Projekt

Obecné

Profil

Úkol #31695

otevřený

Dlouhodobý úkol #30859: Sledování úředních desek, řízení EIA atd.

zrušení a založení přírodních památek

Přidáno uživatelem Dan Leština před téměř 4 roky(ů). Aktualizováno před téměř 2 roky(ů).

Stav:
V řešení (diskutuje se)
Priorita:
Nízká
Přiřazeno:
Cílová verze:
-
Začátek:
19.06.2020
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:
(Celkem: 0.00hod)
Typ práce:
Organizační struktura:
Ne
Smlouva:

Popis

konzultuju s odborníky zrušení PP Na Vysokém a Irův dvůr.
https://edesky.cz/dokument/3954063
https://edesky.cz/dokument/3954064

zároveň se vyhlašuje PP Jehnědno: https://edesky.cz/dokument/3952532

zhodnotit, příp. podat námitky, sepsat výstup
+zapsat kontakty do evidence


Soubory

významnější taxony.xlsx (8.69 KB) významnější taxony.xlsx Dan Leština, 22.06.2020 10:57
mapa_PPRaselinisteMosty_navrh2009.png (179 KB) mapa_PPRaselinisteMosty_navrh2009.png Dan Leština, 07.11.2020 23:06
mapa_PPRaselinisteMosty_navrh2020.png (950 KB) mapa_PPRaselinisteMosty_navrh2020.png Dan Leština, 07.11.2020 23:06
pasinovice1998.png (377 KB) pasinovice1998.png Dan Leština, 08.01.2021 17:33
pasinovice1965.png (560 KB) pasinovice1965.png Dan Leština, 08.01.2021 17:33
Pasinovice1980.png (630 KB) Pasinovice1980.png Dan Leština, 08.01.2021 18:10

Dílčí úkoly 1 (0 otevřených1 uzavřený)

Úkol #34937: Hlídač úřední desky JčK pro přírodní památkyDokončenDan Leština09.01.2021

Akce

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před téměř 4 roky(ů)

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před téměř 4 roky(ů)

zde co jsem psal do Zulipu ohledně reakce na nadcházející zastupitelstvo:
Já můžu okomentovat ta chráněná území - fajn, že se vykupujou pozemky v jedné přírodní památce a jedné přírodní rezervaci. Nejsou to velké částky a péči to značně usnadní a tím i zlevní. Kromě toho ale z úřední desky vim, že se jedna nová PP vyhlašuje, a vypadá super. ALE: zároveň se dvě PP ruší. A to není ok. Předměty ochrany tam vymřely, tak se toho chtějí zbavit. Ale myslim, že tudy cesta nevede. I tak jsou to nejhezčí místa široko daleko, kde se ledasco vyskytuje. Kolegové botanici na jedné z nich teď o víkendu byli a něco tam našli, a našli taky naprosto zanedbanou péči.

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před téměř 4 roky(ů)

Botanici informují:
Ahoj,

Na vysokém se nekosí pravděpodobně již nekosí delší dobu, jsou tam již nálety, seznam druhů viz příloha.

Na Irově dvoře jsem napsala pár významnějších rostlin. Aizovaný kosatec pěstují v příkopu u usedlosti, 30 jedinců lilie zlatohlavé v porostu netýkavky malokvěté s kopřivou. Je tam jedna relativně hezčí louka a jedna přehnojená, ale celkově to velká sláva není.

Posílám fotky (prvních pět z Irova dvora): https://photos.app.goo.gl/2M9xSoWYLnWG5mV59

Zdraví Maruška

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před téměř 4 roky(ů)

vkládám ještě nějaké pozornosti hodné poznámky z mailů od různých odborníků (pak souhrně napíšu do evidence):


Ahoj Dane.

Neznám ani jednu z těch lokalit (na Irově dvoře jsem myslím kdysi byl s tím, že tam "nic moc" nebylo, ale možná taky nebyla správná roční doba). Samozřejmě je škoda každé slušnější louky, ale bez nějakých ohrožených druhů nebo prioritních naturových habitatů to asi na ochranu nestačí. Rád bych se utěšoval alespoň tím, že jim zbude víc času a peněz na péči o ostatní rezervace, ale ono to tak bohužel nebude...
Leda jestli tam není nějaký zajímavý hmyz. V AOPK knize (Chráněná území, díl VIIII. Českobudějovicko) se zmiňují nějaké teplomilné druhy v té PP Na Vysokém, ale to je spíš na tebe.


