Projekt

Obecné

Profil

Návrh #15578

uzavřený

Programový cíl #15490: Záchrana nádraží Vyšehrad

Památky a stavby v Praze 2 zapracovat do programového prohlášení pro koalici na MHMP

Přidáno uživatelem Jaroslav Němec před více než 5 roky(ů). Aktualizováno před více než 5 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Cílová verze:
-
Začátek:
14.11.2018
Uzavřít do:
% Hotovo:

100%

Odhadovaná doba:
10.00hod
Organizační struktura:
Ne

Popis

Architektura a památková péče

  • Architektonické a urbanistické soutěže u veřejných staveb považujeme jako nezbytný standard, kde cena nesmí být hlavním kritériem.
  • Pojďme raději opravovat než bourat. Vyhlásíme urbanisticko-architektonickou soutěž na řešení areálu Výstaviště a zasadíme se o dostavbu vyhořelého křídla Průmyslového paláce.

https://praha.pirati.cz/program/2018/praha2018/kultura-a-cestovni-ruch/

Historicky a architektonicky cenné objekty je třeba opravovat, ne bourat. Požadujeme důkladný dohled orgánů státní správy nad stavem kulturních památek a dodržování povinnosti vlastníka kulturních památek vyplývajících ze zákona. Zachráníme Nádraží Vyšehrad.

https://praha2.pirati.cz/komunalni-volby/program/praha2018/2-program_praha2/

Aktualizováno uživatelem Jaroslav Němec před více než 5 roky(ů)

  • % Hotovo změněn z 0 na 100
  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Programové prohlášení Pirátské strany, hnutí Praha sobě a koalice TOP 09 a Starostové a nezávislí ve spolupráci s KDU-ČSL pro Hlavní město Praha.

Architektura a památková péče

● Architektonické a urbanistické soutěže u veřejných staveb považujeme za nezbytný standard. Cena není hlavním kritériem.

● Ceníme si památek a kulturního dědictví, chceme raději opravovat než bourat. Budeme uplatňovat citlivý a individuální přístup. V případě kontroverzních projektů oprav nebo demolic podpoříme širší společenskou diskusi. Zasadíme se o jasná pravidla pro vlastníky památkových objektů a vytvoříme systém podpory oprav památek celopražského významu.

● Vnímáme pozitivní roli kvalitní architektury pro vznik vystavěného prostředí, které slouží lidem a obohacuje jejich životy. Architektura není jen tvorba, ale taktéž péče o prostředí v celé šíři významu tohoto slova. Péči si tak zaslouží i kvalitní příklady poválečného období, zvláště opomíjených let šedesátých a sedmdesátých. Příkladem je budova Transgasu, které hrozí demolice. Při zachování respektu k vlastnickým právům chceme s majiteli takových budov jednat a hledat společnou cestu pro zachování tohoto architektonického bohatství.

● Budeme pokračovat v krocích k odkoupení kostela sv. Šimona a Judy. Budeme usilovat o odkoupení a rekonstrukci nádraží Vyšehrad. Odkoupit chceme též Borůvkovo sanatorium v Legerově ulici – chceme podpořit důstojné využití nyní prázdné a chátrající budovy, kde zemřeli Jan Palach a Josef Toufar.

● Zahájíme projekt citlivé obnovy pražských hřbitovů jako důstojného místa odpočinku a příležitosti ke ztišení v centru města. Podpoříme program adopce hrobů významných pražských osobností. Bez větších nákladů tak zvýšíme zájem veřejnosti o historii Prahy a o uměleckou hodnotu výzdoby hřbitovů.

https://forum.pirati.cz/download/file.php?id=20468
https://praha.pirati.cz/assets/pdf/programove-prohlaseni.pdf

Také k dispozici: Atom PDF