Projekt

Obecné

Profil

Podání #20587

uzavřený

Sociální tíseň - BS (anonymizováno)

Přidáno uživatelem Václav Šístek před téměř 5 roky(ů). Aktualizováno před více než 4 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
27.11.2018
Uzavřít do:
% Hotovo:

100%

Odhadovaná doba:

Popis

[import z https://ukoly.praha12.eu/issues/31]

Dobrý den,
srdečně Vás zdravím. Jsem dál nezajištěná a mám za sebou v roce 2018 celkem 202 nocí venku na ulici v době hmotné nouze a v době zdrav. potíží. Prosím stát ČR o peníze na kalhoty, halenku, jídlo, léky, propadají mi recepty, hygienu, služby, sešity,knihy, časopisy, poštovné,poplatky...atd. Volám o pomoc.

Hrozí mi újma na zdraví a sociální vyloučení.

Dala jsem inezerát v rámci bydlení na www. annonce.cz do obchodů na nástěnku v Bille, v Albertu, v Tescu v Praze a dále do novin.

Prosím úřad práce v Praze 4 o mimořádnou okamžitou pomoc a dávky, které nutně potřebuji.

Na šek mi od června 2018 až dosud přišlo v rámci dávky na živobytí jen 216 Kč. Toto mi vadí. Mám často hlad. Chybí mi hygiena.

Opakovaně se mi nedaří vyřídit víc peněz na úřadě práce v Praze 4 na hmotné nouzi.

Jsem dost často u lékařů. Chybí mi spánek, jsem unavená.

Venku je chladno, hrozí prochladnutí. Oslovila jsem formou dopisů MPSV, Magistrát v Praze a č. 112 telefonicky.

BS
rodné číslo: ***
tel. ********* sms - bez kreditu

Aktualizováno uživatelem Václav Šístek před téměř 5 roky(ů)

[import komentáře od Lukáš Findeis před 5 měsíců]
Stav změněn z Nový na Rozpracovaný

Aktuální stav je takový, že po předchozí komunikaci jsem paní odeslal toto oficiální vyjádření:

Dobrý den,
z informací, které jsem získal prostřednictvím odboru sociálních věcí, vyplývá, že veškerá nabízená pomoc, kterou Vám městská část může poskytnout (azylové domy, ubytovny...), není vámi v tuto chvíli akceptována. Již v minulosti jste byla opakovaně odkazována na odbornou pomoc v oblasti ubytování, finančního poradenství, žádostí o příslušné dávky. Zaráží mě fakt, že jste během několika let vystřídala většinu ubytovacích zařízení a sociálních služeb a vaše situace je stále stejná. Jaký byl důvod vašeho nesetrvání v těchto zařízeních?

Z informací také vyplývá, jste byla vyřazena z evidence ÚP z důvody vašeho odmítnutí aktivní spolupráce. Je třeba upozornit, že právě s touto institucí je třeba aktivně spolupracovat, protože úřad práce je kompetentní k vyřizování vašich žádostí o dávky. Pro zlepšení vaší situace je třeba respektovat doporučení, nastavit si aktivní plán spolupráce, využívat nabízených možností v rámci sociální práce. Ve spolupráci s odborníky akceptovat jejich doporučení a neobracet se na instituce, které vám s vašimi problémy pomoci nemohou, jelikož k tomu nejsou určené nebo nemají odpovídající prostředky. Důležitá je také spolupráce s vaším ošetřujícím lékařem, který Vám pomůže v oblasti zdravotní péče. Máte nějakého ošetřujícího lékaře? Jaká byla jeho doporučení?

Obávám se, že Vám (beze snahy o spolupráci z Vaší strany) v rámci mých pravomocí nedokáži pomoci já, odbor sociálních věcí ani kdokoliv jiný, na koho se obracíte.

Co Vám nyní mohu nabídnout je osobní setkání v mé kanceláři spolu s vedoucím odboru sociálních věcí. Probrali bychom kdo všechno pro Vás může dle zákona něco udělat a co je k tomu potřeba. Pokud souhlasíte, tak mi odepište a já co nejrychleji domluvím společnou schůzku.

[import komentáře od Lukáš Findeis před 5 měsíců]
Odpověď od BS:

Neměla jsem peníze na zaplacení, a tak jsem byla nucená vystřídat i ubytovací zařízení. Prošla jsem v Praze za život asi 80 ubytovacích zařízení a mám zájem o byt, garsonku menších rozměrů pro jednu osobu. Na ubytovnách je těžké sociální prostředí.
Jsem bez peněz a nezajištěná a prosím o peníze v době zdrav. potíží. Jsem dál v evidenci UP v Praze 4 a i na hmotné nouzi. Spolupracuji s ošetř. lékařem, ale nejsem spokojená s přístupem k pacientovi, proto jsem je vystřídala.

Snahu mám, ale okolí mi klade dost a dost překážek. Jsou to i Vaši úřednící. Vidím, že se asi nedomluvíme....

Praha 12 asi nemá státní byty... je to tak???

O schůzku prosím od ledna. Nechci, aby stát posílal peníze přes další lidi.

Peníze mi nabídnout asi nemůžete, je to tak???

[import komentáře od Lukáš Findeis před 5 měsíců]
Reakce vedoucího OSV:

Na střídání ubytování nereagovat. Pod "okolím" si nic nepředstavovat, její představy budou vždy naprosto odlišné od reality. A nedomluvíme se proto, že paní chce peníze. A ty jí na ruku dát nemůžeme.

Pořadník na byty je dlouhý a ona nesplňuje podmínku udělení obecního bytu.

Paní, která BS vede na ÚP má dovolenou, jestli tam je vedena zjistíme až po Novém roce.

Doporučuje mi nereagovat na její e-mail ihned. Ihned se toho chytí, bude to brát jako standard a bude mě neustále bombardovat e-maily a očekávat, že odpovím obratem.

(K tomu jen dodám, že mě opravdu bombardovala spoustou e-mailů, dokud jsem s ní komunikoval a kladl doplňující otázky.)

Aktualizováno uživatelem Lukáš Findeis před více než 4 roky(ů)

  • % Hotovo změněn z 0 na 100

S paní jsem se dvakrát sešel, řešil jsem její situaci s odborem sociálních věcí, s SBO, komunikoval s ní prostřednictvím e-mailu a snažil jsem se s ní situaci řešit. Paní ale vše co jí můžeme nabídnout odmítá, není spokojená s žádným ubytovacím zařízením v Praze, s žádnou sociální službou, s žádným praktickým lékařem ani s ničím jiným, na všechny podává stovky stížností, posílá kontroly. Pořád jen chce ubytování a peníze na ruku, které jí nemůžeme dát. Bohužel odmítá a psychiatrickou pomoc.

Aktualizováno uživatelem Lukáš Findeis před více než 4 roky(ů)

  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Dokončen

Také k dispozici: Atom PDF