Projekt

Obecné

Profil

Přihláška projektu #30786

uzavřený

Pirátský Romact

Přidáno uživatelem miroslav broz před téměř 4 roky(ů). Aktualizováno před 4 měsíc(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
-
Cílová verze:
Začátek:
30.04.2020
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Orgán:
Personální odbor
Věcné podmínky:

Chceme pokračovat v práci s romskou komunitou na mosteckém sídlišti Chanov pomocí inovativních komunitních metod Romact a přenést tyto metody do další lokality s aktivní pirátskou posádkou, která se chce naučit komunitně pracovat s místní chudou romskou komunitou

Veřejně prospěšný účel:

Chudinská ghetta, situace romských komunit a neefektivnost současné politiky integrace Romů v ČR je jedním z klíčových sociálních problémů České republiky. Podaří-li se Pirátům nastartovat nový, funkční způsob sociální integrace, půjde o vysoce společensky prospěšnou věc.

Výzva k podpoře:

Podpořte realizaci inovativního pirátského projektu, který se zaměřuje na vytváření vzájemné spolupráce s chudými, sociálně vyloučenými komunitami, pomocí komunitních metod.

Minimální částka:
10000
Maximální částka:
15000
Vysoutěžená částka:
15000
Smlouva:

Popis

Projekt ROMACT je společným programem Rady Evropy (CoE) a Evropské komise, který byl úspěšně testován v řadě Evropských zemí, včetně České republiky, která ho bohužel společně s Maďarskem odmítla. Mnoho jiných států oproti tomu v současnosti na myšlenkách a principech Romactu, staví reformu politiky sociální integrace Romů.

Program Romact vytváří kapacity na straně místní romské komunity i municipality pro vzájemnou komunikaci a společné plánování. Snaží se o zapojení Romů do plánování jejich vlastní integrace, do její realizace i vyhodnocování její efektivity. Snaží se o integraci Romů skrze jejich emancipaci.

Přidanou hodnotou tohoto projektu participativního rozpočtování pro Pirátskou stranu je to, že v praxi otestuje vznikající metodiku pro budoucí pirátský program mpsv, ze kterého si obce, které se rozhodnou pro tuto cestu integrace, budou žádat o podporu.

Kontext: V každém českém městě s romskou komunitou/lokalitou, existuje plánovací skupina, ať expertní, nebo politická, která plánuje opatření pro integraci Romů v obci, případně pro řešení situace v místní lokalitě. Ve skupině chybí Romové, o kterých skupina jedná a pro které vymýšlí opatření. Ti tak nemají možnost sami opatření navrhovat, ani se k připravovaným opatřením vyjadřovat.
Romové sami zpravidla nejsou zvyklí se scházet v jiném než rodinném kruhu a společně analyzovat svou situaci a plánovat řešení.

Metodika Romact: V místní romské komunitě začne metodami komunitní práce působit „facilitátor“, ten společně s místními Romy založí komunitní pracovní skupinu. Skupinu aktivních místních obyvatel, kteří se pravidelně (ideální je týdenní interval) schází a začnou plánovat možnosti řešení „romské problematiky“ ve své obci, výsledkem by měl být strategický dokument k integraci Romů v obci, podobný (ale zpravidla dost odlišný obsahem), jaký periodicky připravuje neromská plánovací skupina.

Při následné společné schůzi romské i neromské plánovacích skupin si navzájem své plány představí a společně hledají průnik. Vznikne tak společný, konsensuální plán integrace Romů v obci, který se následně společně realizuje.
Častým vedlejším produktem aktivizace Romů v obci bývá také vznik místní romské organizace, založení osadního výboru v romské lokalitě, náprava vzájemných vztahů atd.

Pirátský Romact expert: Piráti na tématu romské integrace spoluporacují s Mírou Brožem, který pracuje, jako poradce Ivana Bartoše. Míra v letech 2015-2017 pracoval pro Radu Evropy v programu Romact, kde připravoval české facilitátory a sám program realizoval v moravskoslezském Vítkově. Míra vystudoval obor Sociální práce-sociální politika, má mnohaletou praxi sociálního pracovníka a je v romských komunitách známou osobností.

Pirátský Romact v Mostě: Projekt Romact začali Piráti realizovat na slavném mosteckém sídlišti Chanov a to v situaci, kdy vedení města chce zbourat část domů sídliště a jejich romské obyvatele přestěhovat do obytných kontejnerů (takzvané čunkodomky). Na sídlišti byla vytvořena komunitní pracovní skupina, která se pravidelně schází a plánuje opatření pro zlepšení situace na sídlišti. K bourání domů a stavění kontejnerů vymyslela alternativní plán – opravu domů za zapojení místních mužů v pozici dělníků. Skupina se bude scházet dlouhodobě a pravidelně i po skončení současné kontejnerové krize, sloužit pirátským zastupitelům, jako přímý zdroj informací z Chanova, jako komunikační kanál s místní komunitou a bude pro ně generovat nápady a návrhy opatření, jak řešit situaci v Chanově. V neposlední řadě dochází k vytváření vazeb a přátelství mezi místními Piráty a Romy a k prezentaci pirátských myšlenek, hodnot a programu Romům žijícím v ghettu. V Chanově jsme kromě mnoha schůzek komunitní pracovní skupiny zorganizovali také dětský den, společný úklid sídliště, veřejnou debatu a další akce, které prohlubují vztahy mezi místní pirátskou a romskou komunitou.

