Projekt

Obecné

Profil

Přihláška projektu #30692

uzavřený

Ukliďme to Fest!

Přidáno uživatelem Martin Rédr před téměř 4 roky(ů). Aktualizováno před 4 měsíc(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Cílová verze:
Začátek:
29.04.2020
Uzavřít do:
30.09.2020
% Hotovo:

0%

Orgán:
Mediální odbor
Věcné podmínky:

Zázemí a místo konání doprovodného programu.
Oslovili jsme lesní školku U Lišky Pampelišky, která má své prostory v bezprostřední blízkosti řeky Lučiny a pomohou s organizací doprovodného programu. Pronájem zahrnuje dvě jurty pro pořádání přednášek a workshopů, poskytnutí elektřiny a dodávku pitné vody, toalety.
Technické a materiální zabezpečení: Nakoupíme pracovní a ochranné pomůcky, svoz odpadu zajistíme přes komunální služby města. V rozpočtu počítáme s pořízením materiálu pro sítotiskový workshop, další část doprovodného programu pro děti zajistí lesní školka. Občerstvení formou guláše a nealko nápojů zajistíme prostřednictvím místních dodavatelů, další formy zajistíme svépomocí. Dobrovolníci nám také pomohou zajistit kulturní program.
Výstupem projektu (kromě vyčištěné přírodní památky) bude krátké popularizační video a články v regionálních médiích. Předpokládaný počet účastníků je 50 - 100 osob všech věkových kategorií.
Akce je zajištěna především dobrovolníky, nákup materiálu a služeb bude zajištěn u místních dodavatelů.

Veřejně prospěšný účel:

Úklid koryta a okolí řeky, která přírodní památkou v blízkosti centra města Havířova. Pomocí práce na čištění řeky spolu s nejmenšími účastníky nenásilně pomáháme zlepšit vztah k této vzácné lokalitě a umožňujeme získávání správných návyků.
Akce má edukativní charakter a za cíl si klade popularizaci ochrany životního prostředí, kdy občané města se mohou zapojit do úklidu svého oblíbeného místa a rozšiřovat také vlastní povědomí a vztah k této vzácné lokalitě.

Výzva k podpoře:

Celodenní festival lásky k přírodě chce přimět veřejnost k uvědomělému přístupu k životnímu prostředí. Uklidíme nepořádek kolem přirodní památky, vzděláme se a půjdeme příkladem ostaním.

Minimální částka:
10000
Maximální částka:
25000
Vysoutěžená částka:
13500
Smlouva:

Popis

Hlavním cílem projektu je úklid lokality Přírodní památky meandry řeky Lučiny, která se nachází v blízkosti centra města Havířova. Tato oblast je výletním cílem mnoha obyvatel města, někteří se však zde nechovají zrovna ohleduplně. Běžný návštěvník se tak nezřídka setkává také s nepořádkem, který se objevuje jak na březích řeky, tak i v samotné vodě. Z tohoto důvodu je vhodné realizovat úklidovou akci v letním období, aby ti odvážnější z nás se mohli brodit korytem řeky a udělat pořádek i v ní.
Očekáváme široké zapojení veřejnosti všech věkových kategorií. Současní organizátoři akce mají mnohaleté zkušenosti s čištěním této oblasti již v minulosti a také kontakty na další nadšence.
Nedílnou součástí akce je pak doprovodný program, který je tak určitou formou poděkování všem účastníkům. Ten je koncipován jako výchovně-vzdělávací i zábavný. Po náročné a namáhavé práci si každý zaslouží odpočinek a my nabídneme ten aktivní. Pro nejmenší děti bude připraveno kreativní tvoření s přírodovědeckou tematikou, pro starší děti a dospělé pak budou připraveny přednášky k zajímavým tématům (povídání o vlčích hlídkách v Beskydech, o vodních živočiších, o koloběhu odpadu, prezentace komunitního zemědělství aj.). Chybět nebude kulturní vyžití a občerstvení.

Aktualizováno uživatelem Jiří Hoskovec před téměř 4 roky(ů)

souhlasím, pokud bude zajištěna nadregionální účast a propagace

Aktualizováno uživatelem Martin Rédr před téměř 4 roky(ů)

Naší snahou je nabídnout kvalitní doprovodný program, aby akce tak byla zajímavá nejen pro samotné obyvatele Havířova, ale také pro lidi ze širokého okolí. Chceme také natočit video z celé akce, které budeme veřejně sdílet a přispějeme tak k rozšíření povědomí o činnosti Pirátů a jejich buněk v oblasti životního prostředí mezi širokou veřejnost.

Aktualizováno uživatelem Martin Kučera před téměř 4 roky(ů)

  • Vysoutěžená částka nastaven na 13500

Aktualizováno uživatelem Tadeáš Štěpka před 5 měsíc(ů)

  • Přiřazeno nastaven na Martin Rédr
  • Stav změněn z Nový na Čeká se na řešitele

Ahoj, vidím, že zde bylo vyčerpáno do poslední koruny, viz https://piroplaceni.pirati.cz/rozpocet/polozka/1408/. Prosím o doplnění vyhodnocení projektu, ať mohu uzavřít.

Aktualizováno uživatelem Martin Rédr před 4 měsíc(ů)

Projekt byl úspěšně realizován.
Na poslední chvíli byl měněn termín akce, kvůli velkému množství vody v řece a hrozícím záplavám jsme celou akci posunuli o týden oproti původně plánovanému termínu. I tak bylo vody dost a mohli jsme vyčistit pouze okolí řeky a nikoliv samotné koryto. Snažili jsme se snížit plánované náklady na minimum, z plánovaného rozpočtu 25 tis. Kč jsme utratili 13 533 Kč (13,5 tis. vysoutěženo v PaRo, 11,5 tis. záměr v rozpočtu MSK). AKci jsme propagovali především na sociální síti Facebook.
Příspěvek na FB po akci: "V neděli jsme to uklidili, a to fest! V rámci Ukliďme to festu jsme s asi dvaceti dobrovolníky sbírali odpadky v okolí Lučiny a podařilo se nám najít spoustu „pokladů“. Proto vás všechny prosíme, chovejte se k přírodě zodpovědněji a vyhazujte smetí tam, kam opravdu patří. Odpoledne program pokračoval v lesní školce U Lišky Pampelišky, kde proběhly přednášky o Lučině, velkých šelmách v Beskydech a komunitním lesnictví. Návštěvníci si také vyzkoušeli sítotisk na textil a pro děti jsme připravili hledání pirátského pokladu, ke kterému vedly nápovědy s přírodní tematikou. Děkujeme všem zúčastněným a těšíme se, až se příští rok zase potkáme."
FB událost: https://www.facebook.com/events/262582828327472
Video z akce: https://youtu.be/BuKSCBjLKYA

Aktualizováno uživatelem Tadeáš Štěpka před 4 měsíc(ů)

  • Stav změněn z Čeká se na řešitele na Dokončen

Díky za doplnění vyhodnocení projektu. Uzavírám.

Také k dispozici: Atom PDF