18:00, členové RV byli o konání zpraveni mailem.

Aktualizováno uživatelem Lukáš Černohorský před více než 3 roky(ů)

  • Stav změněn z Nový na V řešení (diskutuje se)

Aktualizováno uživatelem Exasistent RV před více než 3 roky(ů)

  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Dokončen

Bylo schváleno usnesení A:

Republikový výbor:
1) schvaluje žádost o projednání podpory pro analytické práce k volbám 2021
2) předkládá ke schválení celostátnímu fóru v referendu s následujícím návrhem usnesení:
Celostátní fórum souhlasí s tím, aby republikové předsednictvo zajistilo v souladu s Pirátskou strategií analytické rozpracování varianty samostatného postupu a varianty možné předvolební spolupráce s hnutím Starostové a nezávislí pro volby do sněmovny konané v roce 2021, na základě čehož by proběhla diskuze na úrovni celostátního fóra o zvolené variantě postupu a tuto představilo CF nejpozději do 15.10. 2020.

Viz: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=578&t=53196

Také k dispozici: Atom PDF