Projekt

Obecné

Profil

Přihláška projektu #21589

uzavřený

Sudetský Piratecon

Přidáno uživatelem Honza Mareš před téměř 5 roky(ů). Aktualizováno před asi 4 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Cílová verze:
Začátek:
01.07.2019
Uzavřít do:
01.12.2019
% Hotovo:

10%

Orgán:
Zahraniční odbor
Věcné podmínky:

Zarezervování PiCe, nebo jiného spřáteleného prostoru.

Veřejně prospěšný účel:

Účastníci Sudetského Pirateconu získají základní přehled kulturně-paměťových aktivit, které se ve Střední Evropy vážou k populačním transferům na konci Druhé světové války. Účastníci (Piráti i širší veřejnost) budou schopni tyto znalosti sami aplikovat v situacích, kdy je třeba rozhodnout o určení rozpočtu na komunální úrovni, nebo poskytnou rozhovor novinářům.

Výzva k podpoře:

Podpořte organizaci Sudetského Pirateconu. Dozvíte se na něm, jaké zajímavé a nevšední postupy lze aplikovat na tento nepěkný a kontroverzí tématický okruh. A kromě toho to třeba bude i zábavné.

Minimální částka:
30000
Maximální částka:
50000
Vysoutěžená částka:
Smlouva:

Popis

Sudety - Odsuny - Dekrety. Tato témata se z železnou pravidelností vynořují na úrovních od komunálu až po Evropský parlament. Jedná se o historickou tématiku, která je ale stále přítomná. Nejde přitom ani o téma "výsostně" české, velké přesuny obyvatel se po Druhé světové válce děly po celé střední a východní Evropě a zdaleka nešlo jen o Němce.

Tímto okruhem témat se zabývají odborníci, neziskovky, dobrovolnické iniciativy i nadšení jedinci. Ať už jde o naučné stezky, mezinárodní výstavy a konference, výměny mládeže, nebo třeba o prostou údržbu památek, jedná se mnohdy o velmi prospěšné aktivity.
Bohužel laické veřejnosti, ale i mnohým Pirátům, jsou tyto aktivity a jejich tvůrci často naprosto neznámí. Tato absence širšího povědomí se jak ve straně samotné tak na veřejnosti projevuje sklony k rozhořčeným diskuzím, oproštěným od faktů a bez jakýchkoliv pozitivních příkladů. Projekty a iniciativy, které určitého stupně známosti dosáhli, jsou navíc často ty, které jsou nejkontroverznější, nebo za nimi stojí velké peníze. Kvalitní mravenčí práce v periferních oblastech tak leckde zapadne.

Sudetský Piratecon by tento nedostatek adresoval formou prezentací "best of" projektů k tomuto souboru témat ze střední Evropy. Vedle českých aktivistů a odborníků by byli pozváni i zahraniční hosté (především z Polska, Německa či Maďarska). Přizvání budou taktéž zahraniční Piráti.

Časově by Piratecon proběhl na podzim 2019, podle dostupnosti nejzajímavějších hostů.

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před téměř 5 roky(ů)

  • % Hotovo změněn z 0 na 10

Uvítal bych podrobnější nástřel rozpočtu.

Aktualizováno uživatelem David František Wagner před více než 4 roky(ů)

Souhlasím, jedná se o stále živé téma a přínosy odpovídají plánovanému rozpočtu.

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před více než 4 roky(ů)

  • Stav změněn z Nový na V řešení (diskutuje se)

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před více než 4 roky(ů)

  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Čeká se na 3.osobu

Aktualizováno uživatelem Aleš Krupa před asi 4 roky(ů)

  • Stav změněn z Čeká se na 3.osobu na Dokončen

Také k dispozici: Atom PDF