Projekt

Obecné

Profil

Podání #13200

uzavřený

Návrh na zrušení registrovaného příznivectví

Přidáno uživatelem Vojtěch Pikal před více než 5 roky(ů). Aktualizováno před více než 5 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Urgentní
Začátek:
16.08.2018
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

Vážené předsednictvo,

Tímto bych vám chtěl navrhnout, v souladu s § 11 Pravidel pro členy a příznivce, zrušení registrovaného příznivectví Karlu Světničkovi. viz: https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/vznikla-moravska-a-slezska-piratska-strana-pirati-se-distancuji_492661.html

Jeho kroky založení a kandidatury za jinou stranu lze považovat za zásadní porušení stanov, zejména pak ve způsobu jakým byly provedeny, které porušují pirátské principy transarence.

Abych citoval z vyjádření, které jsem v této věci zaslal na MV:

Přitom máme svědectví, že při sběru probíhají následující zneužití jména strany a nepravosti:

a. občanům je tvrzeno, že jde o “rozdělení”, protože “toho v Praze máme moc” a toto rozdělení je snad iniciováno od nás, z České pirátské strany,
b. občanům sběrači odmítali sdělit své jméno, jména členů přípravného výboru, nebo jméno budoucího předsedy. Taková netransparentnost je zásadním popřením principů pirátství a je otázkou, jestli je v souladu se zákonem o sdružování v politických stranách.

V této věci doporučuji pozornost § 5 Pravidel pro členy a příznivce (zákaz podvodného náboru) a § 11 Volebního řádu;

(1) Člen strany a její registrovaný příznivec nesmí kandidaturou za jiný politický subjekt poškozovat dobré jméno strany (§2). (...) Ten, kdo organizuje primární volby, je oprávněn kandidaturu za jiný politický subjekt zakázat, a to buď předem nebo nejpozději do 14 dnů od oznámení.

Navrhuji ke zvážení tedy též dodatečně zakázat kandidaturu v senátních volbách za jiné politické subjekty tam, kde stavíme vlastního kandidáta.¨

Návrh usnesení:

Republikové předsednictvo v souladu s § 11 PCP ruší registraci Karla Světničky příznivcem.

Poznámka: Příslušnost republikového předsednictva.
Nepodařilo se mi dohledat, kde je Karel Světnička zaregistrován jako příznivec domovsky. Vzhledem k tomu, že se běžně vyskytuje na schůzích v místních částech v Praze, ale kandiduje v Moravskoslezském kraji, by určení takového předsednictva mohlo být komplikované.
Nicméně ve věci senátních voleb, o které se zde zřejmě jedná, je dle volebního řádu příslušným předsednictvem jednoznačně předsednictvo celostátní.


Související úkoly

související s Republikový výbor - Podání #12444: Podávám podnět RV ve věci mé kandidatury do Senátu v tomto roce za obvod č. 74Dokončen14.07.2018

Akce
související s administrativní odbor - Podání #13212: Zrušení registrovaného příznivectví Karla Světničky Dokončen17.08.2018

Akce

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před více než 5 roky(ů)

  • související s Podání #12444: Podávám podnět RV ve věci mé kandidatury do Senátu v tomto roce za obvod č. 74 přidán

Aktualizováno uživatelem Mikuláš Peksa před více než 5 roky(ů)

PRO navržené usnesení

(igelitový pytlík vždy připraven)

Aktualizováno uživatelem Jakub Michálek před více než 5 roky(ů)

Prl

Aktualizováno uživatelem Jakub Michálek před více než 5 roky(ů)

Pro

Aktualizováno uživatelem Olga Richterová před více než 5 roky(ů)

PRO

Aktualizováno uživatelem Ivan Bartoš před více než 5 roky(ů)

Hlasuji PRO zrušení statusu RegP.
Jak jistě víte, komunikolva jsem s Karlem v době, kdy se pdovodný sběr podpisů realizoval. Hrál mrtvého brouka až do doby, kdy měl podáno. Pak jsem s ním už nic řešit nechtěl. Nemám rád podrazáky.

Druhou věc pak budeme řešit v rámci RP na nejbližším jednání (zatím to vypadá na středu před klubem) nebo při nějakém vyjímečném jednání spíše online.

Email z 30.7.2018, který prokazatelně četl.