Ahoj,

tyhle rezervace přímo neznám, v Pladiasu jsou ale nejnovější hořečkový údaje v rozporu s uvedenými, a to 2012 od Brabce, který je monitoruje.

Na lokalitě Irů dvůr v Pladiasu údaje o Irisu a Dactylorhize není, ale jestli to počká do víkendu, podívala bych se tam cestou na Šumavu.

M.


Ahoj,
taky neznám ani jednu tu lokalitu.

S hořečkem je to smutné, to pociťujeme i na jiných lokalitách. Je jen otázkou času, kdy se začnou rušit hořečkové EVL třeba u nás na Vysočině. Zároveň ale kategorie ochrany PP nestojí (na rozdíl od EVL) na ochraně pouze jednoho druhu, v tom, co jsi posílal byla i ochrana "komplexu přírodě blízkých luk a pastvin". Je zde tedy na zvážení, jestli i tento předmět ochrany má alespoň nějakou váhu, pokud ano, byla bych pro ji udržet (i kdyby to nebylo nic zas tak extra - co my víme, jak to s hořečkem dopadne - třeba mu bude stačit pár deštivých let a pak budeme usilovně hledat lokality, kde byl a kam ho můžeme reintrodukovat). Ale pokud je lokalita malinká (v řádu nižších stovek metrů), bez návaznosti na nějaká další území a krom toho hořečku tam fakt není vůbec nic, asi bych byla pro (byť s těžkým srdcem) to pustit.

Ta druhá lokalita na mě působí dost zvláštně. Jestli jsem to pochopila správně: Dřípatka si vyhlásila lokalitu za humny, udělala si na ní naučnou stezku a starala se o ní. Z louky ale přesto zmizely ty nejcennější druhy a tak už se o ni starat nechce (ten návrh na zrušení byl od nich). Docela mě překvapilo, že se to vůbec vyhlásilo, když to hlavní předmět ochrany nemá vůbec definovaný a další předměty jsou jen kosatec a prstnatec, to by bylo spíš na VKPko a ne na chráněné území. Co s tím, nevím :( Obecně jsem proti rušení ochrany území. Už jen proto, že to může být další páka na to, aby se v krajině nestavěly nějaké šílenosti typu překladních hal apod. Ale obávám se, že pokud se o to Dřípatka starat nechce a úředník na kraji už to taky odsoudil, tak moc šance není, ta obhajoba tu moc nemá na čem stát.

Pěkný den


Ahoj,
(...)
Jistě to budou na poměry dnešní krajiny louky, kde alespoň něco roste, ale bojím se pádných argumentů na které by úřad slyšel moc nebude.
Obecně považuji rušení PP za chybu, jsou to alespoň malé ostrůvky kde roste alespoň něco málo.(...) V porovnání jak funguje třeba Kraj Vysočina je ochrana ZCHU v Jihočeském kraji v současné době totální zoufalství.


Ahoj,
díky všem za odpovědi!
ad Vysoké - Mluvil jsem s Jiřím Brabcem, nesrovnalosti v dokumentu sice jsou, ale on z pohledu hořečků se zrušením v podstatě souhlasí, nemyslí, že by tam od r. 2012 v semenné bance něco významného mohlo zůstat.
Zeptám se ale nějakých entomologů, co si o tom myslí.

ad Irův dvůr - Mám to stejně jako ____. Taky jsem tam byl kdysi v blbou dobu, a taky jsem tomu smyslu PP moc nerozuměl, má to podivný tvar a nic moc biotopy pro uvedené druhy.(...)
D


Ahoj,

byli jsme dnes s Maruskou na PP Na Vysokem, Maruska posle podrobnejsi zpravu, jen za sebe muzu rict, ze tohle je dost zoufala lokalita, a evidentne se o to uz delsi dobu nikdo nestaral (starina ukazuje, ze minimalne loni to koseny nebylo). Maruska posle druhy, co aspon trochu mozna stojej za pozornost (tak na urovni Helianthemum grandiflorum), pak jsme byli na Opolenci a videli spoustu horecku, takze uz ted videt jsou, ale tady nebyly a ani by nevyrostly, I kdyby je tam nekdo nakrasne zasel.


Vzasade nemam dojem, ze na tech konkretnich lokalitach o neco jde, problem je jinde. Z celkem jakehokoli kousku krajiny se pri trose usili da udelat kus prirody, ktery si zaslouzi ochranu. Tohle je naopak ukazka, kdy se z kusu chranene prirody stalo neco, co si ochrany zrejme nezasluhuje. To o necem vypovida. To zaprve.
Zadruhe je to velice nebezpecny precedens, totiz skvostny navod jak postupovat, pokud se v JcK potrebujes zbavit MZCHU.


