Projekt

Obecné

Profil

Úkol #24378

uzavřený

Dlouhodobý úkol #3050: JčK - Vedení krajského sdružení

Dlouhodobý úkol #23620: JčK - Komunikace ven a dovnitř sdružení

Zrušení registrace příznivců - Oldřich Máca, Jana Burianová

Přidáno uživatelem Josef Špak před více než 4 roky(ů). Aktualizováno před více než 3 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Cílová verze:
-
Začátek:
01.03.2020
Uzavřít do:
01.07.2020
% Hotovo:

100%

Odhadovaná doba:
Typ práce:
Organizační struktura:
Ne
Smlouva:

Popis

V souladu s usnesením KF JčK 18/2019 o distancování se od Oldřicha Máci a Jany Burianové, a podle §11 Pravidel pro členy a příznivce

Registraci příznivce může předsednictvo zrušit z řádného důvodu. Důvodem může být pokud žádný z jeho kontaktů nefunguje, pokud závažně nebo opakovaně porušil stanovy či vnitřní předpisy nebo narušuje činnost strany nebo sdružení. Při zrušení registrace předsednictvo příznivce poučí, že rozhodnutí lze přezkoumat.

navrhuji následující usnesení:

Krajské předsednictvo ruší registraci příznivců Oldřicha Máci a Jany Burianové z důvodu závažného porušení stanov a vnitřních předpisů.

Řádným důvodem je přinejmenším porušení Předpisu o lobbingu a závažného porušení Stanov dle § 5 odst. (2) písm. a) Rozhodčího řádu:

Závažným porušením stanov je zejména zavrženíhodné porušení základních programových cílů strany

Přesněji porušení Čl. 2 odst 2 písm. a) Stanov:

Česká pirátská strana chce svou politikou prosazovat a podporovat svobodný přístup jednotlivců k informacím

Konkrétně jde o netransparentní vyjednávání o koalici, nezveřejnění koaliční smlouvy, a následné vědomé udržování tohoto protiprávního stavu (záznam v evidenci nikde, smlouva nikde).

Aktualizováno uživatelem Josef Špak před více než 4 roky(ů)

Myslím že není vhodné dávat příležitost a nečinně přihlížet pokusům o poškození dobrého jména strany tím, že necháme naše příznivce bez odezvy vydávat zjevně nepravdivá tisková prohlášení, viz také https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=653365#p653365

Aktualizováno uživatelem Josef Špak před více než 4 roky(ů)

  • Organizační struktura nastaven na Ne
  • Zobrazit v nabídce nastaven na Ne
  • Fronta změněn z Podání na Úkol

Aktualizováno uživatelem Lukáš Kolářík před více než 4 roky(ů)

U Máci to chápu, ale Burianová nic neporušila.

Aktualizováno uživatelem Josef Špak před více než 4 roky(ů)

Dle Článku 4 odstavce (1) Stanov:

Jako příznivec strany se může zaregistrovat každý, kdo podporuje ideové cíle strany, na základě vyplnění a podpisu registračního formuláře a zaplacení stanoveného příspěvku.

Paní Burianová mi sdělila, že je jí úplně jedno, zdali bude koaliční smlouva veřejná, a že je to podle ní umělé téma, a toto několikrát zopakovala.

Je na pováženou, zda takový člověk má co dělat jako registrovaný příznivec Pirátů.

Jak už jsem napsal v úvodu, registraci příznivce lze zrušit pro závažné porušení stanov. I přesto, že formálně vzato se příznivec k jejich podpoře nezavázal. V případě Jany Burianové jsem neviděl žádný pokus o to, aby smlouva byla zveřejněna. Lze tedy konstatovat, že jde přinejmenším o zásadní nedbalost, a tedy ideové cíle strany nepodporuje. Ostatně, jak se mají voliči zodpovědně rozhodovat bez svobodného přístupu k podstatným informacím, v tomto případě ke smlouvě o koaliční spolupráci?

Pro vyloučení pochybností, v Čl. 4 odst (3) se píše:

Další ustanovení o členech se použijí na registrované příznivce přiměřeně.

Přece nebudeme se zrušením registrace čekat na to, až dojde k vystříkání dalšího hasičáku. Pokud vím tak se tehdy rušila registrace člověku, který hasičák nevystříkal, ale aktivity se zúčastnil.