`Ahoj Karle,
zkouším se ti dovolat na 2 různá čísla, potřebuju s tebou řešit dosti zásadní věc.

Již několik týdnů sleduji jednu tvoji iniciativu ohledně sběru podpisů za účelem zakládání jakési Pirátské strany pro Moravu a Slezsko.

Nemohu ti samozřejmě nic zakázat a asi bych to ani neřešil, kdyby se tak nedělo na základě zásadně lživých argumentů, kterými dle mých informací oslovuješ lidi a ti se na nás záhy obrací s žádostí o vysvětlení.

To, že to poškozuje celou Pirátskou stranu, je bezesporu.

Např.:

  • že se Piráti rozhodli rozštěpit,
  • tvé názory na EU a pod. jsou názory Pirátů a ty jsi dlouholetý člen. a další

Poškozuje to nejen region, kde jsi byl na festivalech a už se na mě obrací i některá média.

Neuniklo mé pozornosti, že jsi s řadou Pirátů rozhádaný, ovšem paradoxně se účastníš akcí, kde se k tobě každý chová slušně a otevřeně. Tvoje chování však tyto prvky nenese.

Ať už jsou to akce Prahy, narozeniny Pirátské strany, či MMM, kdy se každý rok jedeš ve voze průvodu. Nemá cenu to vyjmenovávat, protože to je standard, ačkoliv s tvými veřejnými projevy řada z Pirátů nesouhlasí a často musí reagovat na dotazy veřejnosti, kdo je pan Světnička. Ani já jsem ti nikdy nic nevyčítal a vždy volil slušnou cestu dialogu, byť řadu tvých názorů či styl jejich prezentace nesdílím.

To, že někdo trpělivost němá a nakouří tě na sociálních sítích, není vina Pirátů, ale zejména diskursu a formy konstruktů, které vytváříš a které jsou podle mě často za hranou slušnosti a nejsou ukotveny v řádné faktické základně.

Nevím, co je tvým hnacím motorem v této věci (sběr podpisů), ale jistou souvislost vidím v tom, že jsi nezískal podporu žádného člena sdružení, kde jsi žádal o nominaci na senátora za Piráty. Toto se ještě nikomu nestalo, že by neměl ani jeden hlas.

Nemyslím, že to cokoliv negativního vypovídá o Pirátech, ale spíše o tom, jakým způsobem se prezentuješ. Ostatně jsem nejednou o tom s tebou mluvil.

Nikomu nikdy nebylo upíráno vyjadřovat své názory v rámci strany a svádět demokratické i rétorické boje (že to řada lidí nezvládá a z našich platforem i fyzických schůzí má potřebu věc řešit přes Facebook i média není novinkou)
.
Pokud však již někdo má historickou špatnou zkušenost, je pochopitelné, že jeho svoboda je i v tom znovu do diskusí nevstupovat a i třeba k tobě se otočit zády. Kdybych byl já čelenem sdružení, kde bys žádal o podporu do senátní kampaně, bez váhání bych totiž hlasoval proti takové nominaci, a to z důvodů, které si myslím, že jsou roky zřejmé.

Účast v třetím odboji, kterou se rád zastřešuješ je velmi pozitivní atribut, nikoliv však jediný postačující k akceptaci členskou základnou.

Chtěl bych tě požádat, ať upustíš od své činnosti v tomto směru a zejména o to, abys upustil od šíření nepravdivých informací a hoaxů.

Děkuji
Ivan

PS: Email posílám v kopii na členy RP, neboť jsme tuto věc řešili již dříve a chci, aby o mé iniciativě směrem k tobě i argumentaci věděli.
Ostatně věci, které jsem v něm popsal by byly součástí našeho neuskutečněného telefonátu.

--
Ivan Bartoš
předseda České pirátské strany
(předseda Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj PS PČR)`

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před více než 5 roky(ů)

  • Přiřazeno nastaven na Šárka Altman Galuszka

Aktualizováno uživatelem Šárka Altman Galuszka před více než 5 roky(ů)

Návrh byl SCHVÁLEN

předávám dál AO k provedení (+ MO pro informaci)

Aktualizováno uživatelem Šárka Altman Galuszka před více než 5 roky(ů)

  • související s Podání #13212: Zrušení registrovaného příznivectví Karla Světničky přidán

Aktualizováno uživatelem Šárka Altman Galuszka před více než 5 roky(ů)

  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Také k dispozici: Atom PDF