Projekt

Obecné

Profil

Podání #19030

uzavřený

2019/03-12 - MSK záměr - Jih - Pod Plachtami - PKS

Přidáno uživatelem Michal Breškovec před asi 5 roky(ů). Aktualizováno před více než 3 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
13.03.2019
Uzavřít do:
24.12.2019
% Hotovo:

20%

Odhadovaná doba:

Popis

Pod plachtami je tištěný čtvrtletník Pirátů z městského obvodu Ostravy - Jih. Informuje o dění v obci a na obecním úřadu.

Plánovaný náklad je 300 ks (cena tisku 3000 Kč) novin formátu A4 - 6 stran, 4x ročně.

První číslo: http://leteckaposta.cz/954565696


Soubory

pavlina-noviny-paragon.jpg (278 KB) pavlina-noviny-paragon.jpg Paragon za vytištění prvního čísla Pod plachtami Michal Breškovec, 24.03.2019 21:04

Aktualizováno uživatelem Jakub Dedek před asi 5 roky(ů)

  • Předmět změněn z Vytištění novin Pod Plachtami - čtvrtletník Pirátů z MO Ostrava-Jih na 2019/03 - MSK záměr - Vytištění novin Pod Plachtami - Pavel Kořízek

Aktualizováno uživatelem Jakub Dedek před asi 5 roky(ů)

Dvě otázky:

1) 3 poptávky tisku při různých počtech (300, 1000, 2000). 300 ks může mít skoro stejnou cenu jako 1000ks atd.
Oslovil bych Martu Oškerovou, která v tiskárně pracuje a řekne nám k tomu něco více případně nám může dát zajímavou cenu.

2) záměr je roční záležitost, proto bych dal při čtvrtletní periodice rovnou vyčíslil cenu za celý rok. Ideáně dle těch nabídek.

Aktualizováno uživatelem Michal Breškovec před asi 5 roky(ů)

Zdar. Poptávku dělala Pavlína a moc informací k ní nemám - pokud vím, tak původně se počítalo s 200ks, nakonec dostala 300ks za nižší cenu, než bylo jinde těch 200ks.
S Martou Pavlína mluvila, Marta v tiskárně nepracuje, to prý dělá její kamarádka a tiskárna je údajně před krachem. Marta dělá grafičku v nějaké kosmetické firmě.

Záměr by byl ideálně na celý rok - s aktuální cenou 12000 Kč, ale říkal jsi mi, že na to nemáme zdroje, tak jsem udělal záměr aspoň na tuto várku, kterou už Pavlína nechala vytisknout a uhradila ze svého.

Každopádně, pokud máme nějakou dobrou tiskárnu, která nám tiskne za rozumný peníz, rád se na ně obrátím, třeba i s vyšším nákladem, pokud na to budeme mít.

Aktualizováno uživatelem Radek Simkanic před asi 5 roky(ů)

Tak pokud to zvládnete roznést tak osobně jsem klidně i pro víc, jen to chce udělat ten průzkum, kde to necháme vytisknout a mít nějaké ceníky ať tu neodhlasujem pak nějakou částku a pak zjistíme že ceny jsou úplně jiné a někde jinde jsou zcela výhodnější.

Aktualizováno uživatelem Michal Breškovec před asi 5 roky(ů)

Ahoj, ve čtvrtek jsme měli tento event: https://www.facebook.com/events/416320095793976/ a celý náklad 300ks se rozdal během necelých dvou hodin, reakce lidí vesměs pozitivní.

Takže jde jen o tom, kolik a za kolik budeme schopni vytisknout a jestli nám na to dáte :-)

Aktualizováno uživatelem Radek Simkanic před asi 5 roky(ů)

jj to jsem zpozoroval ten event, za mě asi není problém, jen jak píšeš zjistit kolik a za kolik a u koho.

