Projekt

Obecné

Profil

Úkol #24450

uzavřený

PSP - střednědobý cíl #12429: Řešení problémů Libereckého kraje

Interpelace na ministra školství Plagu ve věci poplatků v rámci zákonem stanovené praxe

Přidáno uživatelem lukas forytek před více než 4 roky(ů). Aktualizováno před více než 4 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Kategorie:
Interpelace
Začátek:
13.11.2019
Uzavřít do:
30.11.2019
% Hotovo:

100%

Odhadovaná doba:
Pořadí:
Resort:
Typ práce:
Organizační struktura:
Ne
Smlouva:
Popis stavu a další krok:

Popis

Steno interpelace:
Vážený pane ministře,

na základě podnětu občanů Libereckého kraje, ze kterého pocházím, Vás interpeluji ve věci poplatků v rámci povinné praxe některých zdravotnických oborů, konkrétně při studiu oboru “zdravotnický záchranář”. Praxe obecně je stěžejní pro přípravu na budoucí povolání. Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje dle informací na svých internetových stránkách účtuje za stáže 20 Kč/hodinu + jednorázový poplatek 200 Kč. Výše částky se může zdát nepatrná, avšak při součtu 600 h činí pro studenty 12 tisíc korun.
Podobně tomu je například u oboru “speciální pedagogika”, kdy je po studentech požadovaná určitá délka odborné praxe v zařízeních vztahujících se ke studovanému oboru (zde konkrétně v logopedických nebo surdopedických zařízeních). Mnoho studentů ze strany těchto zařízení se setkává s povinností uhradit si praxi z vlastních finančních prostředků nebo dokonce s odmítnutím. Vzhledem k tomu, že těchto zařízení není v ČR mnoho a jsou různě rozmístěna nezbývá studentům než si v rámci požadované odborné praxe tuto práci pro veřejnost ještě z vlastních prostředků zaplatit.
Táži se Vás, zda ministerstvo o tomto problému ví a zda-li připravuje nějaké řešení, aby si studenti za nehonorovanou práci pro veřejnost ještě nemuseli připlácet? Neměl by v této problematice zasáhnout stát? Nebylo by zde vhodné, aby studentům tyto náklady pokryl?


Soubory

Písemná odpověď.pdf (57.9 KB) Písemná odpověď.pdf lukas forytek, 13.11.2019 13:49

Aktualizováno uživatelem lukas forytek před více než 4 roky(ů)

Ministr Plaga nebyl na ústních interpelacích přítomen. Dne 12. 11. 2019 přišla písemná odpověď. O uváděných případech prý ministerstvo nevědělo a začalo je řešit.

Aktualizováno uživatelem lukas forytek před více než 4 roky(ů)

  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Také k dispozici: Atom PDF