Na co potřebujeme peníze: S prací romactovou metodu chceme pokračovat na Mosteckém sídlišti Chanov a přenést tuto metodu jedné další obce, kde v ní zacvičíme místní Piráty (a Romy)

Z participativního rozpočtu chceme hradit cestovné a nutné náklady (ne plat) pirátského romact experta Míry.

Náklady práce místní komunitní pracovní skupiny (tj. pronájem prostor pro pravidelné schůze, drobné občerstvení během schůzí)

Náklady na uspořádání komunitních dnů - součástí metody Romact je i uspořádání společné akce, která je většinou celodenní a skládá se z komunitního úklidu (tj. je třeba uhradit pronájem kontejneru), programu pro děti a aktivit pro dospělé.

U programu Romactu klademe velký důraz na trvalou udržitelnost. Během období, kdy Míra bude do nové lokality Romactu dojíždět, pomůže se vstupem do komunity a se získáním její důvěry a s vybudováním vzájemného vztahu, pomůže se založením místní komunitní pracovní skupiny a především vyškolí z řad místních Pirátů nového facilitátora, který po konci Mírovi minimálně dvojměsíční podpory bude dál samostatně s komunitní pracovní skupinou a jejími výstupy pracovat.

Společenská prospěšnost: Chudinská ghetta, situace romských komunit a neefektivnost současné politiky integrace Romů v ČR je jedním z klíčových sociálních problémů České republiky. Podaří-li se Pirátům nastartovat nový, funkční způsob sociální integrace, půjde o vysoce společensky prospěšnou věc.

Cílová částka – finanční náročnost:
Minimální částka 10 000 za- tuto částku dokážeme další rok pokračovat v práci metodou Romact v mosteckém Chanově, v případě, že se podaří shromáždit částku 15 000 jsme schopni přenést metodu a potřebné know-how do další lokality s aktivními Piráty a Pirátkami, kteří chtějí začít pracovat s místní chudou romskou komunitou pomocí Romact metod.

Odkazy:
https://opavsky.denik.cz/zpravy_region/vitkov-romact31082016.html
http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/domaci/romove-ve-vitkove-zadarmo-opravili-obecni-hriste
https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/v-chanove-novy-pristup-k-zaclenovani.html
https://www.piratskelisty.cz/clanek-2466-most-tlaci-na-vystavbu-cunkodomku-i-pres-odpor-piratu-romove-prisli-s-petici

http://www.coe-romact.org/
https://mkc.cz/cz/o-nas/aktuality/opravovat-svepomoci-nebo-stavet-nove-modulove-domy
https://mkc.cz/cz/o-nas/aktuality/na-chanove-se-narodit-i-zemrit
https://mkc.cz/cz/o-nas/aktuality/vazit-si-vlastniho-domova
http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/pirati-se-snazi-zmenit-chanov.reseni-ghett-v-cesku-nefunguje-protoze-se-deje-bez-romu-rikaji

http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/komunitniho-dne-v-chanove-se-ucastnili-obyvatele-vsetinskych-kontejneru


Soubory

Pirátský-ROMACT_paro2020_hotovo.docx (16.2 KB) Pirátský-ROMACT_paro2020_hotovo.docx projektová žádost word miroslav broz, 30.04.2020 14:45

Aktualizováno uživatelem miroslav broz před téměř 4 roky(ů)

v zadávacím formuláři jsem udělal formální chybu - v kolonce "Orgán" má být správně Personální odbor a ne Kontrolní komise, jak jsem odklikl

Aktualizováno uživatelem Aleš Krupa před téměř 4 roky(ů)

  • Orgán změněn z Kontrolní komise na Personální odbor

Opravil jsem orgán na PO

Aktualizováno uživatelem Jana Koláříková před téměř 4 roky(ů)

Projekt splňuje podmínky, schvaluji.

Aktualizováno uživatelem Martin Kučera před téměř 4 roky(ů)

  • Vysoutěžená částka nastaven na 15000

Aktualizováno uživatelem Aleš Krupa před asi 3 roky(ů)

Ahoj Mirku,

budeš žádat o prodloužení termínu pro čerpání peněz na projekt?

Dej mi prosím vědět,

Aleš Krupa

Aktualizováno uživatelem Tadeáš Štěpka před 4 měsíc(ů)

  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Projekt nebyl vůbec realizován, žádné prostředky nebyly čerpány, viz. https://piroplaceni.pirati.cz/rozpocet/polozka/1405/, nebylo ani žádáno o prodloužení. Řešitel již není členem ani RegP. Uzavírám tedy jako nerealizované.

Také k dispozici: Atom PDF