Projekt

Obecné

Profil

Předběžná otázka #25780

uzavřený

Předběžná otázka na rozsah oprávnění kontroly KK a způsob poskytování informací u personálních výběrových řízení resp. u obsazování pracovních pozic bez výběrového řízení

Přidáno uživatelem Matěj Šandor před více než 4 roky(ů). Aktualizováno před téměř 4 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
15.12.2019
Uzavřít do:
Spisová značka:
Datum podání:
15.12.2019

Popis

Vážená Rozhodčí komise, v návaznosti na čl. 13.2 Stanov České pirátské strany a podpůrně i s odkazem na další vnitřní předpisy České pirátské strany a bych chtěl požádat o zodpovězení následujících předběžných otázek:

  1. Může Kontrolní komise dle stávajících vnitřních předpisů PS kontrolovat obsazování pracovních pozic, který neorganizovala Pirátská strana ale jiný subjekt? Pokud ano, tak jaké bude pro to zdůvodnění a za jakých podmínek? Zároveň jelikož se tato odpověď pravděpodobně bude odlišovat u jednotlivých druhů výběrových řízení, tak žádám o zvlášť odpověď minimálně pro následující druhy výběrových řízení:

a. Obsazování pracovních pozic na zaměstnance orgánů státní správy nebo samosprávy, realizované státní správou nebo samosprávou.
b. Obsazování pracovních pozic na zaměstnance městské, či státem vlastněné společnosti, která je těmito subjekty vlastněna zcela nebo částečně.
c. Obsazování funkcí členů představenstev městských či státních společností, kdy o rozhodování o obsazení této pozice rozhoduje dozorčí rada.
d. Obsazování funkcí členů představenstev městských či státních společností, kdy o rozhodování o obsazení této pozice rozhoduje (valná hromada – tedy v případě 100 procentně vlastněných společností městem Rada města v pozici valné hromady).

  1. Změní se odpověď na některý z dotazů dle bodu 1, pokud vybraný uchazeč na funkci či pracovní pozici byl v době výběru členem Pirátské strany?

  2. Změní se odpověď na některý z dotazů dle bodu 1, pokud kromě inzerátu uvedeného subjektu na uvedenou funkci či pozici na jeho webových stránkách, bude tento inzerát přesdílen i na forum.pirati.cz v sekci veřejná výběrová řízení?

  3. Má člen České Pirátské strany, který se účastní některého výběrového řízení, které neorganizuje ČPS ale jiný subjekt dle bodu 1a. až 1d. povinnost aktivně hledat a ukládat informace o proběhlém výběrovém řízení, na které se hlásil (např. má povinnost dělat si printscreeny inzerátu na vyhlášenou pozici nebo aktivně psát organizátorovi výběrového řízení o sdělení informací o průběhu výběrového řízení) a má následně povinnost v případě žádosti KK ji tyto informace poskytnout?

  4. Je dostatečné, když v případě žádosti KK o informace o proběhlém výběrovém řízení na pozice dle bodu 1a až 1d ji vítězných uchazeč, který je členem pirátské strany sdělí informace, které má k dispozici – bez toho aby musel aktivně vyhledávat informace další, a v dalších otázkách odkáže kontrolní komisi na organizátora výběrového řízení?

  5. Jaké jsou limity rozhodování kontrolní komise u výběrových řízení, které Pirátská strana nerealizovala (výběrová řízení dle bodu 1a. až 1d.)? Může např. rozhodnout o zrušení výběrového řízení?

Uvedený dotaz kladu proto, že v poslední době došlo k několika výkladových otázkám, jestli KK může kontrolovat některé z výše uvedených druhů výběrových řízení a v rámci nevyjasněných kompetencí např. požadovali členové kontrolní komise po členovi pirátské strany (nikoliv po mne) aktivní vyhledávání dokladů o výběrových řízeních realizovaných jiným subjektem. V konkrétním případě se jednalo o pracovní pozici zaměstnance samosprávy, což bylo možné považovat za nepřiměřený politický zásah do nezávislosti samospráv jako i stanovení povinnosti jednotlivce nad rámec stávajících předpisů PS.


