Projekt

Obecné

Profil

Podání #22254

uzavřený

stížnost - předžalobní výzva SPD

Přidáno uživatelem Janka Michailidu před více než 4 roky(ů). Aktualizováno před asi 4 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
-
Začátek:
31.07.2019
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

Velectěné republikové předsednictvo,
nemohla jsem si nevšimnout, jako garant programového bodu Psychotropní látky, že předžalobní výzva, již jste před několika týdny poslali SPD, byla kromě jiného formulována způsobem, který může neznalého přimět k přesvědčení, že Piráti mají negativní vztah k (i tvrdým) drogám a v žádném případě nezpochybňují pravomoc bezpečnostních složek v této oblasti. (viz "a tento jsme pozměnili tak, abychom námi smyšleným obsahem příspěvku vykreslili Českou pirátskou stranu jako subjekt s kladným vztahem k (i tvrdým) drogám a zpochybňující pravomoc bezpečnostních složek v oblasti psychotropních látek.")

Z formulací popisujících falešný výrok Ivana Bartoše, v němž je negativně hodnoceno zabavování psychotropních látek pro osobní potřebu, ("fake news", "promyšlené útoky na naši pověst" apod.), by se mohlo zdát, že Piráti snad nemají v dlouhodobém programu strany úplnou revizi stavu politiky psychotropních látek (VŠECH psychotropních látek), jejíž součástí je i legalizace držení psychotropních látek pro osobní potřebu. (viz https://www.pirati.cz/program/dlouhodoby/psychotropni-latky/ )

Člověk neorientující se v historických aktivitách naší strany by také z této předžalobní výzvy mohl nabýt pocitu, že v žádném případě nezpochybňujeme pravomoc bezpečnostních složek v této oblasti, ačkoliv toto také zdaleka není pravda. V historii jsme tyto zásahy policie kritizovali mnohokrát - jen z patra šlo například o kauzu growshopy (viz https://wiki.pirati.cz/stanoviska/policejni_stat_v_praxi_-_soumrak_ceskych_growshopu a aktuálně https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/neprimereny-zasah-na-growshopy-potvrdil-us.html )

Můžete mi vysvětlit, odkud tedy pramení argumentace použitá ve zmíněné předžalobní výzvě?

Ve výzvě se dále píše toto: "Například jste v minulosti mj. sdíleli stránku Pirátská Pravda, která má, podobně jako výše zmíněný příspěvek, za účel vyvolat dojem, že představitelé naší strany zastávají názory, jež nekonvenují s názory zastávanými velkou částí veřejnosti (zejm. v otázkách tzv. migrační krize)"

Nechápu, jak se můžete snažit tvářít, že náš program týkající se psychotropních látek konvenuje s názory zastávanými velkou částí společnosti. Implikujete tak navíc, že správnost názorů se určuje souzněním s většinou, ne racionálními vědecky podloženými fakty, což je podle mě VELMI NEBEZPEČNÝ a populistický precedens.

Budu ráda za vyjádření,
Díky
janka

Aktualizováno uživatelem Ivan Bartoš před více než 4 roky(ů)

Ahoj Janko,
z dlouhodobého programu jasně vyplývá, že Pirátská strana prosazuje racionální drogovou politiku. Nevyplývá z něj jakákoliv polarita ve vztahu k psychotropním látkám, tudíž ani kladná ani záporná, ale jak samotný bod dlouhodobého programu popisuje - racionální (dle definic a pilířů popsaných v bodu).

Předžalobní výzva je tedy formulována přesně směrem k úmyslné manipulaci s cílem poškodit Pirátskou stranu a osobnosti, které jsou ve falešném příspěvku jmenovaný a takto je to jasně popsáno. Nehledě na to, že je to podvrh, podobně jako série dessítek dalších podobných falešných citátů a referencí.

Stejně tak se děje u řady podobných postů pravděpodobně stejných autorů sdílených hojně stránkami SPD.

Jako příklad je ve výzvě taktéž uvedena migrace, ale obsahem jsou i menšiny, bytová politika a další. Jistě pamatuješ „tiskovinu SPD“ Piráti se utrhli ze řetězu, útočí zápalnými lahvemi“.

Nepovažuji tuto tvou „otázku“ jako opodstatněnou ,neboť pracuje s tvým subjektivním výkladem a nepohybuje se v reálných mantinelech toho, co je obsahem výzvy, což dokládá i tvé použití podmiňovacích obratů, včetně závěrečného shrnutí opět zcela mimo obsah výzvy a vztažené na tvou intepretaci mínění vs vědecké podklady, které nikdo ani náznakem nezpochybňuje.

Ilustrace kauzou growshopy, kde se nejednalo o konečný produkt či psychotropní látku ve stádiu připravena k užití, nejen že nelze použít, ale je zde tebou naroubována zcela mimo kontext jak samotné události (ano policie v průvodu zabavila i tzv. “tvrdé drogy“), tak typologie případu a zejména falešného příspěvku, který opět hovoří zcela o něčem jiném.

Stranou nechávám, že se falešný text týká dvou exponovaných osob Pirátů, ale spor není veden v rovině osobnostní.

Oproti tomu je předmětný čin (podvodný příspěvek) veden s naprosto jasným cílem a implikuje pouze jediný výklad za účelem poškodit Piráty.

Stranou nechávám, že se falešný text týká dvou exponovaných osob Pirátů, ale spor není veden v rovině osobnostní, ačkoliv jsou to právě pirátky a piráti (lidé z RP, primátor a další), kteří jsou v druhé vlně terčem obtěžování, vůlgárních verbálních útoků na sítích, v emailech, SMS ale i při civilním životě. Chápu že tuto rovinu nemůžeš vnímat, ale toto není merit předžalobní výzvy. My to nakonec ustojíme...

