Projekt

Obecné

Profil

Předběžná otázka #11267

uzavřený

Hostování v místním sdružení

Přidáno uživatelem Alexandr Mansurov před téměř 6 roky(ů). Aktualizováno před téměř 6 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
-
Začátek:
25.05.2018
Uzavřít do:
Spisová značka:
Datum podání:
25.05.2018

Popis

Vážená RK,

Stanovy v čl. 3 odst. (4) píší: Člen sdružení může v odůvodněných případech hostovat v nejvýše jednom jiném sdružení, které k tomu svolí. Pokud to lze, má hostující člen stejná práva jako řádný člen, vyjma práva hlasovat v personálních věcech.
Zároveň v čl. 5 odst. (2) píší: ... Místní sdružení vyvíjí činnost v rámci příslušného krajského sdružení a je mu podřízeno. Člen podřízeného oblastního sdružení je tak též členem nadřízeného oblastního sdružení.

Je hostující člen místního sdružení zároveň hostujícím členem nadřízeného krajského sdružení co do svých členských práv?

Předem děkuji za odpověď.

Aktualizováno uživatelem Miluš Kotišová před téměř 6 roky(ů)

  • Datum podání nastaven na 25.05.2018
  • Stav změněn z Nový na V řešení (diskutuje se)

Stanovy říkají podle mne jasně a jednoznačně, že "v odůvodněných případech" (které by měly být podchyceny někde písemně v nějakém odhlasovaném usnesení s upřesněním práv tohoto hostujícího člena) lze hostovat v nejvýše JEDNOM jiném oblastním sdružení (buď MS, nebo KF). Čili pokud hostuje v MS (1 oblastní sdružení), nemůže pak už být zároveň hostujícím členem příslušného KF (druhého oblastního sdružení).

Alternativně může být hostujícím členem KF (v odůvodněných případech), ale pak nemůže hostovat v žádném jiném MS v rámci tohoto jiného KF.

V opačném případě by z toho mohlo také mimo jiné vyplývat, že hostováním v MS a automatickým hostováním v KF by se mohl tento člen kreativně dožadovat nějakého "druhého" hlasu v CF.

Aktualizováno uživatelem František Navrkal před téměř 6 roky(ů)

Tentokrát se budu naprosto rozcházet s výkladem kolegyně místopředsedkyně komise.

Každý člen místního sdružení musí být členem i nadřízeného krajského sdružení, jak dle mého jasně vyplývá z ocitovaného čl. 5. odst 2 stanov.

Je dle mého na místě postupovat v daném případě přiměřeně jako, kdyby šlo o přijímání člena do strany. Při přijímání člena do strany dokonce stačí rozhodnutí místního předsednictva, ne celého místního sdružení, a daný člověk se rázem stane členem daného místního sdružení, nadřízeného sdružení krajského i celé strany. Už takhle vlastně musí rozhodovat v případě hostování výše postavený orgán (oblastní fórum, ne oblastní předsednictvo), takže mi přijde absurdní klást tu další překážky.

Takže jakmile odhlasuje místní fórum, že souhlasí u někoho s hostováním, tak hostuje ipso facto i v nařízeném krajském sdružení. Rozhodně jde o nedostatek formulace čl. 3 odst 4 stanov a stálo by za to ho nějak opravit na příštím zasedání celostátního fóra. Rovnou jsem to tady navrhl přidat do členského podnětu s technickými změnami stanov.

Aktualizováno uživatelem Miluš Kotišová před téměř 6 roky(ů)

Člen sdružení může ... hostovat v nejvýše jednom jiném sdružení a jen v takovém, které k tomu svolí.

Nic automatického, co popisuje Franta, tedy není možné (ještě platí podmínka "které k tomu svolí"). Oblastní sdružení k tomu musí svolit. Pokud tedy se stane hostujícím členem MS, nestává se - bez svolení KF - hostujícím členem KF. Ani nemůže, protože je porušeno pravidlo nejvýše jednoho oblastního sdružení. Pokud se hlasuje dvakrát, tak se také ve skutečnosti hlasuje o účasti ve dvou oblastních sdruženích. A MS nemůže vnutit hostujícího člena KF.

Myslím, že by se měli vyjádřit ostatní členové komise.

Hostující členství je určitá výjimka, mimořádná, rozhodně s užšími právy.

Pasáž si rozhodně zaslouží úpravu, v totmo souhlasím s Frantou.

Aktualizováno uživatelem Miluš Kotišová před téměř 6 roky(ů)

Pádné důvody, které se nějak berou v potaz při rozhodování o povolení hostování, nemusí přece platit pro KF.

Aktualizováno uživatelem Miluš Kotišová před téměř 6 roky(ů)

  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Dokončen

Zařazeno jako námět na změnu stanov (2 varianty: 1) zrušit hostování, 2) zpřesnit formulaci).
Podání uzavírám.

https://wiki.pirati.cz/rk/zmena_stanov#nalez_1_stanovy

Také k dispozici: Atom PDF