Aktualizováno uživatelem Lukáš Kolářík před více než 4 roky(ů)

To jsem viděl už mnohem horší vyjádření názoru, za které bych bral nejen příznivce ale i člena. Leč vyjádření názoru neznamená porušení pravidel.
Olda Máca předpisy několikrát porušil, prokazatelně. Jana Burianová nikoliv.

Navrhuji předběžnou otázku na RK, ať je to jisté. Podle mě nemáme dostatečný důvod jak zbavit Burianovou registrovaného příznivce. A nechci tady prolamovat nebezpečný precedens, že začneme brát statusy na základě vyjádřeného názoru.

Aktualizováno uživatelem Josef Špak před více než 4 roky(ů)

Nejde o postihování vysloveného názoru, nechytej mě prosím za slovo. Anekdotu jsem uvedl jen jako názorný příklad toho, že paní Burianová dlouhodobě nepodporuje ideové cíle strany, protože jí nezveřejnění smlouvy je úplně jedno a nehnula ani prstem. Ani od března, kdy jsme záležitost projednávali v Českém Krumlově za její přítomnosti a musela jí být zcela jasná vážnost situace, se nic nedělo. Jediné novum by zde mohlo být, že navrhuji zrušit registraci nikoli za čin, ale za nečinnost, respektive hrubou nedbalost. Asi jako když jedeš okolo bouračky (nezveřejněné smlouvy) a neposkytneš první pomoc (nepožádáš o zveřejnění).

Pokud skutečně potřebuješ vidět porušení něčeho, k čemu se paní Burianová zavázala vlastnoručním podpisem, nezbývá než se podívat do volebního programu.

Na str. 2 programu, ke kterému se kandidaturou J. Burianová zavázala souhlasem s kandidaturou za Českou pirátskou stranu (společný program pro komunál 2018) stojí:

OTEVŘENÁ A MODERNÍ RADNICE
KVALITNÍ INFORMACE
Kvalitními informacemi umožníme obyvatelům zapojovat se do rozhodování a předcházet podezřením z nekalého jednání.

Aktualizováno uživatelem Lukáš Kolářík před více než 4 roky(ů)

Ona smlouvu nepodepsala a ani jí neměla, tj. nemohla nic porušit.

V návrhu usnesení argumentuješ stanovami a vnitřními předpisy, ty rozhodně neporušila také. Je to nebezpečný precedent a já budu rozhodně proti.
(navrhuji následující usnesení:
Krajské předsednictvo ruší registraci příznivců Oldřicha Máci a Jany Burianové z důvodu závažného porušení stanov a vnitřních předpisů.)

Zbavení RegP u Oldy Mácy ale podporuji ( byť jako RegP také nic neporušil, ale jako člen v předchozím působení ano ) proto navrhuji hlasovat o každém z nich odděleně.

Aktualizováno uživatelem Lukáš Mareš před více než 4 roky(ů)

Souhlasím s Kolisem a podporuji oddělené hlasování, musí-li nějaké proběhnout.

Aktualizováno uživatelem Lukáš Kolářík před více než 4 roky(ů)

tak beru zpět, nepodporuji ani zrušení RegP u Oldy. Minimálně ne do té doby než rozhodne RK. Po odebrání RegP by už o něm nemohla rozhodovat.

Aktualizováno uživatelem Josef Špak před více než 4 roky(ů)

  • Uzavřít do změněn z 14.11.2019 na 15.11.2019

Potvrzuji že hlasování proběhne odděleně (pokud vůbec). Opravena chybná délka jednání. Pokud chceme čekat do rozhodnutí RK, to už možná dřív jejich registraci zruší AO automaticky, protože o přeregistraci zatím nepožádali.

Lukáš Kolářík napsal:

Ona smlouvu nepodepsala a ani jí neměla, tj. nemohla nic porušit.

Mlžíš schválně, nebo je to překlep? Nejde o porušení koaliční smlouvy, ale o ignoranci jejího nezveřejnění. Podle mě je nesmyslné (a možná až pokrytecké) se na straně jedné mediálně "distancovat od politického působení", a vést tutéž osobu jako registrovaného příznivce na straně druhé. Pro mě politika není jen mediální šou. Dokud od Jany Burianové neuvidím na vlastní oči napsáno, že tutlání koaliční smlouvy je špatně, asi svůj názor nezměním.

Věř mi, že zahájit tohle jednání jsem se nerozhodl ze dne na den, ale nějakou dobu jsem se rozmýšlel.