Ahoj,
zkoušel jsem to zjistit. U toho PP Na Vysokém asi skutečně hořeček není a neuspěly ani dosevy semen. Brouci jsou tam podle průzkumů pěkní (Oulema erichsoni bych někdy chtěl vidět, to jo), ale kvůli nim to nikdo chránit nebude.
PP Irův Dvůr bude možná složitější. Mluvil jsem s ___ a ten tvrdí, že je to kolem Prachatic jedno z posledních zajímavých míst. Prstnatec tam podle něj stále je. A taky modrásek bahenní a otakárci (což jako víme, že je v jižních Čechách leckde, ale furt to jsou chráněné druhy). Další otázka je, jak jsou na tom společenstva. Máme i ZCHÚ bez nějakých lepších ZCHD, čistě třeba jako zachovalou stráň (třeba PP Luna u Sezimáku) a zatím se neruší. Skrz vede naučná stezka, je to kousek od města. Důležitá otázka je, jestli tam fakt jsou ještě prstnatce a kosatce (___ říkal, že prstnatce jo, ale chtělo by to ověřit). Nikoho jiného z Prachatic ale neznám. A pak druhá otázka, jestli takto mechanické zrušení (není kosatec, tak zrušit) není vhodné opřít o širší argumentaci. Byly kosatce a prstnatce opravdu všechny cenné druhy v tom území, nebo spíš jejich výskyt signalizoval, že jsou tam zachovalá společenstva, ale SOP o ničem dalším nevěděla, neb k tomu neměla data?

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před téměř 4 roky(ů)

Mluvil jsem s vedoucim odboru Z. Klimesem, ale nic moc noveho mi nerekl. Rusi ty dve PP z duvodu optimalizace, podle nej nejsou moc hodnotne a chce soustredit peci jinam.

Probirali jsme i vykup pozemku v PP Chrasti. To ale zatim neexistuje... Podle nej ho chteji v zapeti vyhlasovat. Soucasni majitele maji pry podminku, ze kraj odkoupi ty pozemky. Imho vecne ok, ale material do zastupitelstva je zavadejici, tvari se, jako by PP uz existovala.

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

první draft formální připomínky na úřad zde: https://docs.google.com/document/d/1i9f2dDR58wl7t7WyVDtP7Tbo3RKLP_FlmX6XNMq5QEM/edit#
Bohouš se přihlásil k pomoci s podáním, za což mu náleží neskonalá vděčnost.

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

Volal jsem si se starostou Čestic p. Žejdlem, zváží připojení se k připomínkám, a s Jusúfem ohledně možností v Prachaticích

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

  • Priorita změněn z Normální na Vysoká

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

  • Priorita změněn z Vysoká na Nízká
  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Dokončen

Ještě jsem párkrát komunikoval s Jusúfem ohledně Prachatic a s panem starostou Čestic, a rozhodl jsem se, že námitku podám sám.
Sepsal jsem, vytiskl, odnesl na podatelnu.
Napsal fb post, udělal k němu koláž, několikrát urgoval jeho schválení, publikoval.

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

ještě zkontrolovat, že někdo podal návrh na VKP.
plus dořešit novou kauzu: pokoutné zmenšení Pašínovické louky

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

  • Stav změněn z Dokončen na V řešení (diskutuje se)

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

Došla odpověď od KÚ ohledně Vysokého a Irů dvora, dle očekávání nic moc neřešící. Ale je tam oznámení o zřízení jednoho VKP, to je pozitivní - mírně pochválit.

Zároveň se objevila nová věc k prověření - PP Rašeliniště mosty: https://edesky.cz/dokument/4257735
Z mého emailu Nikole:
Ahoj,
teď jsem to viděl. Je to podivné, ta PP už existuje. Bylo by vhodné zjistit, o co jde, proč to dělají. Mrkneš se na to, prosím? Např. porovnat tento plán péče se stávajícím, mělo by být k dohledání na stránkách odboru. Kdybys byla v koncích, zavolám šéfovi odboru.

Nedávno udělali ten trik, že napsali "vyhlašujeme PP Pašínovická louka", ale zapomněli napsat, že ta PP už existuje a má trojnásobnou rozlohu, než ta "nově vyhlášená". Čili jí pouze zmenšovali. Ale to nebude tento případ.

