Projekt

Obecné

Profil

Úkol #30961

otevřený

Dlouhodobý úkol #30428: Zlepšování péče o zeleň ve městech

Zlepšit péči o zeleň ve Strakonicích

Přidáno uživatelem Dan Leština před téměř 4 roky(ů). Aktualizováno před více než 3 roky(ů).

Stav:
Nový
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Cílová verze:
-
Začátek:
09.05.2020
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:
Typ práce:
Organizační struktura:
Ne
Smlouva:

Popis

Jarča a Michal Divišovi bojují za více květů ve Strakonických trávnících. Sledujme progres, medializujme dílčí výsledky


Související úkoly

související s KET Životní prostředí a zemědělství - Úkol #31128: Sepsat mediální výstup o trávnících v různých městechOdloženo20.05.2020

Akce

Aktualizováno uživatelem Jaroslava Divišová před téměř 4 roky(ů)

Na dnešní schůzce s Ing. Jaroslavem Brůžkem a Bc. Tomášem Turkem za OŽP Strakonice a Ing.Janem Jurášem za ekoporadnu a ČSOP Strakonice jsme vytipovávali lokality vhodné pro výsev květnatých luk/pásů/...z námi vytipovaných cca deseti možných se tři lokality jeví jako bezproblémové i OŽP a máme předběžné schválení těchto úprav.

OŽP nabízí spolupráci ve formě zajištění technických záležitostí - na podzim bychom měli zajištěnou úpravu terénu rotavátorem, bohužel finanční podporu na nákup osiva nemohou přislíbit z důvodu aktuálních škrtů v rozpočtu v návaznosti na koronakrizi...

Ohraničení těchto pásů stejně jako informační cedulky preferujeme zajistit my, aby vše bylo vysvětleno dle našich představ - chceme především uvést kontakt, kam se mohou případní nespokojení občané obracet, aby jim bylo vše vysvětleno důkladně a veškeré jejich obavy byly rozpuštěny a nedocházelo ke stížnostem na OŽP a tím znemožnění rozšiřování těchto ploch.
Dále bychom rádi info tabulku čas od času obměňovali a informovali o aktuálních rostlinách, která zrovna kvetou, zajímavosti ze života včel apod.
Osobně si dovedu představit i informovat školky ve Strakonicích o těchto plochách a vždy jim dát info, když infotabulka bude obsahovat informace podané příjemnou formou i pro děti a tím je vyzvat k jejich návštěvě(a povědomí o např. nutnosti podpory včel předat i dětem).
Na našem pozemku máme loňský podzim vysetou směs "včelí louku medonosnou" na zkušební ploše a tak pozorujeme její "chování" a rádi bychom tuto směs navrhovali, případně bychom rádi navázali spolupráci s ČSOP Šumava a minimálně se pobavili o jejich projektu "Založení matečných porostů a sestavení regionálních směsí pro region Šumavy a jejího podhůří".
Aktuálně tedy vymýšlíme, jak zajistit dostatečný fin.obnos na nákup osiva-vše se bude odvíjet od toho, které lokality nám ideálně nějakou písemnou formou OŽP svěří do péče.
Po loňském neúspěšném vyjednávání je to prozatím veliký úspěch, i když samozřejmě vše je zatím v rámci příprav a pevně věříme, že ze strany OŽP nedojde k nějakému nečekanému ústupu od akce.

Aktualizováno uživatelem Jaroslava Divišová před téměř 4 roky(ů)

Na dnešní schůzce jsme ještě lehce otevřeli téma sečení trávy ve Strakonicích - Ing.Jaroslav Brůžek uvedl jako nevydařený příklad loňského "podlehnutí nátlaku veřejnosti na nesečení" některé lokality v Praze (bližší specifikaci neuvedl) a následné znehodnocení celého travního porostu a nutnosti jeho kompletní obnovy.
Toto pro něj byl tedy silný argument, že to rozhodně nejde takovouto formou, veškeré trávníky na sídlištích jsou dle něj tak moc znečištěné a s přihlédnutím ke stížnostem od veřejnosti by ani tyto lokality samozřejmě nepřicházeli v úvahu.
Na ostatní lokalitách se zpravidla termíny prvních sečí odsunují přirozeně a možná i v důsledku "nestíhání".

Dal nám ovšem tip na lokalitu, kde bylo v roce 2018 vybudováno hřiště na disc golf a kde dochází k poškozování stromů právě tímto sportem. Do té doby bylo toto místo sečeno jen minimálně a i výhledově by si zde byl schopen představit seč opravdu jen 2xročně, což bohužel teď nejde vzhledem k nutnosti úpravy plochy pro disc golf.
Budeme kontaktovat správce tohoto hřiště a budeme se snažit ideálně najít jiné vhodné místo, případně budeme minimálně požadovat zabezpečení a ochranu stromů nacházejících se na hřišti.

