Projekt

Obecné

Profil

Dlouhodobý úkol #18654

otevřený

Úkol #23496: Transparentní otevřená metropole.

Ztransparentníme městské firmy, které hospodaří s desítkami miliard korun ročně.

Přidáno uživatelem Jan Loužek před asi 5 roky(ů). Aktualizováno před více než 3 roky(ů).

Stav:
Nový
Priorita:
Okamžitá
Přiřazeno:
Cílová verze:
-
% Hotovo:

40%

Typ práce:
Organizační struktura:
Ne
Smlouva:

Aktualizováno uživatelem Jan Loužek před asi 5 roky(ů)

  • Přiřazeno nastaven na Viktor Mahrik

Aktualizováno uživatelem Michaela Krausová před téměř 5 roky(ů)

  • Priorita změněn z Normální na Okamžitá

Aktualizováno uživatelem Viktor Mahrik před více než 4 roky(ů)

  • % Hotovo změněn z 0 na 40

Na přípravě materiálu k transparentní vlastnické politice spolupracuje Adam Rút, Adam Zábranský, Viktor Mahrik + protikorupční tým. Na základě setkání s lidmi v DR jsme zjistili největší překážky v práci dozorčích rad a největší problémy v oblasti transparence. Aktuálně se finalizuje příprava základního dokumentu, který by měl být podkladem pro tisk rady. Po dokončení v nejbližích dnech přijde druhá fáze a to projednat to s našimi koaličními partnery a odhlasovat to na radě.

Aktualizováno uživatelem Viktor Mahrik před více než 4 roky(ů)

Proběhlo projednání s asistentkou Marvanové a bylo to naťuknuto na širší schůzce s Javornickou, Jordanem, Hilscherovou. Aktuálně se na základě těchto schůzek ladí znění dokumentu.

Aktualizováno uživatelem Viktor Mahrik před více než 4 roky(ů)

Byla dotažena verze po prvním kole připomínkování od asistentky Hany Marvanové. Nyní je dokument ve větším kolečku, kdy ho připomínkují koaliční partneři i zástupci úřadu. Schůzka k dokumentu by měla být v druhé polovině října.

Aktualizováno uživatelem Jan Loužek před více než 4 roky(ů)

  • Rodičovský úkol nastaven na #23496

Aktualizováno uživatelem Viktor Mahrik před více než 3 roky(ů)

Aktuálně řešíme situaci v DPP, kde je zavedení transparentnosti klíčové a podmiňujme tím i další spolupráci na dalších tématech z oblasti doprava. K DPP máme usnesení klubu, které náměstek Scheinherr respektuje a naše požadavky bude v DPP prosazovat:

Pirátský klub požaduje, aby se DPP veřejně zavázal ke splnění požadavků uvedených v bodu 1, 2 a 3, nebo aby Rada hl. m. Praha veřejně deklarovala
Zavedení protikorupčního systému
Implementovat normu ISO 37001 Anti-bribery management systems (ABMS) a úspěšně certifikovat její implementaci

                        - termín: 30. 6. 2022

Zavedení otevřených výzev pro zadání veřejných zakázek mimo režim ZZVZ od 2 mil. Kč bez DPH
Zavést do interního systému zadávání veřejných zakázek DPP povinnost soutěžit v otevřené výzvě veřejné zakázky mimo režim zákona č. 134/2016 Sb. o zadávání veřejných zakázek (ZZVZ) s předpokládanou hodnotou přesahující 2 mil. Kč bez DPH. V takových případech bude zadávací řízení zahájeno uveřejněním výzvy k podání nabídek na profilu zadavatele spolu se všemi zadávacími podmínkami, ve stejný okamžik může DPP adresně oslovit i okruh konkrétních dodavatelů. DPP bude povinno vyhodnotit všechny došlé nabídky, které byly podány řádně a včas v souladu s výzvou.
DPP může aplikovat výjimku pro použití otevřené výzvy pouze u nákupu služeb, u kterých převážný předmět plnění odpovídá CPV kódům ve skupině 71 a 79.

                        - termín: únor 2021

Uveřejňování informací o zadaných veřejných zakázkách

Zavést povinnost oznamovat a uveřejňovat informace o všech zadaných veřejných zakázkách, u kterých tuto povinnost neukládá ustanovení ZZVZ, pokud jejich celková hodnota přesahuje 200 tis. Kč bez DPH.
bez zbytečného odkladu od rozhodnutí o výběru dodavatele DPP zašle všem účastníkům zadávacího řízení oznámení o výběru dodavatele, s výjimkou zadávacích řízení, ve kterých byl jen jeden účastník. Oznámení bude obsahově odpovídat ustanovení § 123 ZZVZ s tím, že zpráva o hodnocení nabídek bude obsahově vycházet z ustanovení § 119, odst. 2.
do 30 dnů od uzavření smlouvy DPP uveřejní na svém profilu zadavatele informace o výsledku zadávacího řízení, které budou odpovídat struktuře písemné zprávy zadavatele ve smyslu ustanovení § 217, odst. 2 ZZVZ

                    - termín: leden 2021

Odůvodnění:
Důvody pro zavedení ISO 37001 jsou blíže zdůvodněny v materiálu R-38182

Cílem je umožnění otevřené soutěže u zakázek s hodnotou nad 2 miliony Kč. Současný stav je takový, že u dodávek a služeb probíhá otevřená soutěž až od hodnoty 10,8 milionů Kč, u stavebních zakázek dokonce až od hodnoty 50 milionů Kč. Na úrovni MHMP je povinnost otevřené soutěže nově nastavena u všech zakázek nad 500 tisíc Kč, DPP dáváme tedy větší prostor.

Cílem je umožnění zpětné veřejné kontroly zadávání zakázek.

Také k dispozici: Atom PDF