Schválně by mě zajímalo, co odpovíš na otázku novinářů: Proč lidi, od kterých se distancujeme a se kterými nechceme nic mít, nadále registrujeme jako příznivce?
Nemusíme se shodnout, ale dávám to jako podnět k zamyšlení.

Aktualizováno uživatelem Zuzana Kudláčková před více než 4 roky(ů)

Počkala bych na výsledky jednání rozhodčí komise ohledně Oldy Máci. Ohledně Burianové bych počkala až jí bude zrušena registrace pro její nečinnost v rámci přeregistrování. Náš distanc je veřejně znám. To bych řekla, že stačí. Registrovanými příznivci jsou na našem fóru různí lidé, nejen opravdoví příznivci ale i trolové, blázni a škodiči ( v uvozovkách a s mírnou nadsázkou) Odebírání statutu registrovaného příznivce bych řešila, až bude dokončena přeregistrace.
Co ale můžeme řešit teď jsou členové, kteří Piráty poškozují. A měli bychom.

Aktualizováno uživatelem Josef Špak před více než 4 roky(ů)

Jana Koláříková Lukáš Mareš jak se stavíte k návrhu na odložení? Rád bych to měl do vánoc vyřešené.

Nechci malovat čerta na zeď, ale taky je možné, že:

  • přeregistrace se zas prodlouží. Co koukám na lide.pirati.cz tak počet ověřených lidí není nic moc.
  • Máca bude obstruovat. Deadline pro termín zasedání RK byl v neděli a dodnes nevím kdy se bude konat, natožpak kdy RK vydá rozhodnutí.

Navrhuji prodloužit rozpravu do úterý 26.11.2019 (14 dní ode dneška). Je někdo proti?

Aktualizováno uživatelem Lukáš Mareš před více než 4 roky(ů)

Hele, věcně jsem se chtěl vyjádřit až v rámci hlasování, ale musí-li to být, tak podle mě bychom neměli sami aktivně nikomu nic rušit. Ať si je klidně dál registrovaným příznivcem. Mně nevadí ani jako člen strany, ale žádost o vystoupení dal sám. Prostě bych se na to vykašlal a nechal to být. Pořád nevidím důvod, proč bychom měli my aktivně někomu něco rušit.

Aktualizováno uživatelem Jana Koláříková před více než 4 roky(ů)

Rozhodně bych nic nerušila, dokud nerozhodne RK.

Aktualizováno uživatelem Josef Špak před více než 4 roky(ů)

OK, respektuju váš názor nechat to vyhnít, zachovat všechny přístupy k technickým systémům a účast na jednáních, např. CF...

Aktualizováno uživatelem Josef Špak před více než 4 roky(ů)

  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Odloženo
  • Uzavřít do změněn z 15.11.2019 na 26.11.2019

Aktualizováno uživatelem Josef Špak před více než 4 roky(ů)

  • Přiřazeno nastaven na Josef Špak
  • Stav změněn z Odloženo na V řešení (diskutuje se)
  • Uzavřít do změněn z 26.11.2019 na 29.11.2019

Chtěl bych vás upozornit, že během uplynulých dní O.Máca požádal o zrušení RegP. Zaznělo to i na jednání RK, kde jsem to vzal na vědomí. Více viz: https://forum.pirati.cz/search.php?keywords=zru%C5%A1en%C3%AD+m%C3%A9ho+registrovan%C3%A9ho+p%C5%99%C3%ADznivectv%C3%AD&fid%5B0%5D=408

Alternativní návrh usnesení B tedy zní:

Krajské předsednictvo JčK bere na vědomí žádost Oldřicha Máci o zrušení registrace příznivce.

Prosím vás o vzetí na vědomí nebo vyjádření pochybností. Osobně jsem to vzal na vědomí již 20.11.2019, prosím vás tedy o totéž. Děkuji.

Aktualizováno uživatelem Zuzana Kudláčková před více než 4 roky(ů)

Nemám co brát na vědomí. Vidím jen zápis z RK v padu ( nezamčeném). kde se píše, že Jiří Princ napsal za Oldřicha Mácu, že chce ukončit reg. p. Jako to mi přijde trochu zvláštní a nedostatečné doručení žádosti o ukončení.
Navrhuji toto jednání prodloužit/odložit do finálního rozhodnutí RK.

Aktualizováno uživatelem Lukáš Mareš před více než 4 roky(ů)

Souhlasím se Zuzkou.