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před téměř 4 roky(ů)

  • související s Úkol #31128: Sepsat mediální výstup o trávnících v různých městech přidán

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před téměř 4 roky(ů)

Díky, Jarčo, za report. Skvělé vědět, jak válčíte, a je to i inspirativní. Zkusímeto nějak zahrnout to plánovaného článku: https://redmine.pirati.cz/issues/31128

Ad výsev a roatavátor, asi to všechno víš, ale tím lépe kdyžtak: Hodně záleží, kde to je a čeho chceš dosáhnout. Volil bych tuto kombinaci, pokud je dané místo nyní hodně ošklivé a je cílem mít bujarý porost roztodivných květin, pak je to dobrá volba. Ale třeba u nás v ČB se při nekosení na některých místech ukázalo, že pro květnaté místo úplně stačí nechat současný "trávník" trochu přerůst. Efekt nikdy není takový, ale má to tu ohromnou výhodu, že to skoro nic nestojí, jak víš ze svých akcí ohledně trávníků, a dá se to tímpádem dělat na větších plochách.

Jestli platí pražské příklady, tak teď výbor pro ŽP zastupitelstva HlMP doporučil květnaté pásy... https://www.facebook.com/tomas.murnak/posts/10218970510871869

Aktualizováno uživatelem Jaroslava Divišová před téměř 4 roky(ů)

Dane, děkuju!
ve Strako o ty trávníky z úřadu nikdo moc nestojí, spíš jim to tedy nebude vadit a celé to "povolení" bylo brané spíš jako ústupek, aby už jsme dali pokoj - ale nerada bych jim křivdila :o)
takže pro tenkokrát vybereme raději jen dvě lokality, abychom zvládli nákup osiva zafinancovat bez jejich pomoci a zkrátka potřebujeme, aby to bylo opravdu hodně hezký a funkční - je totiž jasné, že máme prostě jen jeden pokus a pokud by se cokoliv nepodařilo, návaznost na dalších místech možná nebude...takže bychom způsob č.2 - nesekat a vyčkat, co se vysemení samo - určitě rádi vyzkoušeli(finančně je to samozřejmě totál skvělý), ale až v další várce :o)

Nápady na financování už máme - klidně koncert, vybrané vstupné použijeme(Michal oživí kapelu :o), případně "běh za rozkvetlé Strakonice" a symbolické startovné použijeme na nákup osiva...případně prostě klasicky vyhlásíme "sbírku" - zkrátka nepochybuju, že by to ztroskotalo na financích.

Aktualizováno uživatelem Jaroslava Divišová před téměř 4 roky(ů)

ahoj Dane,
dovolím si po delší době aktualizaci stavu ve Strakonicích - máme velikou radost, protože i Strakonice už se, podle mě, přidali naplno a tak tu vznikají krásné plácky, které nejsou sekané vůbec - OŽP na jednom takovém významném (co do velikosti) místě pořádalo i nějakou malou "exkurzi" a objevili údajně vzácnější druhy rostlin, na mnohých místech ještě ani teď neproběhla první seč a všeobecně chtějí jít s trendem měst, kde už "vědí" :o)
Taky vznikl nový trvalkový záhon v místech, které bylo dříve sekáno velice často.
Financování květnaté louky máme rozhodnuto, nabízíme lidem ve Strakonicích nákup dárkového poukazu za 50,-, kde je uvedeno, že přispěli na nákup cca 10m2 květnaté louky - budeme nabízet ve Strakonicích v bezobalovém obchodu, na farmářských trzích, ve spřátelených čajovnách atd...bude možno i přispět na transparentní účet - je totožný s tím, kde se vybíralo obdobnou cestou na dvě aleje - a celkem úspěšně...vše to zaštiťuje Honza Jurášů za ČSOP, současně zde vede ekoporadnu...
Na OŽP jsme zasílali náhled všech reklamních letáčků, textů atd a k naší velké radosti nám i přes původní sdělení, že s financováním bohužel nepomohou, nabídli, že kdyby nám ve výsledku nějaká ta koruna chyběla, rádi se budou podílet i takto :o)
Dále sledujeme vývoj květnaté loučky u nás, kde jsme zkusmo vyseli směs, kterou budeme používat a je to skvost :o) opravdu to funguje, rostlinky se krásně střídají, vše je krásně barevné a plné včel :o)
V Domanicích se snažíme aktivně vstoupit do záležitosti ohledně náhradní výsadby za lípu, která kde bude pokácena z důvodu realizace chodníku a taky jsme úspěšní - starosta to celé "nezatrhnul", dal nám volnou ruku s výběrem vhodného pozemku a nákup nových stromů zaplatí - takže za nás spokojenost a snad to takto půjde celé dál :o)
krásný večer, Ja.

Aktualizováno uživatelem Dan Leština před více než 3 roky(ů)

Jarčo, super. Nemáš prosím nějakou fotku? Nejlépe sebe nebo vás obou u nějakého z výsledků?

Také k dispozici: Atom PDF