Chtěl bych tě požádat, abys nevytvářela kolem jasné formulace podobné výklady. Ostatně tento tvůj variantní pohled jsem ve stovkách reakcí na tento příspěvek nezaznamenal ani jednou.

Prosím věnujme s aktivně prosazování současných programových bodů včetně práce v tvé oblasti a změně represivního modelu politiky ČR skrze legislativu a ne filozofováním nad, z pohledu RP i právního týmu. zcela jasným činem i textem výzvy.

Děkuji

Aktualizováno uživatelem Janka Michailidu před více než 4 roky(ů)

Ahoj Ivane,

díky za odpověď.

Pokud podle tebe z dlouhodobého programu nevyplývá jakákoli (negativní ani pozitivní) polarita směrem k psychotropním látkám, ačkoli se v něm píše, cituji "Dospělí lidé nesmí být postihováni za pěstování a držení těchto látek pro osobní potřebu.", nechápu, jak může jakákoli (negativní či pozitivní) polarita vyplývat z falešného příspěvku vytvořeného SPD, kde se píše, cituji "Bezpečnostní složky narušily celou akci tím, že pár účastníkům zabavily trávu, perník, heroin, extázi, pro vlastní potřebu!".

Ano, tato předžalobní výzva byla o "fake news" a ta argumentace měla být imho formulovaná VÝHRADNĚ směrem k manipulaci, sdílení podvrhu - tzn. vydávají smyšlené tvrzení za tvoje slova.

Je mi líto, že nepovažuješ tuto moji "otázku" za opodstatněnou, ale ještě více líto mi je, když ji deklasuješ prohlášením za subjektivní výklad. Jasně jsem napsala, že jsme se na tomto stanovisku shodli v rámci pracovní skupiny Psychotropní látky, což je orgán, který, jak jistě víš, má na starosti naše jednání a vyjadřování za stranu v rámci tohoto tématu. Tuto pravomoc má dokonce sám garant. Já ale volím cestu demokratického vedení skupiny, což je nad rámec předpisů v tomto směru. Pokud máš v úmyslu jmenovaným garantům, kteří s RP diskutují jejich vyjádření naven týkající se jejich agend, jednat ve smyslu - tohle je váš subjektivní výklad a na ten my kašleme, tak přeju hodně štěstí.

Ilustrace kauzou growshopy byl jen jeden příklad, kdy jsme zpochybňovali pravomoc bezpečnostních složek v této oblasti - takto je to formulováno ve vaší předžalobní výzvě. Další bylo třeba chování policejních složek při konfiskaci technického konopí v nedávném případu u Ostravy. Myslím si nicméně, že z našich idejí (nejen o Psychotropních látkách ale i o hospodárném a racionálním využívání bezpečnostních složek) vyplývá nepřímo mimo jiné i to, že během protestní akce v kontextu legalizace psychotropních látek je v demokratickém systému nemístné využívat policejní složky na sbírání jednoduchých bodíků - tzn. otravovat lidi, kteří tam pro osobní potřebu něco téměř jistě mít budou. (ale ano, připouštím, toto už je můj subjektivní výklad, se kterým však, doufám, stále většina Pirátů souzní)

Jsem ráda, že to nakonec ustojíte, ale mohli byste to IMHO ustát i bez využívání falešných argumentací, které popírají naše základní ideje. Abych citovala našeho vedoucího mediálního odboru v roce 2015: "Problematika legalizace a zavedení racionální drogové politiky oproti nefunkčnímu represivnímu přístupu je jedním z desítky bodů programu Pirátské strany od samé doby jejího vzniku. Bývá často vynesen našimi kritiky či médii jako veledůležitý, když se to zrovna hodí" :)

Ivan Bartos napsal:

Chtěl bych tě požádat, abys nevytvářela kolem jasné formulace podobné výklady. Ostatně tento tvůj variantní pohled jsem ve stovkách reakcí na tento >příspěvek nezaznamenal ani jednou.

Toto bohužel nechápu. Můžeš mi prosím vysvětlit, co tím myslíš?

Já se dokážu věnovat dokonce i více věcem najednou. Neboj se, že bych kvůli tomuto zanedbávala agendu PL jako takovou. Opravdu si ale vyprošuji, abyses zde prohlášením "jasný čin a text výzvy" chabě pokoušel rozehnat moje připomínky. Svými vyjádřeními v této výzvě bohužel (evidentně nevědomky) podkopáváte práci, kterou naše skupina a obecně členové Pirátské strany v tomto směru odvádějí. Svým distancem od tohoto tématu a jeho problematických a komplexních zákoutí a těmi "jasnými formulacemi" ve vaší výzvě snižujete úroveň diskurzu, který je Pirátská strana na toto téma schopná vést jak s odbronou veřejností, tak s tou většinovou.

Děkuji,
janka

P.S.: o co vlastně jde - rádi bychom jako pracovní skupina o vážnějších krocích strany (a to předžalobní výzva IMHO je) týkajících se našeho tématu věděli dopředu a byli přizvání k diskuzi :). Tento krok se našeho programového bodu vůbec týkat nemusel, ale vy jste tam to téma zavlekli, a proto jsme měli potřebu se ozvat.

Aktualizováno uživatelem Šárka Altman Galuszka před asi 4 roky(ů)

  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Také k dispozici: Atom PDF