Aktualizováno uživatelem Jana Koláříková před více než 4 roky(ů)

Co mám brát na vědomí? Že řekl RK, že nechce být RegP?
To beru na vědomí :D

Aktualizováno uživatelem Josef Špak před více než 4 roky(ů)

Fakt je, že autorem obou příspěvků na fóru je Jiří Princ, takže se rovněž přikláním k názoru že to vzít na vědomí nelze. Zrušit/ukončit registraci na základě zprávy od třetí osoby by bylo chybné.

Aktualizováno uživatelem Lukáš Kolářík před více než 4 roky(ů)

  • Rodičovský úkol nastaven na #23620
  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Odloženo

Aktualizováno uživatelem Josef Špak před více než 4 roky(ů)

Pro informaci: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=663332#p663332

Příspěvek od Petr.Vileta » 07 pro 2019, 22:24
Jen mě tak napadlo, už skočila přeregistrace RegP? A pokud ano, o kolik se zmenšil jejich počet? ;) Martin Kučera

Příspěvek od Martin.Kucera » 07 pro 2019, 22:41
Ne, poběží to do konce roku, hlavně kvůli komplikacím s propojením identit (narážíme na různé duplicity, kolize apod.)
A až to skončí, tak si je můžeš přepočítat.

Aktualizováno uživatelem Josef Špak před více než 4 roky(ů)

  • Stav změněn z Odloženo na V řešení (diskutuje se)
  • Uzavřít do změněn z 29.11.2019 na 06.01.2020

Aktualizováno uživatelem Zuzana Kudláčková před asi 4 roky(ů)

Co třeba napsat paní Burianové mail, jestli chce být nadále naší registrovanou příznivkyní? pokud odpoví, že ne, tak máme regulérní podklad pro zrušení..

Aktualizováno uživatelem Josef Špak před asi 4 roky(ů)

Odesláno

Aktualizováno uživatelem Josef Špak před asi 4 roky(ů)

  • Uzavřít do změněn z 06.01.2020 na 04.02.2020

V úterý se doptám telefonicky abych zjistil zda funguje kontaktní mail

Aktualizováno uživatelem Josef Špak před asi 4 roky(ů)

  • Uzavřít do změněn z 04.02.2020 na 19.02.2020

Paní Burianová mi na můj mail odpověděla, ale na otázku o registraci ne. Chtěla by se nejprve sejít osobně.

Aktualizováno uživatelem Josef Špak před asi 4 roky(ů)

  • % Hotovo změněn z 0 na 50

Aktualizováno uživatelem Josef Špak před asi 4 roky(ů)

  • Uzavřít do změněn z 19.02.2020 na 08.03.2020

Volali jsme si. Paní Burianová bude příští týden pryč, ohledně termínu setkání v ČB mi zavolá začátkem března.

Aktualizováno uživatelem Josef Špak před asi 4 roky(ů)

  • Začátek změněn z 10.11.2019 na 01.03.2020

Aktualizováno uživatelem Josef Špak před téměř 4 roky(ů)

  • Přiřazeno změněn z Josef Špak na Jana Koláříková

Žádný telefonát jsem neobdržel.

Aktualizováno uživatelem Zuzana Kudláčková před téměř 4 roky(ů)

Podán dotaz na AO, jak je to v rámci současných systémů s reg. p. Jana Burianová je na fóru reg. p. , ale není ověřena. Komunikace s ní je velmi sporadická až nulová kvůli jejímu nereagování. https://redmine.pirati.cz/issues/30680. uvidíme jak to dopadne
Zároveň jsem požádala Josefa o kontakt a pokusím se od ní získat písemný souhlas se zrušením reg. p.

Aktualizováno uživatelem Zuzana Kudláčková před téměř 4 roky(ů)

DLe názoru AO bude zanedlouho její reg. p. zanedlouho zrušeno, páč není ověřená. (stejně jako všem ostatním). Pokud sama nepožádá o zrušení, dál bych to nehrotila. Vyřeší se to samo.:)

Aktualizováno uživatelem Zuzana Kudláčková před téměř 4 roky(ů)

  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Čeká se na 3.osobu
  • Uzavřít do změněn z 08.03.2020 na 01.07.2020

Aktualizováno uživatelem Jana Koláříková před více než 3 roky(ů)

  • % Hotovo změněn z 50 na 100
  • Stav změněn z Čeká se na 3.osobu na Čeká se na podatele

Aktualizováno uživatelem Josef Špak před více než 3 roky(ů)

  • Stav změněn z Čeká se na podatele na Dokončen

Také k dispozici: Atom PDF