Projekt

Obecné

Profil

Programový cíl #24726

otevřený

Bydlení – obecní byty, krátkodobé ubytování, bytová výstavba, sociální bydlení...

Přidáno uživatelem Jaroslav Němec před více než 4 roky(ů). Aktualizováno před více než 4 roky(ů).

Stav:
V řešení (diskutuje se)
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
-
Začátek:
01.11.2018
Uzavřít do:
% Hotovo:

10%

Odhadovaná doba:

Popis

Bydlení je základní lidská potřeba. Budeme podporovat rezidenty, tedy trvale žijící obyvatele, na úkor krátkodobého ubytování. Budeme rozvíjet obecní nájemní bydlení, uděláme důkladnou inventuru bytového a nebytového fondu, opravíme a pronajmeme prázdné byty a nebytové prostory. Oblast Prahy 2 nemůže být jen pro ty, kteří si mohou dovolit osobní vlastnictví bytů. Kdo žije v našem obvodě, má právo zde bydlet i nadále, ať je to důchodce nebo mladý člověk, který teprve kráčí vstříc životním cestám. Tam, kde to bude možné, vytvoříme menší bytové jednotky pro dostupné bydlení (pro samoživitele, důchodce, rodiny s malými dětmi apod.) a startovací byty pro mladé. Pracovníci ve školství, sociálních službách, policisté, hasiči a další státní zaměstnanci v našem obvodě budou moci využít obecních bytů, aby nemuseli za svou prací, která je veřejnou službou, dojíždět z jiných částí Prahy a okolí. Ulice, veřejný prostor je to, co nás obklopuje, když vyjdeme z našich domovů.

Aktualizováno uživatelem Jaroslav Němec před více než 4 roky(ů)

Lukáš Funk: Byty se staly strategickým majetkem a dobrý hospodář se jich nemá zbavovat, Noviny Prahy 2

Názory na míru zachování bytového fondu na úkor prodeje majetku soukromým vlastníkům rozdělují společnost. Zatímco počátkem devadesátých let bylo bezmála výhradním majitelem bytového fondu město, nyní se přibližujeme opačnému extrému. Nebylo by tedy rozumné tento proces změnit? Nejprve je třeba zdůraznit, že bytová situace se oproti stavu před dvaceti až třiceti lety radikálně proměnila. Tržní ceny nemovitostí prudce vzrostly a stále dosahují nových historických rekordů. Byty i nebytové prostory se staly nezpochybnitelným strategickým majetkem a dobrý hospodář by se jich neměl zbavovat. Ještě v loňském roce se přitom desítky bytových jednotek prodávaly za méně než polovinu aktuální tržní ceny, nebo-li ceny v místě a čase obvyklé. Privatizace a nyní nově i aukce navíc postrádají jakákoli jednotící pravidla i jasně definovaný dlouhodobý záměr. Dochází tak k chaotickým jednáním, či zbytečnému tříštění majetkových podílů v jednotlivých domech. Proti rozprodávání bytů hovoří i aktuální vývoj cen nájemného, které může přinášet městské pokladně nezanedbatelný příjem. Prodejem bytů se radnice navíc zbavuje možnosti uplatňovat politiku zvýhodněného nájemného bydlení pro sociálně slabé občany, seniory a především pro osoby vykonávající klíčové služby a profese zajišťující životní úroveň místních obyvatel (učitelé, policisté, lékaři, specialisté atd.). Chceme-li si tedy zlepšit či aspoň udržet současný životní standard je třeba probíhající prodej a pronájem městských bytů řádně analyzovat a přehodnotit.

https://praha2.pirati.cz/aktuality/byty-se-staly-strategickym-majetkem-a-dobry-hospodar-se-jich-nema-zbavovat.html

Aktualizováno uživatelem Jaroslav Němec před více než 4 roky(ů)

  • Předmět změněn z Budeme podporovat rezidenty, tedy trvale žijící obyvatele, na úkor krátkodobého ubytování. na Bydlení – obecní byty, krátkodobé ubytování, bytová výstavba, sociální bydlení...

Také k dispozici: Atom PDF