Aktualizováno uživatelem Michal Breškovec před asi 5 roky(ů)

Mám tady paragon k proplacení od Pavlíny Nováčkové za to první číslo Pod plachtami - můžeme to nějak zprocesovat?
Pavlína Nováčková - číslo účtu: 197398189/0300

Aktualizováno uživatelem Zuzana Klusová před asi 5 roky(ů)

Souhlasím s proplacením, další vydání je třeba lépe zprocesovat a řešit finance předem. Zuzka

Aktualizováno uživatelem Rosťa Řeha před asi 5 roky(ů)

Ja bych mel dotaz, jak vlastne to bylo koncipovano - protoze schvalovat zamer zpetne je neco, co me docela stve. A ty noviny nevznikaly nejak v casovem pressu, presto nikdo nepovazoval za nutne o ten zamer pozadat a dela se to ex post, kdy uz jsou vytistene a dokonce rozdane. Takhle nejsme schopni fungovat :((

Aktualizováno uživatelem Michal Breškovec před asi 5 roky(ů)

Upřímně, já jsem jen posel - ale co vím, ten záměr se řešil na schůzích, Kuba o tom ví, ale je pravda, že ta oficiální část vyřešená nebyla a je to po volbách stále ještě hektické a řada věcí není formálně dořešena.

Aktualizováno uživatelem Jakub Dedek před asi 5 roky(ů)

Já jsem o tom veděl a několikrát upozorňoval, že je třeba nastínit financování a účelovost strategie. Byl jsem odbyt s tím, že si to Jih bude financovat sám a že to nebude starost MsK.

Jinak jsem byl vyzván, ať připojím svůj komentář k tét aktivitě, který jsem mimochodem říkal už na setkání Jihu někdy v prosinci nebo kdy...

Nemyslím si, že je principiálně špatně, aby se na Jihu vydávali vlastní noviny. Jih odvedl poměrně kvalitní práci, kterou by jen tak žádná skupina nezvládla. Ale jaké jsou ale problémy tohot postupu?

  1. Obrovské náklady s minimem dopadu (300 výtisku s tím, že to velká část lidí ani nepřečte, když si to vezmou s tak velkými náklady. Jestli 10% novin přečte 10% lidí, které si je vzali, tak to bude úspěch)
  2. Kvalita novin (kvalita novin není příliš velká. Je tam neuvěřitelná přemírá textu, který v konečném důsledku moc lidí ani nepřečte. Psaný text má být co nejvíce jednoduchý, ovšem o jednoduchosti se tu ani nedá bavit)
  3. Časová náročnost pro dobrovolníky (autoři článků psali ve spěchu, aby byl dodržen termín vydání, to má dopad na kvalitu)
  4. Vůbec nevyřešená online strategie (máme své mailing listy, máme FB, kde by se měly tyto článku postupně jeden po jednom, pokud jsou kvalitní zveřejňovat, a postupně přinášet obsah našim folowerům. To se ale bohužel nestalo. Zveřejnění najednou by byla taky obrovská chyba.

Co je třeba příště dořešit. Noviny mají být o kvalitně a ne o kvantitě. Jih nemusí vydat 4x do roka své noviny, stačí 1x ročně, které bude shrnutím proběhlého roku s větším výtiskem, kvalitními články a bez stresu z termínu. Články v těch novinách by měly mít cca 2000 - 2500 znaků na stránku, velká část obsahu mají být obrázky. Obrázky nelze zmenšovat protože se tam nevejde text. Text má být jednoduše pochopitelný, sdělovat hlavní body. S tím pomůže právě krajské MO.
Je taky důležité mít jasnou vizi strategie na sociálních sítích. S tím mohu pomoci, jakým způsobem to postupně dostávat mezi lidi a naše followery. Pořád bojujeme o to, abychom nám lidé dodávali obsah a někdo obsah má, ale naprosto nevhodně jej zase ventiluje na veřejnost. Pak to bere hromadu sil a bez kýženého efektu. Rozdání fyzických novin má být především pro nás pouze doplněk k online kampani...

Na příští schůzce Jihu klidně proberem.

Aktualizováno uživatelem Michal Breškovec před asi 5 roky(ů)

Přidávám komentáře od Pavlíny - boldem.

