Projekt

Obecné

Profil

Podání #13649

uzavřený

Helios - míra anonymizace účasti na hlasování.

Přidáno uživatelem Martin Rejman před více než 5 roky(ů). Aktualizováno před více než 5 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Kategorie:
-
Začátek:
04.09.2018
Uzavřít do:
15.10.2018
% Hotovo:

100%

Odhadovaná doba:

Popis

Na základě požadavku RP (https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=579586#p579586), bodu 4.,

Republikové předsednictvo ukládá TO zajistit, aby byla v nejvyšší možné míře anonymizována informace, kdo se se účastnil hlasování v systému Helios, a to do 15.10.2018.

technický odbor eviduje tento úkol a posoudí technické možnosti provedení, stejně jako důvody, které k vyšší anonymitě vedou. Na základě předběžných diskusí je možné, že maximální možné anonymity (zároveň zachovávající prokazatelnou nefalšovatelnost hlasování) již bylo dosaženo. Hlavním obsahem řešení tedy bude zjištění, jaké konkrétní důvody k požadavku vedou.

Aktualizováno uživatelem Martin Rejman před více než 5 roky(ů)

Současné nastavení systému Helios, kdy je veřejně vidět, kdo hlasoval, a s jakým ID ticketu byl jeho hlas započítán, je pravděpodobně nepostradatelnou součástí bezpečnosti hlasování. Ze strany odborů (zejména TO, částečně AO) existují metody, kterak hlasování ovlivňovat, a v krajním případě nechat započítat jiné hlasy, než které právoplatný hlasující podal.

Vzhledem k možnosti opakovaného hlasování až do uzavření hlasování je seznam skutečně započítaných odevzdaných hlasů jediným mechanismem umožňující kontrolu proti informacím, které byly zaslány během, hlasování emailem.

TO se domnívá, že proto nelze tento prvek vynechat. Lze diskutovat, kdo má mít přístup k detailům hlasování - avšak minimálně to musí být všichni ti, kteří se daného hlasování účastnili. Z požadavku stranických stanov následně kontrolní orgány strany.

Aktualizováno uživatelem Andrej Ramašeuski před více než 5 roky(ů)

Na vcerejsi mumble porade RV bylo dohodnuto ze to neni naruseni soukromi ktere by prevazovalo pozadavky na transparentnost a bezpeci. i v klasickyvh volbach je tajna jen samotna volba, nikoliv ucast ve volbach. v nejblizsi dobe bude zverejnen zapis.

Aktualizováno uživatelem Martin Rejman před více než 5 roky(ů)

RP navrhuje ( https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=580454#p580454 ) anonymizaci hlasujících prostřednictvím aliasů, což již Helios umí.

Aktualizováno uživatelem Martin Rejman před více než 5 roky(ů)

  • % Hotovo změněn z 0 na 100
  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Dokončen

Pod delší době lze učinit závěr, že požadavku RP je vyhověno již nyní, maxima možného je dosaženo.

Toto rozhodnutí vydává vedoucí technického odboru v oblasti výlučné působnosti technického odboru, konkrétně kyberbezpečnosti.

Také k dispozici: Atom PDF