Projekt

Obecné

Profil

Předběžná otázka #22429

uzavřený

Předběžná otázka - asistentovné a expertovné

Přidáno uživatelem Stanislav Štipl před více než 4 roky(ů). Aktualizováno před více než 4 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
17.08.2019
Uzavřít do:
Spisová značka:
Datum podání:
17.08.2019

Popis

Vážená rozhodčí komise,

poslanci mají k dispozici prostředky na asistentovné a expertovné. Vztahují se na hospodaření s těmito prostředky vnitřní předpisy České pirátské strany? Zejména se ptám na povinnost vypsat výběrové řízení na zakázku nad 100 000 Kč. Pokud se na to vnitřní předpisy nevztahují, může strana nějakým jiným způsobem ovlivnit hospodaření s těmito prostředky?

Děkuji.


Související úkoly

související s rozhodčí komise - Dlouhodobý úkol #24452: Předběžné otázky řešené RK s volebním obdobím od r. 2019DokončenPetr Springinsfeld

Akce

Aktualizováno uživatelem František Navrkal před více než 4 roky(ů)

  • Stav změněn z Nový na V řešení (diskutuje se)

Dle mého se na toto vnitřní předpisy strany nevztahují, neboť asistenti nejsou najímání stranou, ale Poslaneckou sněmovnou. Nicméně, co já vím, stejně běžně poslanci dělají výběrová řízení, jako by šlo o lidi placené stranou.

Myslím, že strana určitě toto ovlivnit může. Třeba poslanecký klub si nechává u asistentů právo veta. Stejně tak strana může jako podmínku kandidatury dát to, že budou na ty místa povinně vypisovaná výběrová řízení podobně jako tomu nyní je u věcí nyní uvedených v kodexu poslance.

Aktualizováno uživatelem Stanislav Štipl před více než 4 roky(ů)

Děkuji za odpověď. Prosím, zda by toto podání mohlo zůstat ještě otevřené, aby se k němu případně mohl vyjádřit i jiný člen RK (třeba už z nové komise).

Aktualizováno uživatelem František Navrkal před více než 4 roky(ů)

Stanislav Stipl napsal:

Děkuji za odpověď. Prosím, zda by toto podání mohlo zůstat ještě otevřené, aby se k němu případně mohl vyjádřit i jiný člen RK (třeba už z nové komise).

Bylo dosavadní praxí to tu nechávat otevřené, dokud není jasné, že otázka nebyla tazateli dostatečně zodpovězena, takže ani nemusíš o nic prosit. ☺️

Aktualizováno uživatelem Petr Springinsfeld před více než 4 roky(ů)

  • Přiřazeno nastaven na Petr Springinsfeld

Aktualizováno uživatelem Petr Springinsfeld před více než 4 roky(ů)

  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Dokončen

RK dnes schválila následující odpověď na tuto předběžnou otázku: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=192&t=49610#p653444

Poslanci mají k dispozici prostředky na asistentovné a expertovné. Vztahují se na hospodaření s těmito prostředky vnitřní předpisy České pirátské strany?

Pravidla hospodaření ve svém § 1 uvádějí předpis takto: “Pravidla hospodaření stanoví způsob, kterým týmy strany průhledně, hospodárně a odpovědně používají majetek strany k politické činnosti a činnosti s ní související.”
Poslanecký klub je v souladu s § 24 Organizačního řádu týmem strany. Pravidla hospodaření se však vztahují pouze na používání majetku strany, do kterého asistentovné ani expertovné nespadá, protože s těmito financemi nedisponuje strana, ale Kancelář Poslanecké sněmovny.
Pravidla hospodaření se tak aplikují pouze na rozpočtovou položku, kterou má poslanecký klub vyčleněnou v rámci rozpočtu strany.

Zejména se ptám na povinnost vypsat výběrové řízení na zakázku nad 100 000 Kč.

Povinnost poslaneckého klubu vypisovat výběrová řízení na zakázky hrazené z rozpočtu Poslanecké sněmovny, jejichž zadání je formálně vázáno čistě na rozhodnutí poslaneckého klubu nebo poslance, existuje, byť na takové zakázky nelze aplikovat Pravidla hospodaření. Tato povinnost totiž vyplývá z dlouhodobého programu - konkrétně z bodu Transparentní organizace. Všichni poslanci zvolení za Piráty mají povinnost tento programový bod prosazovat a tedy se skrze poslance dá dovodit i tato povinnost poslaneckého klubu. Co ovšem nelze z programu vyvodit je prahová hodnota 100 000 Kč - program totiž říká, že transparentní organizace musí ve dvoustupňovém řízení zadávat všechny zakázky. Vypisovat výběrová řízení na všechny zakázky poslaneckého klubu je však samozřejmě nereálné. Rozhodčí komisi se tak přiměřená aplikace Pravidel hospodaření a prahová hodnota pro výběrová řízení ve výši 100 000 Kč jeví jako adekvátní.

Pokud se na to vnitřní předpisy nevztahují, může strana nějakým jiným způsobem ovlivnit hospodaření s těmito prostředky?

Strana může hospodaření s prostředky poslanců, se kterými disponuje Kancelář Poslanecké sněmovny, ovlivnit příslušnými ustanoveními programu nebo dokumentů, jako je např. Kodex pirátského poslance.

O odpovědi hlasovalo 5 členů RK:
PRO: 5 (Springinsfeld, Daďourek, Derka, Ručka, Sýkorová)
PROTI/Zdrželi se: 0
Nehlasovali: 2 (Lejčko, Matušková)

Aktualizováno uživatelem Petr Springinsfeld před více než 4 roky(ů)

Také k dispozici: Atom PDF