Jakub Dedek napsal:

  1. Obrovské náklady s minimem dopadu (300 výtisku s tím, že to velká část lidí ani nepřečte, když si to vezmou s tak velkými náklady. Jestli 10% novin přečte 10% lidí, které si je vzali, tak to bude úspěch)- (Pavlína) Šlo hlavně o to upozornit, že něco děláme, být v ulici a vidět, náklady OK, bohužel tiskárny, co jsem oslovila, tak měla čas jen tato. Nebylo explicitně řečeno, že peníze nejsou!!!!
  2. Kvalita novin (kvalita novin není příliš velká. Je tam neuvěřitelná přemírá textu, který v konečném důsledku moc lidí ani nepřečte. Psaný text má být co nejvíce jednoduchý, ovšem o jednoduchosti se tu ani nedá bavit)- (Pavlína) Kuba měl za úkol si články do Pod plachtami přečíst. Neudělal to, nemá co kritizovat. A sám se přiznal. Budeme mít mediální školení na psaní textů, domlouvám to pro Jih s jednou naší kandidátkou.
  3. Časová náročnost pro dobrovolníky (autoři článků psali ve spěchu, aby byl dodržen termín vydání, to má dopad na kvalitu) - (Pavlína) Články se psaly a opravovaly 2 měsíce.
  4. Vůbec nevyřešená online strategie (máme své mailing listy, máme FB, kde by se měly tyto článku postupně jeden po jednom, pokud jsou kvalitní zveřejňovat, a postupně přinášet obsah našim folowerům. To se ale bohužel nestalo. Zveřejnění najednou by byla taky obrovská chyba. - (Pavlína) Neřešíme mailing listy, nevíme, jaké jsou, kolik bylo posláno mailů a upoutávek na věci z Jihu? Články jsou postupně zveřejňovány na podplachtami a píší se další. Na FB dostává prostor dost věcí, je třeba je sdílet, ale koordinace byla taky dobrovolnická, teď se může snažit nová MEKO.

Aktualizováno uživatelem Jakub Dedek před asi 5 roky(ů)

Uzavřu to tedy. Současná podoba záměru je ve stejné výši, tedy 12 tisíc. Z toho 3 tisíce budou vyčerpány na tisk nyní a 9 tisíc bude alokováno do budoucna na další 1 vydání. To vydání by mělo být jedno, aby se to nedělalo ve spěchu, aby ten náklad byl významnější a mělo to déletrvající dopad společně se sociálníma sítěma. Články díky tomu budeme moci i účinně propagovat. Ideálně někdy na podzim, rok od zvolení. Teď to vychází 1-2 články na měsíc, a je co vydávat i v novinách. Díky tomu získáte kampaň na celý rok a bude o vás postupně vědět a zbytečně se nebude vytěžovat práce tolika lidí. Ideálně se můžeme nad tímto tématem sednout s Jihem, Janou a já a probereme to prvně osobně.

Podmínky:

  • Články budou postupně připravované společně s krajským MO, tedy Janou. Do kopie uveďte i Zuzku a mne.
  • Výtisků by mělo být aspoň několik tisíc (odhadem 5-10).
  • poptání cenové nabídky (u Marty Oškerové, ti co pro nás již dělají noviny atd.)
  • osobní schůzka v blízké době pro přípravu tohoto projektu
  • vyhodnocení

Prosím tedy PKS o schválení nebo vyjádření. Děkuji.

p.s. krátká reakce. Explicitně bylo řečeno, ať se udělá záměr. Ten se dělá zpětně. Ostatní věci, jako forma atd. se řeší v záměru. Nikdo do toho nekecal, protože na to nebyl záměr a pokud si to financují lidé sami, tak ať si to vesměs dělají jak chtějí. Pokud se mají čerpat peníze z kraje, tak v rámci "dobrého hospodáře" budou dodržovany stanovené podmínky. Nelze si to udělat sám bez jakýchkoliv podmínek, protože ten záměr nikdo nepodá, a pak očekávat, že se to zpětně vyúčtuje. Opakuje se to už 2 roky. Rozesílám záměr ještě jednou na PKS, aby to poschvalovali a já to mohl podat k proplacení.
Noviny stáli lidi aspoň 80 hodin práce, plus 3000,-Kč a rozdalo se 300 novin. I kdyby se přečetly úplně všechny, tak 80x200+3000 je 19 tisíc korun za 300 novin. 80 hodin je odhad a ten údaj dolů nedáme. Jde o efektivitu a to, aby se splnil ten základní účel, který si sama napsala: "Šlo hlavně o to upozornit, že něco děláme, být v ulici a vidět". Spoluprací bychom toho mohli i docílit... :-)

Aktualizováno uživatelem Radek Simkanic před asi 5 roky(ů)

Souhlasím s Kubou, pro tentokrát dávám ještě souhlas k proplacení..