Související úkoly

související s rozhodčí komise - Dlouhodobý úkol #24452: Předběžné otázky řešené RK s volebním obdobím od r. 2019DokončenPetr Springinsfeld

Akce

Aktualizováno uživatelem Matěj Šandor před více než 4 roky(ů)

Otázku č. 5 bych si dovolil ještě přeformulovat. Výše uvedené znění otázky č. 5 považujte za bezpředmětné. Nové znění otázky č. 5 je následující:

Jaké jsou limity návrhů/doporučení kontrolní komise u řízení KK o výběrových řízení, nebo obsazování pozic, které Pirátská strana nerealizovala (dle bodu 1a. až 1d.)? Může KK např. na základě proběhlého řízení u KK dát návrh/doporučení výběrové řízení nebo obsazení pracovní pozice (dle bodu 1a. až 1d.) zrušit nebo opakovat? Pokud ano, jak se tato argumentace vypořádá např. s nezávislosti samosprávy dle zákona 312/2002 Sb, nebo nezávislosti členů dozorčích rad při rozhodování a povinnosti jejich mlčenlivosti dle zákona o obchodních korporacích, nebo nezávislosti o obchodních společností dle stejného zákona?

Aktualizováno uživatelem Petr Springinsfeld před více než 4 roky(ů)

  • Datum podání nastaven na 15.12.2019
  • Přiřazeno nastaven na Petr Springinsfeld
  • Stav změněn z Nový na Čeká se na řešitele

Jako zpravodaje přiřazuji sebe.

Aktualizováno uživatelem Petr Springinsfeld před více než 4 roky(ů)

Aktualizováno uživatelem Petr Springinsfeld před téměř 4 roky(ů)

  • Stav změněn z Čeká se na řešitele na Dokončen

Dne 20. 4. 2020 schválila RK následující odpověď na předběžnou otázku:

V obecné rovině lze konstatovat, že Kontrolní komise je kontrolním orgánem strany a dle Čl. 13 odst. 2 písm. a) Stanov “vyšetřuje stížnosti na porušení předpisů týkajících se činnosti strany”. Strana pak vyvíjí činnost skrze svoje orgány, týmy nebo představitele. Z toho lze dovodit, že Kontrolní komise má pravomoc kontrolovat veškerá výběrová řízení organizovaná Českou pirátskou stranou skrze její orgán nebo tým. Kontrolovat výběrová řízení organizovaná jiným subjektem standardně nemůže, mimo přezkumu případného zapojení členů strany do předmětného výběrového řízení v pozici organizátorů nebo členů výběrové komise.

Ke konkrétním dotazům:
1a) - 1d) Pro pravomoc Kontrolní komise kontrolovat výběrové řízení je rozhodné, kdo je organizátorem výběrového řízení. Kontrolní komise smí kontrolovat výběrová řízení organizovaná Českou pirátskou stranou, jejím orgánem nebo týmem - tedy např. vč. výběrových řízení organizovaných zastupitelským klubem, neboť tento je týmem strany. To neplatí v případě, že se Kontrolní komise zabývá přezkumem zapojení členů strany do VŘ v pozici organizátorů nebo členů výběrové komise.

Na okraj Rozhodčí komise konstatuje, že výše uvedená odpověď se nevztahuje na případy, kdy Kontrolní komise kontroluje dodržování programu strany, pokud jsou v něm obsaženy body týkající se personální politiky v oblasti výběrových řízení.

Odpověď na otázky 2) - 6) Rozhodčí komise odkládá, protože se nejedná o otázky směřující k výkladu ustanovení předpisu, ale jde o příliš konkretizované případové studie.

Hlasování:
PRO: Springinsfeld, Daďourek, Derka, Matušková
Nehlasovali: Lejčko, Ručka

Závěrem se navrhovateli omlouvám za prodlení s odpovědí.

Také k dispozici: Atom PDF