Měj se,
D

Nikolo, prosím, pokud budeš mít novinky, zadej je sem.

Aktualizováno uživatelem Nikola Mrázová před více než 3 roky(ů)

Dle mého názoru se u toho rašeliniště Mosty rozloha zvětšuje ze 2 na 4 hektary.

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

Inu, vypadá to, že v tom dosud měli pěkný hokej, co tam patřilo a co ne. Přikládám návrh na rozšíření z r. 2009, který jde ke schválení teprve teď s nějakými dalšími přídavky. A během celé té doby to na mapách bylo asi špatně...
No nic, kulišárnu bych v tom žádnou nehledal, možná jen léta nepořádnosti.

(Všimni taky té mapky u nového plánu - rybník je v ochranném pásmu, ale v samotné PP ne)

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

  • Předmět změněn z zrušení a založení přírodních památek - reakce na zrušení a založení přírodních památek

máme tu nové:
Blanko: https://edesky.cz/dokument/4285341
Vrbenská tůň: https://edesky.cz/dokument/4285340
(ta už by měla taky dávno existovat, je třeba se kouknout, co je tam za kulišárnu.)

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

Protože tu máme nové zájemce o problematiku, dělám shrnutí:

PP Irů dvůr a Na Vysokém - popsáno zde vč. odkazů: https://jihocesky.pirati.cz/tiskove-zpravy/dobre-spatne-zpravy-z-ochrany-jihoceske-prirody/
Námitku jsem poslal, dostal jsem odpověď, samozřejmě ne úplně uspokojivou, tak to ještě jednou zkritizujeme na sítích, nebo v nějakém souhrnném článku; do tohoto staršího článku bychom také měli doplnit aktualizaci, občas ho někde vytáhnu.

PP Rašeliniště Mosty - https://edesky.cz/dokument/4257735 - je tam nějaký podivný zmatek s tím, jaké přesně plochy byly kdy vyhlašované za PP, co je v mapách, a co se vyhlašuje teď. Možno ještě nějak prověřit nebo si to nechat od někoho vysvětlit, ale asi v tom bude jen prostě nepořádek. Řešili jsme s Nikolou.

PP Pašínovická louka - https://edesky.cz/dokument/4242753 - Zde je nově vyhlašovaná památka třetinová, než stávající téhož jména na témže místě. Je potřeba dohledat, kdy a jak se ze zbylých dvou třetin stalo pole. Lze to i zkritizovat s tím, že ať je tam cokoli, dá se s tím něco dělat, raději než to z PP vypustit, viz argumentace k článku o Irů dvoře a Vysokém (zde se např. dalo požadovat ekologické zemědělství, když už nic jiného). Také lze kritizovat, že úřední desce se vyhlašuje "nová" PP, přitom se nezakládá nová, ale zmenšuje stará, a matou se tak lidi. Z této louky dobré fotky získám, nedávno jsme tam byli s kamarády.

PP Vrbenská tůň - https://edesky.cz/dokument/4285340 - Také vyhlašování "nové" tam, kde je stará. Co se tam liší, jsem zatím nezjišťoval, třeba porovnat nový a starý plán péče.

PR Blanko - https://edesky.cz/dokument/4285341 - nevím, neznám, nestudoval jsem, podívat se, o co jde

PP Smyslov - https://edesky.cz/dokument/4175685 - nevím, neznám, nestudoval jsem, podívat se, o co jde

PP Úpolíny - https://edesky.cz/dokument/4175686 - nevím, neznám, nestudoval jsem, podívat se, o co jde

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

Mluvil jsem o tom krátce s vedoucím odboru na KÚ, ví, že za nimi možná pošlu nějaké investigativce. Je připraven vysvětlovat (resp. odkázat na příslušné lidi) a tváří se vstřícně.

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

Jihočeský kraj: Oznámení návrhu na vyhlášení přírodní památky Chrastí a oznámení o možnosti seznámit se s návrhem plánu péče č. 830/2020 vyvěšeno dne: 09.12.2020
Datum sejmutí: 25.12.2020 - https://edesky.cz/dokument/4332753
-> mrknout, o co jde.

+Daniel Fišer píše:
"Zatím se nemůžu přihlásit do Redmine, tak Ti to posílám mailem: Včera se
na úřední desce JčK objevilo "Oznámení návrhu na vyhlášení přírodní
památky Stříbrná Huť". [1]

Zkontroloval jsem to a podle AOPK má PP v současnosti rozlohu 0,40 ha
[2], nově navržená PP má 0,78 ha. Přesto podle přílohy k [1] jde o
stejné území(!)."
Jde o: https://edesky.cz/dokument/4326339

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

p. Klimeš říkal, že rušení PP Irů dvůr zřejmě ještě přehodnotí - snad alespoň kus kreditu si můžeme připsat, tak to asap udělejme.
Asi si zjistěme detaily, až tam půjdeme se doptávat na ostatní PP.