Aktualizováno uživatelem Michal Breškovec před asi 5 roky(ů)

Ahoj, přidávám reakci Pavlíny na Kubu:

Kuba: To vydání by mělo být jedno
Pavlína: Musíme lidem dávat aktuální informace, takže když bude kauza, měly by vyjít noviny

Kuba: Ideálně někdy na podzim, rok od zvolení
Pavlína: Podle mě je důležité psát, když máš co. na podzim v říjnu třeba nebude nic

Kuba: Díky tomu získáte kampaň na celý rok a bude o vás postupně vědět a zbytečně se nebude vytěžovat práce tolika lidí
Pavlína: Každý píše článek za sebe, je to týmová práce dohromady

Kuba: Články budou postupně připravované společně s krajským MO, tedy Janou. Do kopie uveďte i Zuzku a mne.
Pavlína: No, oba to měli, jen se na to Kuba neměl čas podívat, mohl by to přiznat :)

Kuba: Výtisků by mělo být aspoň několik tisíc (odhadem 5-10).
Pavlína: Tak to by nám měl začít posílat ty dobrovolníky, aby s tím pomohli. Mmch, odkud můžeme platit zábory?

Kuba: Poptání cenové nabídky (u Marty Oškerové, ti co pro nás již dělají noviny atd.
Pavlína: To už jsem taky říkala, ta tiskárna, kde to dělá, končí, ta druhá na první poptávku nereagovala. nejsem blbá, kurde, dělám poptáky pořád

Kuba: Osobní schůzka v blízké době pro přípravu tohoto projektu
Pavlína: Může být
Michal: Na neutrálním území, žadné zbraně a ať vás nikdo nesleduje.

Aktualizováno uživatelem Radek Simkanic před asi 5 roky(ů)

Když by byla nějaká kauza, tak se to dá efektivněji řešit přes sociální sítě jak již tady Jakub psal, případně mě napadá, že by byla lepší varianta pak udělat třeba pouze takový leták (byť černobílý, který lze vytisknout i v OPICI [jak se zapojí tiskárna - zkusím provést příští týden před deskovkami]).

Aktualizováno uživatelem Jakub Dedek před asi 5 roky(ů)

  • Předmět změněn z 2019/03 - MSK záměr - Vytištění novin Pod Plachtami - Pavel Kořízek na 2019/03-12 - MSK záměr - Jih - Pod Plachtami - PKS

Aktualizováno uživatelem Jiří Demel před asi 5 roky(ů)

v Alfe je ten silnější za 19990,-

Aktualizováno uživatelem Pavel Kořízek před asi 5 roky(ů)

štve mne to zpětné proplácení bez záměru, ale podpořil bych to a proto souhlas se záměrem

Aktualizováno uživatelem Zuzana Klusová před téměř 5 roky(ů)

Souhlas se záměrem a výše zmíněným návrhem postupu pro další vydání.

Aktualizováno uživatelem Michal Breškovec před téměř 5 roky(ů)

Zbývá ještě něco, nebo už se může proplatit ten paragon?

Aktualizováno uživatelem Jiří Demel před téměř 5 roky(ů)

souhlas ......

Aktualizováno uživatelem Radek Simkanic před téměř 5 roky(ů)

Michal Breškovec napsal:

Zbývá ještě něco, nebo už se může proplatit ten paragon?

ano již lze proplatit

Aktualizováno uživatelem Jakub Dedek před téměř 5 roky(ů)

Záměr byl vytvořený v požadované výši a platba byla podána. Upozorňuji, že pokud půjde o platbu nad 5 tisíc v budoucnu, je třeba vystavit fakturu na piratskou stranu... ;-)

Aktualizováno uživatelem Michal Breškovec před téměř 5 roky(ů)

Díky Kubo, vyřídím Pavlíně.

Aktualizováno uživatelem Jakub Dedek před téměř 5 roky(ů)

  • % Hotovo změněn z 0 na 20
  • Stav změněn z Nový na V řešení (diskutuje se)
  • Uzavřít do změněn z 24.03.2019 na 24.12.2019

Aktualizováno uživatelem Jiří Demel před více než 3 roky(ů)

  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Dokončen

Také k dispozici: Atom PDF