Projekt

Obecné

Profil

Předběžná otázka #24090

uzavřený

Upřesnění paragrafu organizačního řádu

Přidáno uživatelem Petr Kopečný před více než 4 roky(ů). Aktualizováno před asi 4 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
30.10.2019
Uzavřít do:
Spisová značka:
Datum podání:
31.10.2019

Popis

Ahoj,
chci se tě zeptat na jeden paragraf v organizačním řádu. Viz níže. Co je přesně myšleno tím "Provádění politiky" ? Může místní združení zasahovat do rozhodnutí klubů? Pokud ano, v jakém rozsahu?

Oblastní úrovně
§ 20 Oblastní sdružení

(1) Oblastní sdružení je týmem, který je v nejužším kontaktu s občany. Reprezentuje přitom stranu na lokální úrovni v souladu s celostátní strategií, značkou a jednotnou komunikací navenek.

(2) Úkoly oblastního sdružení související s místní samosprávou a výkonem mandátu:

a) sledování a provádění politiky v příslušné obci, městě či městské části anebo kraji,
b) materiální zázemí pro případný zastupitelský klub a jiné volené zástupce.


Související úkoly

související s rozhodčí komise - Dlouhodobý úkol #24452: Předběžné otázky řešené RK s volebním obdobím od r. 2019DokončenPetr Springinsfeld

Akce

Aktualizováno uživatelem Petr Springinsfeld před více než 4 roky(ů)

  • Datum podání nastaven na 31.10.2019
  • Přiřazeno nastaven na Vladimíra Sýkorová
  • Stav změněn z Nový na V řešení (diskutuje se)

Jako zpravodaje přiřazuji Vladimíru Sýkorovou.

Aktualizováno uživatelem Petr Springinsfeld před více než 4 roky(ů)

  • Přiřazeno změněn z Vladimíra Sýkorová na Jan Lejčko

Na žádost zpravodajky určuji jako nového zpravodaje Jana Lejčka

Aktualizováno uživatelem Petr Springinsfeld před více než 4 roky(ů)

Aktualizováno uživatelem Jan Lejčko před asi 4 roky(ů)

  • Spisová značka nastaven na https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=674829#p674829

Aktualizováno uživatelem Petr Springinsfeld před asi 4 roky(ů)

  • Spisová značka smazán (https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=674829#p674829)
  • Přiřazeno změněn z Jan Lejčko na Viktor Derka

Odebírám Janu Lejčkovi tuto předběžnou otázku pro nečinnost. Novým zpravodajem je Viktor Derka. Navrhovateli se tímto jménem RK omlouvám za prodlení.

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před asi 4 roky(ů)

  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Dokončen

Dne 14.4.2020 byla přijata k věci následující odpověď:

Otázka

Co je přesně myšleno tím "Provádění politiky" ? Může místní združení zasahovat do rozhodnutí klubů? Pokud ano, v jakém rozsahu?

Odpověď

Provádění politiky označuje abstraktně celou šíři veřejné činnosti politického charakteru, která je v případě místního sdružení spjata s danou územně-samosprávnou korporací. Je-li v dané územně-samosprávné korporaci zřízen klub volených zástupců za Českou pirátskou stranu, pak může příslušné místní sdružení zasahovat do jeho činnosti, pouze je-li k tomu zmocněno na základě volebního kodexu popř. volebního programu přijatého před vznikem daného klubu volených funkcionářů, a to pouze v závažných věcech ochrany veřejného zájmu, či podstatných zájmů České pirátské strany.

Odůvodnění

Působnost oblastních sdružení (tj. obecně krajských a místních sdružení) v oblasti výkonu politiky zakotvuje jak tazatelem zmíněný § 20 odst. 2 písm. a) ve spojení s odst. 1 téhož ustanovení Organizačního řádu, jakož i čl. 7 odst. 4 písm. b) Stanov ve vztahu k oblastním fórům. Samotný výklad pojmu "provádění politiky" ve stranických předpisech uveden není, z povahy věci se ovšem jedná o veškerou činnost i komunikaci vyvíjenou v souvislosti s formální (tj. zajištění procesní stránky uskutečnění politiky - např. získání dostatečného počtu mandátů v zastupitelstev) i materiální (tj. aktivita směrem vytvoření konkrétních politických cílů) realizací otázek politiky vztahující se k dané oblasti v rozsahu působnosti oblastního sdružení (tj. politiky na úrovni kraje (a hl. m. Prahy) v případě krajského sdružení, resp. obce, městské části, nebo vícero obcí v případě místního sdružení).

Obecná působnost oblastních sdružení ovšem stojí v jisté kolizi s taktéž obecnou působností klubu volených zástupců v dané obci, městské části, kraji, atp., jenž je zřízen na základě § 5a ZřKO ve spojení s § 24 Organizačního řádu, která je přitom také obecná ve vztahu k dané územně-samosprávné korporaci. Ani ZřKO, ani Organizační řád, pouze § 5a ZřKO a § 25 odst. 1 písm. e) Organizačního řádu stanoví příslušnému klubu volených zástupců informační a konzultační povinnost vůči příslušnému orgánu, který schválil volební program (což bude v drtivé většině případů příslušné oblastní sdružení).

Jistou povinnost neporušování usnesení daného oblastního sdružení může zastupitelům uložit volební program či volební kodex vydaný daným oblastním sdružením (popř. vzorový kodex zastupitele přijatý na základě usnesení CF 12/2019), ovšem taková možnost zavazovat volené zastupitele ze strany stranických orgánů není neomezená. V první řadě není možné zavazovat volené zástupce ze strany orgánů České pirátské strany retroaktivně (tj. nelze po dodatečně klubu volených zástupců po jeho vzniku nařídit povinnost řídit se usneseními stranických orgánů, ani standardně vynucovat splnění dodatečně pozměněného volebního programu), zavazování dále nesmí být činěno zjevně svévolně (např. šikanózním způsobem). Zadruhé může být volený zástupce zavazován pouze v mimořádných záležitostech veřejného zájmu (např. kdyby volený zastupitel si počínal klientelisticky), popř. skutečně vážného zájmu České pirátské strany (např. kdyby volení zástupci hrubě a úmyslně porušovali podstatné části volebního programu České pirátské strany). Ve zbytku je možno odkázat na rozhodčí nález ve věci stížnosti č. #24152 [[[https://redmine.pirati.cz/issues/24152#note-30]]].

Také k dispozici: Atom PDF