Projekt

Obecné

Profil

Podání #13887

uzavřený

Usnesení k církevním restitucím

Přidáno uživatelem Jakub Michálek před více než 5 roky(ů). Aktualizováno před více než 5 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
11.09.2018
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

Navrhuji usnesení:

Republikové předsednictvo předkládá celostátnímu fóru následující alternativní návrh ve věci církevních restitucí, bude-li jednání celostátního fóra zahájeno:

Celostátní fórum souhlasí s postupem poslaneckého klubu, že

  1. poslanecký klub Pirátů dne 11. 9. 2018 vyzval předsedu vlády Andreje Babiše, aby doložil podrobnou analýzou, zda došlo k závažným a konkrétním pochybením při vyčíslení výše finanční náhrady církvím za majetek nevydaný v restitucích; tento materiál je z důvodu demokratického minima nezbytný k projednání návrhu na korekci nebo zdanění finanční náhrady církvím,
  2. poslanecký klub navrhne přerušení projednání příslušné novely zákona do doložení analýzy podle bodu 1.

Zdůvodnění:

Poslanecký klub Pirátů vyzval předsedu vlády Andreje Babiše, aby vláda poslancům a veřejnosti seriózně doložila, zda a případně jak došlo ke konkrétním a závažným pochybením ohledně výpočtu paušální finanční náhrady církvím. Protože jinak je velké riziko, že zdanění církevních restitucí neobstojí před Ústavním soudem. Dokud nebude podrobná analýza, jak to bylo s výší finančních náhrad církvím, nemá smysl jednat o jejich korekci či zdanění, proto navrhneme přerušení tohoto bodu.

Schválení církevních restitucí proběhlo netransparentně, paušální finanční náhrada církvím "vypočítána" na 59 miliard Kč, aniž by zde byla reálná, podrobná a přezkoumatelná analýza toho, kolik církvím náleží za nevydaný majetek. Snažíme se i k tomuto společensky zcela logicky citlivému tématu přistupovat věcně, protože v obou případech jde o extrémní žonglování s miliardami.

Na poslaneckém klubu jsme se shodli, že není správné, aby stát zneužíval svou vrchnostenskou roli a jen tak jednostranně měnil svoje závazky. Ústavní expert Marek Antoš ve své právní analýze pro ústavně právní výbor (viz jedna z příloh, které jsou z ústavně právního výboru) píše: "snížení vyplacené náhrady ze strany státu by bylo v rozporu s legitimním očekáváním a muselo by být zdůvodněno zvlášť závažnými důvody (např. [...] zjištění konkrétních a závažných pochybení při výpočtu finanční náhrady apod.)." Jsme tak plně v souladu.

Pokud takovou analýzu obdržíme, budeme se rozhodovat na základě jejího obsahu. Tímto rozhodnutím není žádným způsobem předurčeno, jak poslanecký klub či jednotliví poslanci budou hlasovat, pouze je deklarováno, že projednání sněmovního tisku bez příslušné analýzy vůbec není možné a poslanecký klub ho nepodpoří. Domníváme se, že si veřejnost i poslanci relevantní podklady zaslouží, nicméně obáváme se, že ze strany ANO+ČSSD+KSČM bude snaha tlačit zdanění církevních restitucí i bez relevantních podkladů, což podle ústavních právníků vůbec není možné, a tedy nechceme se do toho zapojovat.

Domníváme se, že tento postup je adekvátní a celostátní fórum by mělo mít možnost o něm hlasovat jako o alternativě, pokud bude projednávat otázku tzv. církevních restitucí v referendu, tedy typicky otázku paušální finanční náhrady.


Soubory

Aktualizováno uživatelem Jakub Michálek před více než 5 roky(ů)

Aktualizováno uživatelem Jakub Michálek před více než 5 roky(ů)

Aktualizováno uživatelem Jakub Michálek před více než 5 roky(ů)

  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Dokončen

Na mimořádném jednání republikového předsednictva v Praze dne 11. 9. 2018 od 19:00 hodin byl tento návrh schválen.
Pro: Bartoš, Richterová, Holomčík, Michálek, Peksa.

Aktualizováno uživatelem Mikuláš Peksa před více než 5 roky(ů)

Potvrzuji

Také k dispozici: Atom PDF