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

Oznámení návrhu na vyhlášení přírodní rezervace Sedlická obora a oznámení o možnosti seznámit se s návrhem plánu péče č. 850/2020 vyvěšeno dne: 16.12.2020
Datum sejmutí: 01.01.2021 - https://edesky.cz/dokument/4357329

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

Ad Pašínovická louka - zde: https://ags.cuzk.cz/archiv/ se dají najít letecké snímky z r. 1965 a z r. 1998, ale bohužel nic mezi tím. Vyhlášeno to bylo 1990, takže zatím nevíme, jestli potom nastala nějaká změna. V r. 1965 je to jednolitá plocha s okolím, snad celé louka? https://ags.cuzk.cz/archiv/openmap.html?typ=lms&idrastru=WMSA08.1965.CBUD18.02441
V r. 1998 již v podstatě současný stav.

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

Tak ještě v r. 1980 tam byly všude louky, viz výřez a: https://archivnimapy.cuzk.cz/sm5/CBUD/CBUD18_1981.html
V r. 1991 těžko soudit: https://archivnimapy.cuzk.cz/sm5/CBUD/CBUD18_1991.html

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

Proběhla schůzka, ukázali jsme si, jak se s čím dá pracovat, nějaké neuspořádané poznámky jsou zde: https://codimd.pirati.cz/ebPKOQVZS4GVvDDCiPCuCg?both

hlavní výstup - bojový plán:

  • Daniel F. aktualizuje prográmek a přidá do výstupu:
  • Daniel F. pošle po odladění výstup z hlídače úřední desky všem přítomným a přidá ho na Redmine
  • Dan zpracuje kuchařku, na co se koukat (viz výše) do srozumitelnější podoby
  • Pavla se mrkne na jednotlivé přehlašované památky

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

  • Přiřazeno změněn z Dan Leština na Daniel Fišer

ještě ad Vrbenská tůň - jde o přehlášení stávající přírodní památky, o něco málo se zmenšuje, údajně je to degradovaná část, která se vyjímá. Pokud by to byla větší rozloha, nelíbilo by se mi to, ale kvůli tomuhle kousíčku do toho asi nemá cenu šťourat. Ale je to tip na procházku na jaře, není to daleko :) Třeba ve vyjímané části něco cenného bude.

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před asi 3 roky(ů)

od minulé schůzky jsme se neposunuli, ale máme tu další PP:
Jihočeský kraj: Veřejná vyhláška. Oznámení o možnosti seznámit se s návrhem plánu péče pro přírodní rezervaci Kovašínské louky na období 2021 - 2030 č. 49/2021 vyvěšeno dne: 19.01.2021
Datum sejmutí: 04.02.2021 - https://edesky.cz/dokument/4414783

Aktualizováno uživatelem Daniel Fišer před asi 3 roky(ů)

  • Přiřazeno změněn z Daniel Fišer na Dan Leština

Vytvořil jsem podúkol pro hlídače úřední desky. Čeká se na review a potvrzení kompletnosti zasílaných dat.

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před téměř 3 roky(ů)

Jihočeský kraj: Oznámení návrhu na vyhlášení přírodní památky Mnišský rybník a oznámení o možnosti seznámit se s návrhem plánu péče č. 493/2021 vyvěšeno dne: 24.06.2021
Datum sejmutí: 10.07.2021 - https://edesky.cz/dokument/4729783

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před téměř 2 roky(ů)

Máme na výboru tento tisk: https://docs.google.com/document/d/1G23R_442QW5EHXJkr547H9iACzSPQ3RY/edit
Ten navazuje na tento tisk rady: https://drive.google.com/drive/folders/1gnEK2sTs5KaG7E_tI6KvrTeUC9Ow6b6w

Vidím tuto zvláštnost:
u PP Rašeliniště u Suchdola se ruší ochranné pásmo:
https://docs.google.com/document/d/1x6hVvLCKSUunD0kk1FOa2hXxjVmgIKq_/edit#
přitom EVL je na větší rozloze, než PP: https://drusop.nature.cz/customer_data/vyhlasky/v_25145_4128_5410.pdf

Také k dispozici: Atom PDF