Projekt

Obecné

Profil

Programový cíl #20093

otevřený

Postaráme se o nemovitosti ve vlastnictví městské části

Přidáno uživatelem Michal Macek před asi 5 roky(ů). Aktualizováno před více než 2 roky(ů).

Stav:
V řešení (diskutuje se)
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
01.01.2019
Uzavřít do:
% Hotovo:

80%

Odhadovaná doba:

Popis

Chceme se lépe starat o nemovitosti ve vlastnictví městské části. Budeme usilovat o přestavbu budovy Prioru a jeho využití pro komerční a veřejné aktivity.


Soubory

IMG_20210121_114201.jpg (298 KB) IMG_20210121_114201.jpg Jiří Brůžek, 05.02.2021 16:50

Aktualizováno uživatelem Michal Macek před asi 5 roky(ů)

  • Organizační struktura smazán (Ne)
  • Zobrazit v nabídce smazán (Ne)
  • Fronta změněn z Úkol na Programový cíl

Aktualizováno uživatelem Michal Macek před asi 5 roky(ů)

  • Předmět změněn z PRIORity na Postaráme se o nemovitosti ve vlastnictví městské části

Aktualizováno uživatelem Jan Adamec před téměř 5 roky(ů)

  • % Hotovo změněn z 0 na 10
  • Stav změněn z Nový na V řešení (diskutuje se)

Na 35. jednání Rady (11.7.2019) byl vybrán organizátor koncesního řízení (zakázku vyhrál Rowal Legal), které povede k revitalizaci Prioru

Aktualizováno uživatelem Michal Macek před asi 4 roky(ů)

  • Cílová verze nastaven na Územní rozvoj, bydlení a sociální služby

Aktualizováno uživatelem Michal Macek před asi 4 roky(ů)

Na 35. jednání Rady (11.7.2019) byl vybrán organizátor koncesního řízení (zakázku vyhrál Rowan Legal), které povede k revitalizaci Prioru.

Aktualizováno uživatelem Michal Macek před asi 4 roky(ů)

  • Přiřazeno nastaven na Eva Tylová

Aktualizováno uživatelem Jan Adamec před téměř 4 roky(ů)

  • % Hotovo změněn z 10 na 30

Příspěvková organizace SBO starající se o byty ve vlastnictví Prahy 12 konečně po letech dokončila pasportizaci a inventarizaci majetku, a přitom objevila 8 bytů, které byly volné a SBO o nich do té doby nevěděla.

Aktualizováno uživatelem Michal Macek před téměř 4 roky(ů)

  • Přiřazeno změněn z Eva Tylová na Jan Adamec

Aktualizováno uživatelem Michal Macek před téměř 4 roky(ů)

  • Přiřazeno změněn z Jan Adamec na Jiří Brůžek

Aktualizováno uživatelem Jiří Brůžek před téměř 4 roky(ů)

  • % Hotovo změněn z 30 na 50

P nástupu do Rady jsme převzali Správu bytových objektů Prahy 12 (dále jen SBO) jako dlouhodobě nefunkční příspěvkovou organizaci.Od roku 2017 nebylo vedeno řádně účetnictví, neproběhla inventarizace.
S SBO jsou vedena řízení jak finančním úřadem, tak kontrolními orgány. Je téměř nemožné provést dokladovou inventuru, protože podklady pro ni neexistují, resp. zratily se. Po provedeném forenzním auditu je téměř s jistotou možno tvrdit, že klientelizmus propojený na ANO byl nezanedbatelný. Část zakázek získali rodinní příslušníci a společníci politika ANO a velkou část zakázek straníci z další městské části. Bylo nutné vyměnit celé vedení SBO, původní vedení odešlo na nemocenskou. Městská část podala trestní oznámení na tři osoby a v současné době je věc prošetřována Policií ČR.

Nová paní ředitelka, která nastoupila po létě 2019, přišla do prázdné organizace, kde velká část pracovníků nastoupila na nemocenskou. Záhy došlo ke kybernetickému útoku na počítačovou síť. Neexistovalo účetnictví, evidence majetku, nájemní smlouvy byly na jedné velké hromadě dokumentů. Pozice nebyla řádně předána. Nové paní ředitelce se povedlo za nemalé podpory některých úředníků a pracovníků městské části začít jednotlivé věci napravovat.
Při odečtech médií se povedlo dohledat 8 bytových jednotek. Začala rekonstrukce 5 bytových jednotek vlastními silami SBO. Zaevidovali se nájemní smlouvy jak na byty, tak na garáže. Povedlo se provést řádné vyúčtování služeb za rok 2019.
Nicméně je tato organizace stále nestandardní a vyžaduje ještě mnoho práce na narovnání účetnictví a stabilizaci provozní činnosti.

Majetek městské části v podobě bytových domů a bytů je v žalostném stavu. Máme například stále byty, ve kterých se topí uhlím.
Část bytů je neakceptovatelná i ze strany sociálních nájemníků. Nájmy jsou v průměru 3 000 Kč, ale je potřeba počítat s tím, že velké množství bytů je vytápěno přímotopy a objekty nejsou zatepleny, takže zálohy za energie jsou často vyšší než samotný nájem.
Na druhou stranu pokračujeme v projektu Modřanská 4 a do konce roku 2020 se pokusíme zahájit stavbu min. 32 nových startovacích bytů včetně dvou bytů pro vozíčkáře.

Na objekt Prioru jsme s koaličními partnery vypsali koncesní řízení a pokud se povede, tak bychom mohli započít rekonstrukci Prioru a přilehlého parkoviště tak, aby městská část získala nemalou část hotovosti z nájmů, ale i pro nás všechny pěknou a účelnou infrastrukturu města s obchody a službami.

Stavbou, kterou jsme zdědili po předchozí koalici, je nová radnice. Máme k ní velké výhrady, ale co se nám daří, je udržovat náklady na dohodnuté částce, když upravujeme jenom nejnutnější detaily. Projekční kancelář byla připravena náklady navýšit až o 60 milionů korun. Při stavbě nové radnice Praha 12 získá cca 800m2 nájemních ploch, a to jak restauraci a kavárnu, tak kanceláře a maloobchodní jednotky.
Odvrácenou stranou je nutnost prodeje majetku městské části. Objem prodejů se nám podaří snížit díky vyjednání další podpory ze strany magistrátu.

Aktualizováno uživatelem Jiří Brůžek před více než 3 roky(ů)

  • % Hotovo změněn z 50 na 60

Podařilo se nám prodat pozemek s koeficientem OB-A o velikosti 446m2 v ulici U jizby za cenu 6 700 000,- Kč tzn. 15 022,- Kč za 1m2. A to díky tomu, že v prvním kole Jan Adamec dal inzerát na sreality.cz. Peníze použijeme na dofinancování nové radnice, ve které budou i komerční prostory, které nám přinesou tržní nájem.

Aktualizováno uživatelem Jiří Brůžek před více než 3 roky(ů)

Povedlo se obsadit klíčové pozice v oblasti ekonomiky a správy bytů.

Aktualizováno uživatelem Jiří Brůžek před asi 3 roky(ů)

Prodeje nemovitostí pro pokrytí nákladů výstavby nové radnice jsme omezili pouze na nezbytné minimum.
Při inzerci nemovitostí jsme začali používat plachty "Na Prodej", inzerujeme na www serveru S-Reality a aktivně nabízíme nemovitosti potenciálním zájemcům z řad developerů a podnikatelů. Vyvěšení záměru na úřední desce bude 60 dnů.
Více viz https://praha12.pirati.cz/aktuality/prodej-majetku.html

Všichni nájemníci, kterých se prodej nemovitostí může dotknout, dostanou v měsíci únoru nabídku na přestěhování do nových bytů.

Aktualizováno uživatelem Jiří Brůžek před více než 2 roky(ů)

  • % Hotovo změněn z 70 na 80

Nutné prodeje se povedlo realizovat za ceny, které jsou tržní a díky tomu několikánosbně překračují prodejní ceny z minulosti.

Prodej budov a pozemků v ulici Hausmannova za cenu 45 000 000,- Kč https://www.praha12.cz/assets/File.ashx?id_org=80112&id_dokumenty=84164

Prodej budov a pozemků v ulici Komořanská za cenu 20 110 000,- Kč https://www.praha12.cz/assets/File.ashx?id_org=80112&id_dokumenty=84165

Také k dispozici: Atom PDF